Foto: HŽ Infrastruktura

Ni slučajno se ne penjite na vlakove! Doznajte i kada je izuzetno opasno samo hodanje po pruzi!

Autor: Dnevno

Neispravan kućanski aparat koji pokreće napon od 220 V može usmrtiti čovjeka, a možete li onda zamisliti kolika je opasnost koja prijeti od visokonaponskih vodova koji napajaju vlakove. Napon je veći 113 puta, a ako se u obzir uzmu konstrukcijske značajke željezničke visokonaponske napojne mreže, razina opasnosti u blizini željezničkih visokonaponskih postrojenja postaje tisuće puta veća nego u slučaju kućanskih aparata.

Danas su dalekovodi, elektrovučne podstanice, a osobito kontaktna mreža sa svojim nosivim konstrukcijama i električnim vodovima iznad pruge sastavni dio našega krajolika. Uz sve svoje dobre strane, električna energija nosi i određene opasnosti. Velike opasnosti!

Svake godine, unatoč strogim zabranama i stalnim upozorenjima, bilježe se stradanja djece i mladih od strujnog udara diljem Hrvatske, a koja su posljedica igranja po pruzi, uz prugu i penjanja na vagone i stupove kontaktne mreže.

Stručnjaci upozoravaju da opekline nastale zbog strujnog udara jačine 25.000 volti ponekad zahvaćaju i do 90 posto tijela. Visoka temperatura uništava potkožno tkivo, ponekad mišiće, čak i kosti.

Dogodi li se, pak, da je strujni udar djecu odbacio s vagona na tlo, tada vrlo često dolazi i do prijeloma ruku, nogu, glave te ozljeda unutarnjih organa. Liječenje je dugotrajno i vrlo složeno.
Zaposlenici HŽ Infrastrukture koji rade na održavanju kontaktne mreže i signalno-sigurnosnih uređaja, ali i svi ostali koji su uključeni u proces organizacije željezničkog prometa, prolaze zahtjevnu izobrazbu kako bi bez opasnosti za vlastiti život mogli obavljati svoj posao.

Svi ostali ne smiju neovlašteno boraviti na željezničkom području i moraju biti svjesni toga da su znakovi zabrane i znakovi opasnosti koji se nalaze po kolodvorima, uz prugu i na vagonima tamo postavljeni s razlogom.

U javnosti je rašireno pogrešno mišljenje da je za nastanak strujnog udara potrebno dodirnuti vozni vod kontaktne mreže pod naponom, no istina je to da područje opasnosti u koje se ne smije ulaziti radi vlastite sigurnosti obuhvaća promjer od dva metra od svih dijelova kontaktne mreže pod naponom.
Predstavnici HŽ Infrastrukture već niz godina obilaze osnovne škole diljem Hrvatske te provode akcije u sklopu kojih učenike upoznaju s posljedicama strujnog udara, neprestano ističući osnovna pravila kojih se svi moramo pridržavati kako se ovakve nesreće ne bi ponovile.

Iz HŽ Infrastrukture upozoravaju:

– Strogo je zabranjeno igrati se uz prugu ili na mostovima kojima prolazi samo pruga, penjati se na stupove kontaktne mreže te dirati signalne ili druge uređaje uz prugu!
– Strogo je zabranjeno bacati predmete na prugu ili na električne vodove jer to može oštetiti izolatore ili električni vod te uzrokovati njegov pad na zemlju i strujni udar!
– Da bi se dogodio strujni udar dovoljno je doći u zonu opasnosti koja započinje na visini od 3 metra od zemlje, a već samo prilaženje žicama kontaktnih vodova na blizinu manju od 2 metra smrtno je opasno.
– Strogo je zabranjeno i osobito opasno penjati se na parkirane vagone i neovlašteno hodati po pruzi i približavati se konstrukcijama mreže pod visokim naponom zbog vrlo snažnih električnih polja u blizini dijelova nadzemnih konstrukcija pod naponom i u neposrednoj blizini tračnica.
Foto: HŽ Infrastruktura

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.