NEVJEROJATNO: Milanovićeva vlada laže i Bruxellesu, zaboravili Pelješki most pa sada pokušavaju muljati i građane i EU!

Autor: Dražen Boroš

Nesposobna kukuriku vlada prvo nije na vrijeme napravila i poslala Partnerski sporazum Europskoj komisiji (što su druge zemlje članice odavno napravile). Onda su u krucijalnom dokumentu razvoja zaboravili na Pelješki most, da bi na kraju priznali kako su zapravo pokušali prevariti Bruxelles tako što će smuljati taj projekt vrijedan 200 milijuna eura pod stavkom "izgradnje 53 kilometra ceste". Poznato?

To da je potpredsjednik vlade za investicije i razvoj Branko Grčić u dokumentu o razvoju Hrvatske do 2023. godine koji bi se trebao financirati EU sredstvima “zaboravio” na Pelješki most, nažalost više nije ni vijest, a kamoli senzacija. To je jednostavno sramota.

Dakle, na 488 stranica dokumenta u kojima se detaljno razlaže koje projekte Hrvatska planira financirati s 10 milijardi eura koliko joj stoji na raspolaganju iz europske blagajne, Milanovićeva vlada nigdje ne spominje Pelješki most!!! Inače u samom dokumentu koji je još uvijek službena tajna (vjerojatno kako javnost do zadnjeg trenutka ne bi znala na što se konkretno planira potrošiti europski novac), vrlo su detaljno navedeni ciljevi poput povećanja stope zaposlenosti sa sadašnjih 53 na 63 posto do 2020. godine, zatim poboljšanje energetske učinkovitosti domaćinstava (do 2023. 62 tisuće kućanstava će imati poboljšanu energetsku potrošnju), zatim izvlačenje 150 tisuća ljudi iz rizika siromaštva. Od infrastrukturnih projekata tu je razvoj Zračne luke Dubrovnik, rekonstrukcija željezničke pruge od Križevaca do Mađarske, gradnja mosta Trogir – Čiovo pa arheološki park Vučedol itd… Ali nigdje nema Pelješkoga mosta!?

Ako može Grčka, zašto ne bismo i mi?

Prije nego počne trošiti novac iz sedmogodišnjeg proračuna Europske unije, Hrvatska je (kao uostalom i svaka druga zemlja članica) trebala izraditi strateški dokument koji se naziva Partnerskim sporazumom te dodatne dokumente koji se nazivaju Operativnim programima. No Hrvatska je prijedlog svog sporazuma predala među zadnjima, doslovce par minuta prije isteka zadnjeg roka (22. travnja). Da je to učinila ranije mogla je već odavno kao druge zemlje (njih ukupno 21) koristiti sredstva. Ovako smo ostali u društvu Luxemburga, Rumunjske, Češke, Španjolske i Italije koje nemaju odobrene programe, što znači da ćemo s korištenjem europskog novca najkasnije započeti. Jasno je da su sređene zemlje poput Danske ili Njemačke svoj posao odradile brzo i učinkovito, ali ako je to mogla napraviti zemlja poput Grčke koja je u kaosu, jedna Slovačka, Bugarska ili Cipar, zaista nema nikakvog razumnog opravdanja zašto nije i Hrvatska. Ovako Europska komisija tek razmatra hrvatske prijedloge i pitanje je kada ćemo dobiti zeleno svjetlo.

I na ovom su primjeru Milanovićevi pokazali koliko su nesposobni. Dvije i pol godine pričaju o projektima, a kada ih je trebalo staviti na papir, poslati u Bruxelles i uzeti novac, to nisu bili u stanju. Da stvar bude gora, netko je u Grčićevom “stručnom timu za promašaje” zaboravio na Pelješki most, a onda su to pokušali spasiti na tipično njihov način – muljanjem i lažima.

Milanovićeva “sedmoljetka”

Dakle, kada se otkrilo da u tajnom dokumentu povlačenja unijinih eura nema najvažnijeg strateškog, infrastrukturnog projekta za budućnost Hrvatske (koji su obećavali zadnjih mjeseci svi redom od Milanovića, preko Pusičke do Grčića), Vlada je krenula lagati hrvatsku javnost i muljati Bruxelles. Naime, netko “pametan” u Banskim se dvorima dosjetio kako prevariti i Komisiju i građane.




– Prvima ćemo tvrditi da ga nećemo uopće graditi, a drugima ćemo govoriti kako je njegova gradnja predviđena pod famoznom stavkom gradnje “53 kilometra ceste”.

Zaista, u dokumentu postoji takva stavka iz koje nije vidljivo niti o kojoj se cesti radi niti kada bi se trebala graditi, ali je vidljivo da se na nju planira potrošiti 200 milijuna eura. Opet tipično hrvatska priča. Nejasna stavka, još nejasnija namjena, samo što to ovoga puta to neće proći, jer Komisija nije naivna kako to misli netko u vrhu hrvatske vlasti.

Da stvar bude potpuno nevjerojatna, Vlada planira takav dokument dati na javnu raspravu nekoliko dana prije nego što ga Komisija planira odobriti – ako ga uopće odobri nakon ovakvih “muljancija”. Pa čak ako i uhvatimo zadnji vlak u listopadu, novac se neće moći koristiti prije početka slijedeće godine, a nakon ovakvog iskustva s Hrvatskom pitanje je što će Europska komisija uopće odobriti budući famozni plan razvoja Hrvatske nije promišljen dokument o potrebitom razvoju Hrvatske u slijedećih desetak godina, nego predstavlja popis “apetita” pojedinih ministara koji su gurali svoje interesne projekte.




Ukratko, čini se da je zbog nesposobnosti i nestručnosti Milanovićeve vlade, Hrvatska ponovno propustila priliku učiniti bilo što smisleno i pametno u slijedećoj “sedmoljetci”.

Autor:Dražen Boroš
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.