Nije bilo logora ’48., to su bili kazneni zavodi

Autor: hina

Bilo bi dobro da svi koji danas to prebacuju pogledaju arhive Okružnog suda Bjelovar i Vojnog suda. Iz tih će se arhiva vidjeti kakve su to bile likvidacije, to su bile likvidacije s redovnim presudama koje su ti zločinci zaslužili - ustvrdio je Manolić.

Bivši hrvatski visoki dužnosnik Josip Manolić ocijenio je večeras u Dnevniku 3 HRT-a da su optužbe na račun nosioca partizanskog rata pripreme za reviziju Drugoga svjetskog rata.

– Logora 1948. u Socijalističkoj Republici Hrvatskoj nije bilo, postojali su kazneni zavodi – ustvrdio je Manolić odgovarajući profesoru Ivi Bancu.

Dodao je da bi Banac kao profesor mora znati razlike između sabirnih logora i kaznenih zavoda. Odbacio je optužbe Ive Banca izrečene u jučerašnjem Dnevniku da je bio ‘šef svih zatvora i koncentracijskih logora u Hrvatskoj od 1948. do 1963. i glavni tamničar u Hrvatskoj’.

Manolić je ocijenio da to što se sada želi ‘prikrpiti’ određenim nosiocima partizanskoga rata, jest priprema za reviziju II. svjetskog rata.

– Banac pripada orkestru koji ide za revizijom II. svjetskog rata, odnosno, borbe antifašista i fašista u Hrvatskoj. On zato mora prozivati i podmetati i ono što nije bilo – izjavio je Manolić.

‘To su bile likvidacije s redovnim presudama koje su ti zločinci zaslužili’




Konstatirajući kako je Manolić od 1944. do 1948. bio major Ozne te da je djelovao u Bjelovaru, novinar ga je upitao je li zapovjedao akcijom likvidacije 184 zarobljenika u šumi Lug, na što je Manolić odgovorio kako nikakvim likvidacijama nije zapovijedao.

– Ozna 2 kojoj sam bio načelnik imala je zadaću da čisti teren ali ne sa ciljem likvidacija nego da se hvataju zločinci i da se predaju redovnom sudu. Bilo bi dobro da svi koji danas to prebacuju pogledaju arhive Okružnog suda Bjelovar i Vojnog suda. Iz tih će se arhiva vidjeti kakve su to bile likvidacije, to su bile likvidacije s redovnim presudama koje su ti zločinci zaslužili – ustvrdio je Manolić.

Na pitanje kako su se među njima našla trupla žena i djece, Manolić je rekao da se ‘negdje možda može i to naći, ali to treba uvidjeti’. Drži da se zločin treba istražiti, ali je naglasio kako je prošlo 70 godina i da će ministar unutarnjih poslova Karamarko ‘imati grdog posla da to utvrdi’.




Odbacio je optužbe da je kardinal Alojzije Stepinac bio sustavno trovan, u vrijeme kada je Manolić bio šef zatvorskog sustava.

– To su laži i podmetanja, to nije istina, nijedna komisija do sada to nije mogla utvrditi – rekao je Manolić. Drži da kemičari danas mogu utvrditi od kuda su sredstva nađena u kostima i kakvog su karaktera. Rekao je i kako je putem suda tražio da se iz Rima dostavi nalaz o trovanju Stepinca, ali su, tvrdi, iz Rima to odbili poslati.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.