‘NIJE ISTINA DA SMO USPJELI’! Psihijatar poručuje: Pričajte o porazu! Znam zašto smo izgubili od Francuza

Autor: Iva Međugorac

Naš sugovornik ponudio je osebujnu analizu.

Svojevrsnu psihoanalizu nacije nakon euforije koja je Hrvatsku zahvatila nakon niza pobjeda naših nogometaša na Svjetskom prvenstu u Rusiji za naš je portal odradio poznati psihijatar Vladimir Gruden. Kako zadržati sreću koja je poharala našu zemlju jedno je od pitanja koje smo uputili Grudenu, on pak nudi posve iznenađujući odgovor.
”Zadržati ha, e pa upravo da je smanjimo. Pitanje je ta velika sreća i euforija što zapravo znači, a ona znači da ja u životu nemam ništa drugo, odnosno imam vrlo malo i veselim se tako da se poistovjetim s onima koji su pobjedili. To treba puno umjerenije reći: drago mi je da smo pobjednici, to je samo znak da smo kvalitetni i ja se time zadovoljavam, a ako se ja sam tome predam onda bi se moglo dogoditi da ja sam ne znam čemu ću se veseliti kada sve to prođe. Odjednom ću osjetiti kako sam ja jako, jako siromašan prema ovom velikom bogatstvu. Dakle, veselim se što smo pobjedili, ali da ja vidim gdje je moja osobna sreća, to je samo jedna od mojih sreća. Oni jesu kvalitetniji, Hrvati su kvalitetniji, ja sam kvalitetan prema tome svako osobno treba vidjeti gdje je. Opću euforiju potrebno je pretvoriti u osobnu, individualnu. To je put koji nas može održati, i onda sve ovo ima svoj cilj”, smatra Gruden. Prema njegovim riječima, ako to tako ne napravimo, uskoro bi mogla nastupiti velika depresija, nakon ove velike sreće koja je zavladala našom zemljom.
”U slučaju kolektivne depresije tražiti će se krivci, i zaslužni, uslijediti će razna podmetanaja pa će nas to na neki način oneraspoložiti. Jedna ovako velika sveta stvar mogla bi postati previše. Krasno je i divno što smo pobjedili, i ja sam dio ove navijačke nacije, znači i ja sam kvalitetan, ali to je tek jedno od mojih zadovoljstava. Sada moram razmišljati što će me veseliti sutra, za godinu i za deset godina”, jasan je naš sugovornik. Izvor sreće po njemu leži u tome što se nacija poistovijetila s uspjehom reprezentacije te je time zaboravila na vlastite brige.
Građanima savjetuje da slave, pričaju o pobjedama, ali potrebno je imati i planove u vlastitom životu jer potrebno je razmišljati i o drugim stvarima. Naš sugovornik otkrio nam je i tajnu uspjeha hrvatskih nogometaša. ”Mene puno više brine ovaj neuspjeh o kojem se ne želi pričati, ali ljude je to jako pogodilo samo mi smo unaprijed rekli nama je dovoljno da imamo srebro. To što smo pobjedili, pobjedili smo zato jer smo najprije krenuli na rizik i išli smo probati, vjerujući u sebe. Bez straha od neuspjeha. Usudili smo se i dali sve od sebe, riskirali da vidimo do kuda možemo ići. Ja svojim bolesnicima uvijek pričam imajte planove, uvijek ali imajte i odgovor na to što napraviti ako plan ne uspije. Treba ponovno probati. Izgubili smo nepotrebno, kao da smo se sprtljali i uplašili biti prvi. Često svojim bolesnicima pričam: zamisli kad bi sad tebi netko došao i rekao ti si od sutra ministar jel bi se veselio, onda se oni prepadnu. Mislim da je cijeli problem što nismo dovoljno samouvjereni i ponosni. Ja znam da sam najbnolji pa to treba dokazati. Nismo izgubili samo zato što su Francuzi imali sreću, već zato što smo sami sebe negdje sprtljali. Nismo bili dovoljno samouvjereni, skromnost je po mojem mišljenju izgovor za lijenost. Mi smo mogli pobjediti po igri, ali nedostajalo nam je vjere u sebe. To je cijeli problem. Najveći problem je što se ljudi boje uspjeha”, zaključio je Gruden.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.