Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

NEOBIČNO HLADNA SREDINA TJEDNA: Čekaju nas snijeg i jaki, čak i olujni udari vjetra, promet će vjerojatno biti prekinut

Autor: Matea Vidić

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) izdali su za 2. prosinca 2020., crveno upozorenje za područje Velebitskog kanala te narančasto upozorenje za sjeverni Jadran i dio Dalmacije, izvijestilo je Ravnateljstvo civilne zaštite.

Kako navodi DHMZ, na području gospićke regije očekuje se visina snijega od 10-25 cm s minimalnom temperaturom do -3 °C.

“Budite spremni na rasprostranjenu pojavu snijega i/ili leda koja će dovesti do prekida cestovnog, željezničkog i zračnog prometa i transporta te prouzročiti poremećaj kod aktivnosti na otvorenom”, upozorava Ravnateljstvo.

S druge strane, na području riječke regije ponegdje su mogući orkanski udari bure, uglavnom podno Velebita s najjačim udarim vjetra do 110 km/h.

“Budite spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom”, navode.

Također, na području zapadne obale Istre jaka, mjestimice vrlo jaka bura sa najjačim udarima vjetra do 100 km/h.

“Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu”, savjetuju iz Ravnateljstva.




Isto upozorenje izdali su i za područje Kvarnera i Kvarnerića gdje se očekuje jaka, mjestimice vrlo jaka bura s najjačim udarima vjetra do 110 km/h. S druge strane, upozorenje vrijedi na za područje sjeverne Dalmacije, no tamo se očekuje jak, mjestimice vrlo jak istočni vjetar i jugo s najjačim udarima vjetra do 95 km/h.

Naposljetku, na području Velebitskog kanala očekuje se vrlo jaka i olujna bura s najjačim udarima vjetra do 120 km/h.

“Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu”, tvrde.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.