pixabay

NEVIDLJIVI DIKTATOR LIJEVO-DESNIM BRIGADAMA ZAČEPIO USTA: Je li ušutkivanje nacije zapravo njezin spas?

Autor: Snježana Vučković

Hrvatski građani ovih dana svjedoče nekim istinama kojih do sada nisu bili svjesni. Činjenice kojima su ostali zatečeni ne usrećuju ih i teško ih priznaju. Samo jedna od njih je da nam se u trenucima cyber ratovanja s neistomišljenicima pri čemu se nije libilo prijetiti, huškati, vrijeđati i ozbiljno dovesti pod upit unutarnji mir zemlje, pojavio diktator koji je sve takve brzopotezno „uništio” samo jednim klikom.

Prijavama do samouništenja

Facebook je, u ovom slučaju, bio samo točka na i, poslušnik koji je odreagirao na prijave lijevo-desnih brigada koje su se na taj način gotovo dovele do samouništenja. Oni najljući zarekli su se da zbog blokada više nikad neće biti dio ove monumentalne mreže, a oni umjereni (s obje strane) skrušeno su otvorili nove profile s kojih biranim riječima stavljaju bojažljive statuse, pazeći pritom da ne upotrijebe „ključnu riječ koju će prepoznati Facebook”.

Osim navedenog, svjedoci smo nevjerojatne ovisnosti o Facebooku, ali i moći ove društvene mreže. Ona je uspjela ono što nisu uspjele represivne mjere, prijetnje policijom i zakonske zabrane. Natjerati radikale da spuštene glave čekaju micanje s blok liste, ublažavaju retoriku i nestrpljivo otvaraju nove profile, što govori o njihovoj „poniznosti” pred nevidljivim, viralnim diktatorom kao i o njihovoj ovisnosti o društvenim mrežama na kojim se u raspravama ne bira oružje.

Facebook nas štiti od nas samih

Ipak, Facebook je takve razoružao bez ikakve prisile i prijetnje te se tako postavio kao vrhovni vođa cyberspacea koji je u ovom naše, hrvatskom slučaju, reagirao dobro. Prvenstveno za nas. Dobro je znano kako su za sve modernije ratove velikim dijelom krivi huškački tekstovi i parole, vrlo često neistinitog sadržaja. Još je poznatije da su portali diljem svijeta kao moderan (zapravo, gotovo jedini) medij, „načeli” mnoge vruće teme koje su završile nemirom ili ratom. No, najpoznatije je da javnost najčešće na portale dolaze putem najmoćnije društvene mreže Facebook te tako postaju najbrojnija skupina čitatelja do koje dopire riječ mržnje i, vrlo rijetko, ljubavi i mira. Uklanjanjem tekstova po prijavama onih kod kojih isti bude bijes, Facebook nam čini uslugu i štiti nas od nas samih, hladi nam glave i doslovno – tjera da budemo bolji.

Naravno, ova računalna represija polučila je i kolateralne žrtve koje su se na nečiji „zabranjeni” status samo osvrnule na bilo koji način, komentarom ili sviđanjem. No, kolateralne žrtva su cijena svakog rata a u ovom je, hvala Bogu, prava smrt spriječena.

I to zahvaljujući samouništenju sklonim radikalima koji su se međusobno istrijebili, a onda i nevidljivom diktatoru. Facebooku.

Autor:Snježana Vučković