Foto: Vlado Kos / CROPIX

NI PLENKOVIĆU VIŠE NIJE SVEJEDNO! Domovinski pokret ima velike planove, a ovo im daje ogroman kapital: ‘Desnica polako razaznaje što možemo učiniti’

Autor: Dnevno.hr

Redovito pristižu istraživanja javnog mnijenja i čini se da se nakon nekoliko mjeseci mogu iščitati jasni obrasci.

HDZ se čini se ne uspijeva oporaviti od niza afera povezanih s njezinim istaknutim članovima, iako i dalje drže primat.

Istraživanje CroElecto provedeno u listopadu pokazuje kako je rejting vladajuće stranke još jedan mjesec u silaznoj putanji.

HDZ tako dobiva povjerenje 23,12 posto ispitanika.

SDP je još uvijek daleko ispod HDZ-a s 15,15 posto. Treća stranka u listopadu je Možemo! s 10,44 posto, a četvrti je Most s 9,54 posto. Peti je Domovinski pokret sa 7,07 posto, što znači da im popularnost raste treći mjesec zaredom.

Možemo ili ‘nemeže’?

Dakle, SDP i Možemo zajedno imaju veći postotak od HDZ-a (HDZ-ovi predizborni partneri HSLS i HDS prema istraživanju imaju 0,56, odnosno 0 posto).

Ako bi se rezultati istraživanja dobiveni na području još uvijek postojeće prve izborne jedinice projicirali u mandate, podjela mandata izgledala bi ovako: HDZ (4), SDP (4), Možemo (3), Most (2), Domovinski pokret (1).




Za usporedbu, podjela na izborima 2020. izgledala je ovako: HDZ, HSLS (5), SDP (3), Možemo (3), Domovinski pokret, Most i koalicija IP, Pametno, Fokus (po 1). HSU bira 3,14 posto, Socijaldemokrate 2,58 posto, Centar 2,13 posto, a Suvereniste 1,91 posto. Slijede IDS i Radnička fronta (po 1,23%), HSS (0,67%), HSLS (0,56%), Fokus, HSP i HNS (po 0,34%), Ključ Hrvatske (0,22%) te PGS i Mreža (po 0,11%).

Nezavisne liste biralo bi ukupno 1,91 posto, a neodlučnih je 17,85 posto ispitanika.

Čini se tako da je sada već konstanta kako Domovinski pokret raste te je njegova stabilnost pozitivnog trenda vjetar u leđa kojega ta stranka nasušno treba nakon pada kojeg je doživjela nakon prethodnih previranja.




Penava uzdigao stranku iz pepela

Novi predsjednik Ivan Penava iz Vukovara je raširio platformu diljem zemlje te je uspio ono što su mu stranački simpatizeri sugerirali.

Kako saznajemo iz dobro upućenog izvora bliskog Domovinskom pokretu, veliki broj lokalnih vijećnika koje ta stranka ima nakon posljednjih lokalnih izbora, sada su u potpunosti lojalni novom vodstvu te su spremni za zajednički nastup u narednom izbornom ciklusu.

“Moramo priznati da je nakon odlaska Miroslava Škore i svega što se izdogađalo bilo pomalo kaotično. No, iz toga kaosa, ustali smo se kao feniks i čini mi se da su se kockice sad dobro posložile.

Penava radi veliki posao i ujedinio je stranku. Osim toga, širimo se i desnica polako razaznaje da samo zajedničkim snagama možemo pobijediti galopirajuću woke ljevicu, ali i zadati udarac Plenkoviću”, rekao nam je naš izvor.

A kakvi su planovi Domovinskog pokreta?

“Mi ne smijemo u startu svima govoriti ne, jedno je ‘udarati’ po premijeru zbog loše politike HDZ-a. Ali moramo biti spremni na suradnju sa svim domoljubnim opcijama, a ignorirati radikalnu ljevicu.

Samo tako ćemo uspjeti i čini mi se da je to predsjednik Penava shvatio i zato Domovinski pokret iz dana u dan raste, nije ni Plenkoviću više svejedno što se događa u našim redovima i to je dobro. Neka se svi malo zamisle”, rekao nam je naš izvor.

A čini se i da je Penava odlučio iskoristiti trenutak pa detaljnije javnosti približiti problematiku INA-e i kriminala za kojeg se tereti Plenkoviću bliske ljude.

INA kao okidač

“Sama ova afera vezano uz Inu i fosilna goriva je dovoljno tragična sama za sebe. Vidimo kako je došlo do gašenja Rafinerije Sisak, a Vlada se nespretno pokušava obraniti sa nekakvim investicijama od 4 milijarde kuna u Rafineriju Rijeka što je apsolutno smiješno samo iz aspekta Škugorovih zamračenih milijardu kuna.

Govorimo o stotinama milijardama kuna svog plina i svoje nafte koje je hrvatska država trebala iskoristiti, a nije jer je priču prepustila Mađarima i domaćim kriminalcima”, izjavio je Penava na skupu koji se nedavno održao u organizaciji Domovinskog pokreta.

Nakon tog skupa, istraživanja pokazuju da se javnost sve više interesira za budućnost hrvatske kompanije te će i taj politički kapital Domovinci pokušati iskoristiti za rast…

Podsjećamo, redovni parlamentarni izbori na rasporedu su za 2024. godinu.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.