Dnevno

Nijemci istražuju udbaške likvidacije! Otkrivamo tko štiti ubojice!

Autor: Marin Vlahović

Gotovo pola godine nakon serija tekstova na našem portalu koji su se bavili istragama udbaških likvidacija na teritoriju Njemačke, HRT je konačno objavio vijest da njemačka policija istražuje ubojstva Đure Zagajskog, Stjepana Đurekovića, kao i teško ranjavanje Luke Kraljevića. Novinar HRT-a Jozo Ćurić objavio je sljedeću vijest iz Njemačke:

„Svirepo ubojstvo Đure Zagajskog na rubu Muenchena još nije dobilo sudski epilog. Uz Stjepana Đurekovića tada se medijski borio protiv komunističke Jugoslavije, a sin Robert istraživao je zatim godinama okolnosti i Udbinu špijunsku mrežu. 

Njemačka policija 80-tih godina radila je savjesno, postoje dokumenti i tragovi, iako su iz Udbinih i još nekih arhiva u Hrvatskoj nestali, skriveni su, ili ukradeni mnogi dokumenti. 
Osamdesetih Jugoslavija naređuje atentate u Bavarskoj i ubijaju Đuru Zagajskog i Stjepana Đurekovića, a teško ranjavaju Luku Kraljevića. Udbina ubojstva hrvatskih emigranata danas istražuju njemački policijski odjeli, koji su zaduženi za borbu protiv terorizma. 

Slijedi li poslije presude i izručenja Perkovića i Mustača doba velikog zaborava? Mogu li Udbini izvršitelji Đurekovićeva i drugih ubojstava u Njemačkoj sada mirno spavati? Kad to pitamo, s nekoliko mjesta u Bavarskoj dobivamo slične odgovore: kažu, ubojstva ovdje ne zastarijevaju. Prema nekim procjenama, samo suđenje u Muenchenu stajalo je njemačku državu oko milijun i pol eura. Nijemci sada žele biti sigurni, da će oni koji su osuđeni i nakon izručenja izdržavati kaznu zatvora, bez ikakvih pogodnosti i olakšica.“

O spomenutim istragama prvi je javno na svojoj stranici „45 lines“ pisao istraživački novinar Željko Peratović. Zbog nezavidne sigurnosne situacije u Hrvatskoj, Peratović se preselio u Švicarsku, a nedavno smo jedini prenijeli tekst o podršci koju je dobio od švicarskih i europskih medija. Krajem studenog, objavili smo i razgovor s Robertom Zagajskim, sinom pokojnog Đure Zagajskog, koji nam je otkrio svoja saznanja o izvršiteljima ubojstva svog oca. Tom prilikom, kako ne bismo štetili službenoj istrazi, nismo naveli njihova imena.

EKSKLUZIVNO: Robert Zagajski ‘Ovo su hrvatski političari koji štite ubojice mog oca!’

Tijekom višemjesečnog istraživanja pronašli smo jasnu vezu između udbaških likvidacija, jugoslavenskih tajnih službi i krucijalnih događaja iz Domovinskog rata, koji su Hrvatsku duboko kompromitirali i nanijeli veliku štetu njenom međunarodnom ugledu. Slučaj „Gospić“, razotkriven je kao svirepi scenarij KOS-a, ali pravi rasplet tek slijedi. U posljednjih nekoliko mjeseci pozornost medija dobio je izvjesni Tomislav Mičić, umirovljeni pukovnik HV-a i bivši politički emigrant kojeg se optuživalo za suradnju s Udbom. Mičić je veliki prostor dobio i u Jutarnjem listu gdje je pokojnog Brunu Bušića okarakterizirao kao nestrpljivog revolucionara željnog akcije.

„…bio je nestrpljiv i željan akcije pa se ishitreno hvatao revolucionarnih radnji a da je pri tome potpuno zapostavio svoju sigurnost. „ (Jutarnji list, 28.01.2019.)

Inače, Tomislav Mičić je nevjenčani suprug državne tajnice Zdravke Bušić, sestre pokojnog Zvonka Bušića čije je navodno samoubojstvo ostalo zapravo nerazjašnjeno. Prije izvjesnog vremena poslali smo službeni upit državnoj tajnici Zdravki Bušić o njenim vezama s Tihomirom Oreškovićem i HDP-om. Kratko nam je odgovorila da ne postoji nikakva veza. Na promociji knjige Tomislava Mičića pojavio se Ivica Orešković, bivši SIS-ovac, ranih devedesetih desna ruka Josipa Perkovića i brat Tihomira Oreškovića pravomoćnog osuđenog zbog organizacije ubojstva pedesetak civila u Gospiću 1991. Oreškovići su bili istaknuti članovi Hrvatskog državotvornog pokreta Nikole Štedule, a stariji brat Tihomir, godinama je živio u Americi. Sin Tihomira Oreškovića je vjenčani kum Karla Resslera, posinka Vladimira Šeksa.

Dnevno u posjedu ekskluzivnih dokumenata! Šeks udbaškim vezama stopira istrage o ubojstvima Hrvata

Nakon objave teksta o vezama obitelji Šeks i Orešković, nazvao nas je Ivica Orešković. Ono što nam je rekao može se protumačiti kao prikrivena, ali i vrlo jasna prijetnja. Objavili smo tekst i o tome, ali nitko iz institucija nije reagirao.

Dnevno u posjedu ekskluzivnih dokumenata! Šeks udbaškim vezama stopira istrage o ubojstvima Hrvata

Ipak, čini se da stvari idu naprijed. Doduše, ne voljom hrvatske već njemačke policije i pravosuđa. Prema njemačkom zakonu, za ubojstva nema zastare. Njemačke istražne organe ne zanimaju samo nalogodavci, nego i izvršitelji udbaških likvidacija na teritoriju Njemačke.

Vladimir Šeks godinama odolijeva svim argumentima i dokazima koji ga povezuju s jugoslavenskim tajnim službama. Sama činjenica da je godinama pomagao pravomoćno osuđenog ratnog zločinca i članove njegove obitelji, trebala bi zadovoljiti sve kriterije za izgon iz politike i javnog života, no u Hrvatskoj se takvo ponašanje, dakle jedno sprdanje i ruganje pravomoćnim sudskim presudama kod dijela publike i dalje promatra kao čin domoljublja.

Lustracija u Hrvatskoj, ne ovisi o političkoj snazi lažne i(li) naivne desnice koja se konfrontira jedino s formom, ali ne i stvarnim sadržajem, odnosno kadrovima čiji su zločinački korijeni nastali u strukturama bivše SFRJ.

Nažalost, lustracija u Hrvatskoj provest će se vanjskom intervencijom i posrednim putem, kada stignu uhidbeni nalozi za nalogodavce i izvršitelje udbaških likvidacija na teritoriju Njemačke. Prema našim izvorima, to bi se moglo dogoditi u bliskoj budućnosti. Sve navedeno, moglo bi dovesti do nesagledivih političkih promjena i posljedica, ali i otvoriti prostor Hrvatskoj i njenim građanima prema nekoj boljoj budućnosti.

Autor:Marin Vlahović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.