Zeljko Lukunic/PIXSELL

IZA ZATVORENIH VRATA: U HDZ-u sve veći jal! Karamarko naljutio stranačke kolege – ‘izdao ih’!

Autor: I. Delić

U stranci je sve više nezadovoljnika i sve više onih koji su spremni na bunt pronalazeći nekoga tko bi na unutarstranačkim izborima u travnju mogao ponijeti šefovsku titulu.

Što se događa iza zatvorenih vrata u vladajućoj stranci i nije pretjerano teško doznati jer nezadovoljnika s posljednjim odlukama Tomislava Karamarka sve je više. Prvi potpredsjednik Vlade i šef HDZ-a naljutio je one koji su se nadali ministarskim foteljama te mnogi u njegovim redovima vjeruju kako se odveć prilagodio Mostu i Boži Petrovu.

Dio njih drži da je olako i bez pretjeranog truda popustio pritiscima pristajući na smjenu ministra branitelja Mije Crnoje. No, dok jedni negoduju zbog Crnojine smjene, Karamarkov blizak prijatelj general Damir Krstičević nezadovoljan je jer u široj javnosti, ali i unutar stranke upravo je on slovio kao jedan od kandidata za ministarstvo obrane te se poslije šefove odluke i loše ispregovaranih ministarskih funkcija naprosto osjeća izdanim.

“Dali smo sve od sebe u Odboru i napravili program, ali mandatar i predsjednik stranke odlučili su drugačije. No, to je život. Ja ću i dalje raditi za stranku i svoju Hrvatsku”, rekao je razočarano Krstičević nedavno ne krijući razočaranje.

Kako i ne bi kada je za stranku doista puno napravio jer uz to što im je napravio detaljan program dobio je veliki broj preferencijalnih glasova. U HDZ-u vjeruju da je obrazovan te da Krstičević ima najveće preference za ministarstvo obrane.

Nezadovoljan je međutim i Brkić, a za njega se pak govori da je nezadovoljan što se Karamarko nije dovoljno založio za Crnoju. Spomenimo usput kada govorimo o braniteljskom sektoru da se kao potencijalni kandidat za tu funkciju spominjao i Zvonko Milas koji također nije zadovoljan kadroviranjima u vladi.

U stranci je sve više nezadovoljnika i sve više onih koji su spremni na bunt pronalazeći nekoga tko bi na unutarstranačkim izborima u travnju mogao ponijeti šefovsku titulu. Dok se oni unutar sebe preslaguju, Karamarko nije u pretjeranom strahu za svoju poziciju jer za sada se dobro osigurao, međutim, definitivno mu nisu u interesu stranački prijepori i nesuglasice, kada do kraja nije siguran niti u stabilnost svoje stranke.

Karamarko sada pokušava ubiti dvije muhe jednim udarcem pa uz kreiranje boljeg rejtinga u stranci vodi bitku za bolji položaj u javnosti. Uloženim naporima unatoč u stranci kipi jer izvisili su mnogi HDZ-ovi veliki igrači koji se mjesecima spominju kao mogući kandidati. Svoj je gnjev javno pokazao Ante Ćorušić dajući ostavku u stranačkom odboru za zdravstvo. Razočarao se također kandidat za ministra financija, mladi i nadasve ambiciozni Tomislav Ćorić, koji je slovio kao Brkićev favorit. Miljenik glavnog tajnika jest i Damir Jelić koji se također nadao nekoj od fotelja, što mu nije pošlo za rukom. Kako i bi kada po HDZ-u kruže glasine da ga Brkić priprema za preuzimanje predsjedničke fotelje, što bi pak iz Milijanove perspektive značilo vraćanje stranke korijenima i desnici. Jer odnedavno sveprisutniji karlovački gradonačelnik veliki je vjernik kojemu je politički uzor papa Ivana Pavao II., a svoju odanost vjeri pokazuje i time što stranačke kolege odvodi na duhovne vježbe.




Goran Marić nekima je bio favorit za ministarstvo financija, ali ni on se mandataru očito nije svidio, što ne treba previše čuditi jer ovaj nogometni sudac poput napete puške nerijetko ispaljuje po bankarskim lobijima. I Božo Galić te Goran Pauk svrstavaju se na popis nezadovoljnih koji su svega nekoliko sati prije objave sastava buduće vlade saznali da ispadaju iz igre, što definitivno nije nimalo lagodno. Da ironija bude veća, neki od potencijalnih ministara svoju pobjedu navodno su već slavili po zagrebačkim hotelskim sobama, tako da svakako valja razumjeti njihov jal.

Jala je pak ponajviše u Slavoniji koja nema niti jednog ministra, premda su HDZ-u donijeli ponajviše glasova. Za razliku od toga iz Istre u kojoj HDZ nikada nije polučivao zapažene rezultate pronašli su čak tri ministra. Hoće li nezadovoljstvo u stranci rasti te hoće li se i na koji način primiriti eventualnim kompenzacijama nezadovoljnika, tek ostaje vidjeti.




Autor:I. Delić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.