Foto: Patrik Maček/PIXSELL

NEVJEROJATAN DETALJ KOJI ‘BODE U OČI’: Što Beroš ima sa zaštitarskom tvrtkom koju je prozvao Tomašević?

Autor: Iva Međugorac

‘’Gospođa Mirka Jozić je pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša te stoga u konkretnom slučaju ne postoji sukob interesa’’, tvrdili su to svojedobno iz Grada Zagreba kada se u medijskom prostoru problematiziralo poslovanje tvrtke Bilić-Erić sa Gradom Zagrebom i pokojnim Milanom Bandićem.

Poslovanje te iste tvrtke ovih je dana problematizirao novi zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević progovarajući o milijunima koje ova firma dobiva od grada za čuvanje praznih gradskih stanova i prostora, za što se zainteresirao i USKOK.


No, nije ova sesvetska tvrtka surađivala samo sa Gradom Zagrebom, već joj je samo u ovoj godini iz državnog proračuna uplaćeno više od pet milijuna kuna od čega je najviše proračunskog novca na račun ove zaštitarske tvrtke uplaćeno iz Ministarstva zdravstva, jer njihovi zaštitari čuvaju KBC Sestre milosrdnice za što godišnje dobivaju 2.648.475 kuna, uz to za 1.885.659 kuna čuvaju KB Dubravu dok za čuvanje bolnice Merkur godišnje dobivaju 17.160 kuna, angažirani su i u KBC-u Rijeci, no tu govorimo o nešto skromnijem iznosu od 7.980 kuna.

Podaci Državne riznice otkrivaju da je Bilić-Erić samo u prošloj godini iz državnog proračuna dobio 2.367.160,14 kuna, od čega je većina stigla iz ministarstva na čijem je čelu Vili Beroš, riječ je o sredstvima namjenjenim za čuvanje već spomenutih bolnica, i godinu ranije iz proračuna su dobili više od dva i pol milijuna kuna, kako od Ministarstva zdravstva, tako i od Ministarstva poljoprivrede te već spomenute Agencije, no uz to usluge ove zaštitarske tvrtke plaćaju i HZZ i Mirovinsko.

Međutim, upućeni svjedoče kako je definitivno najnebobičniji iznos kojega za usluge Bilić-Erića izdvajaju u zagrebačkoj Vinogradskoj bolnici iz koje su i u 2018. godini za usluge ove tvrtke izdvojili 1.506.831 kunu. Zanimljivo je kako KBC Zagreb koji ima status nacionalne bolnice te je najveći klinički centar u državi za usluge čuvanja izdvaja  nešto više od pola milijuna kuna, isto koliko i splitski KBC.

U čemu je tajna iznosa koje za čuvanje plaćaju u Vinogradskoj bolnici pokušali smo doznati i od same bolnice čiji odgovor objavljujemo po dospijeću.

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.