Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

NIKAD ZANIMLJIVIJA IMENA! Ovo su kandidati za gradonačelnika Splita

Autor: Iva Međugorac

Lokalni izbori koji se održavaju u svibnju sljedeće godine posljednjih su tjedana jedna od gorućih tema u većini političkih opcija u državi.

Tema je to kojom se uz ostalo bave i u HDZ-u čiji je šef Andrej Plenković, ponukan rezultatima srpanjskih parlamentarnih izbora, odlučio krenuti u osvajanje velikih gradova. Unatoč tome što je Plenković prvotno naumio krenuti u osvajanje velikih lokalnih jedinica, izgleda da kadrovski HDZ po tome pitanju ne stoji najbolje.

Za sada su na korak do suglasja u Osijeku gdje bi njihove boje trebao braniti mladi Ivan Radić. Tko će vladajuće predstavljati u Zagrebu još nije dogovoreno, baš kao što nije poznato tko će biti njihov kandidat za riječkog gradonačelnika.

Problemi se uz ostalo naziru i u Splitu. Aktualni gradonačelnik Andro Krstulović Opara, ako je suditi po srpanjskim izborima, ne uživa pretjerane simpatije u svojem gradu. Zna to vrlo dobro i premijer Plenković koji na kandidaturu vrbuje svojega prijatelja Domagoja Maroevića, ravnatelja splitske Lučke uprave kojega u vladajućoj stranci opisuju kao umjerenog konzervativca koji je baš poput premijera proeuropski orijentiran.

Osim Maroevića, koji se oko kandidature premišlja, u igri je i Vice Mihanović koji slovi kao kadar Ante Sanadera. On se navodno za kampanju već priprema punim kapacitetima. Slijedom toga već okuplja vlastiti tim, no formalna odluka još nije donesena.

Odluka nije donesena ni u SDP-u iako se i u toj stranci vodi debata o dva imena. Jedno je ono gradskog vijećnika Joška Markića, a drugo Davora Matijevića, kojemu je novo stranačko rukovodstvo sklonije jer je riječ o mladom čovjeku koji nije ideološki opterećen.

U utrku za gradonačelnika još bi jednom mogao i Željko Kerum, a Splićanima bi kandidaturu uskoro mogao predstaviti i Ivica Puljak koji već stvara veliku koaliciju.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.