Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Nikad žešći udar na Plenkovića: Evo tko mu sve radi ‘o glavi’

Autor:

Nekoliko je struja koje se profiliraju kao Plenkovićeva oporba u HDZ-u.

Svega nekoliko dana djeli nas od vukovarskog prosvjeda iza kojega stoji HDZ-ov gradonačelnik Ivan Penava, koji je javno prozvao hrvatske institucije zbog neprocesuiranja ratnih zločina koji su se odvili u njegovome gradu. Iako je prilikom svojeg istupa tvrdio kako nije riječ o prosvjedu protiv vladajuće garniture, teško se oteti dojmu da prosvjeduje protiv insitucija kojima ravna HDZ-a, a da istodobno ne prosvjeduje protiv Vlade koja je to omogućila.

U političkim krugovima Penavin je prosvjed protumačen kao svojevrsni udarac desnog krila na premijera Andreja Plenkovića. A ulje na vatru dolio je Branimir Glavaš koji je javno ustvrdio kako iza prosvjeda stoji drugi čovjek HDZ-a Milijan Brkić, koji se posljednjih dana ne bavi prosvjedima već se pokušava iščupati iz kaljuže koju mu je donijela afera SMS kojom se mediji i javnost ne prestaju baviti. U djelu javnosti, i ova je afera protumačena kao ona koja krije političku pozadinu pa se tako spekulira kako otvarajući priču staru nekoliko godina Plenković pokušava eliminirati Brkića iz političke arene, budući da je upravo on neokrunjeni vladar desnog ogranka HDZ-a.

Opći je dojam da su se sukobi u HDZ-u u posljednje vrijeme intenzivirali, a najveća prijetnja Plenkoviću ne dolazi iz oporbe, već iz njegovih redova, gdje po svemu sudeći ima snažniju oporbu nego li u Saboru gdje uistinu ima tijesnu većinu, što oporba ne uspijeva okrenuti u svoju korist. Plenkovićeve slabosti osnažile su njegove protivnike iz HDZ-a, da se polako, ali sigurn počnu formirati i profilirati. S jedne strane, tu je Penava sa svojim prosvjedom koji je kada o Plenkoviću govorimo stigao u posve pogrešno vrijeme, a da je obračun intenzivniji od onoga što dva aktera pokušavaju javno prezentirati svjedoče teške riječi koje su tim povodom pale.

Naime, nakon što je Penava najavio prosvjed zbog neprocesuiranja ratnih zločina, dio branitelja, među kojima i HDZ-ov zastupnik Stevo Culej na konferenciji za medije zatražili su procesuiranje ratnih zločina te očitovanje Milorada Pupovca o Domovinskom ratu, istovremeno gostujući u Nedjeljom u 2 Penava poručuje kako mu se na nacionalnoj razini ne dopada suradnja sa SDSS-om, dok Plenković pak poručuje kako njemu nitko neće određivati tko će biti dio parlamentarne većine. Nisu dakako Penavini prosvjednici jedini protiv kojih se Plenković mora boriti kako bi sačuvao premijersku fotelju, ali i fotelju šefa stranke.

Treba podsjetiti i na europaralemantarce s kojima šef Vlade sve teže pronalazi zajednički jezik, premda su donedavno surađivali braneći u Bruxellesu hrvatske boje. Europski parlament nedavno je izglasao izvješće protiv mađarskog premijera Viktora Orbana, istodobno HDZ-ovi europarlamentarci podržali su Orbana, što je po svemu sudeći nagnalo premijera s europskim manirima da se pravda kako u očima hrvatske, tako i u očima europske javnosti. Inače, Plenković dulje vrijeme nije u dobrim odnosima s kolegicom Ivanom Maletić koja je odbila ministarsku fotelju u njegovoj vladi, a koja se ujedno priklonila protivniima Istanbulske konvencije, zajedno s kolegom Davorom Ivom Stierom.

Svakako, u kontekstu potencijalne prijetnje za Plenkovića ne treba odbaciti niti Miru Kovača, ali i ekipu oko Darka Milinovića, jer ovo su ljudi koje je premijer tek privremeno uspio marginalizirati. S političke margine, iščupao je zato nedavno ministra gospodarstva Darka Horvata, čovjeka koji je zamijenio Martinu Dalić, a koji se pak spominje i kao kadar bivšeg šefa stranke Tomislava Karamarka, pa nije nemoguće da se Plenkoviću ta opcija obije o glavu.

U nedavnom intervjuu za tjednik 7dnevno sami je Karamarko najavio povratak u politiku, što u Plenkovićevim redovima nije dočekano s oduševljenjem.  svakako valja promatrati i političko djelovanje ministara Medveda i Krstičevića koji su dio desne struje u Plenkovićevoj vladi. I na koncu, premda mu se opasno ljula tlo pod nogama, s uma nikako i nipošto ne treba smetnuti Brkića kao najozbiljniju prijetnju Plenkovićevom opstanku na vlasti, osobito ukoliko se pokažu točnim nagađanja da će u političku arenu gurnuti predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović s kojom bi mogao krenuti na rušenje Plenkovića.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.