Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

‘NIČIJI ŽIVOT NE SMIJE OVISITI O TOME KOLIKO JE UPORAN’: Pučka pravobraniteljica o slučaju smrti novinara Matijanića: Primjer je više kritičnih točaka

Autor: M.P.

Povodom smrti novinara Vladimira Matijanića, odnosno neuspješnih pokušaja da u teškom zdravstvenom stanju dobije potrebnu zdravstvenu skrb, pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter upozorava da se Hrvatska snažno obvezala svakome jamčiti pravo na zdravstvenu zaštitu u skladu sa zakonom – Ustavom, međunarodnim dokumentima koje je prenijela u svoj pravni sustav i nizom nacionalnih zakona.

Točnije, Ustav svakome jamči pravo na zdravstvenu zaštitu u skladu sa zakonom (čl. 59.); Međunarodni pakt o gospodarskim, socijalnim i kulturnim pravima (čl. 12.) jamči pravo na zdravlje; dok Zakon o zdravstvenoj zaštiti, između ostalog, propisuje da svaka osoba ima pravo na zdravstvenu zaštitu i na mogućnost ostvarenja najviše moguće razine zdravlja (čl. 5.), zatim pravo na jednakost u cjelokupnom postupku ostvarivanja zdravstvene zaštite, zdravstvenu uslugu standardizirane kvalitete i jednakog sadržaja, kao i pravo na prvu pomoć i hitnu medicinsku pomoć kada joj je ona potrebna (čl. 26.).

To znači da ničiji život ili zdravlje ne smije ovisiti o tome koliko je uporan, snalažljiv, koje je političke orijentacije i je li utjecajan, već zdravstvena zaštita svima treba biti jednako i pravovremeno dostupna.

To znači i da u središtu postupanja svih djelatnika u zdravstvu trebaju biti osobe koje im se obraćaju, i koje s pravom očekuju da će oni poduzeti sve kako bi očuvali njihovo zdravlje i život.

‘Situacija u kojoj je bio Vladimir Matijanić primjer je više kritičnih točaka’

Konačno, sva nadležna tijela trebaju osigurati da zajamčena prava i u stvarnosti budu dostupna građanima. No, situacija u kojoj je bio Vladimir Matijanić primjer je više kritičnih točaka – od otežanog pristupa zdravstvenoj zaštiti i informacijama koje su pacijentu potrebne, kao i načina komunikacije liječnika s pacijentima, preko pitanja funkcionalnosti i učinkovitosti organizacije sustava hitne medicinske pomoći, do naknadnog isticanja nedopustivog stava
kako je za zaštitu života i zdravlja potrebno poznavati prave osobe i koristiti veze.

Zato je iznimno važno brzo i temeljito ispitati postupanje svih zdravstvenih djelatnika koji su bili uključeni u ovaj slučaj, a onda poduzeti sve korake kako se slične tragedije ne bi ponovile. Pravobraniteljica je pokrenula ispitni postupak na vlastitu inicijativu vezano za ovaj slučaj.

Na kraju, pravobraniteljica izražava sućut svim članovima obitelji, prijateljima i kolegama preminulog Vladimira Matijanića, kao i podršku zbog progovaranja o problemima s kojima se susreo u pokušaju da dobije potrebnu skrb.




Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.