Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Nemir i neizvjesnost uvukli se u Plenkovićeve redove: Za vratom mu puše vrlo opasna žena

Autor: Iva Međugorac

Nervoza i neizvjesnost uvukli su se unazad nekoliko dana u redove premijera Andreja Plenkovića koji je pod ogromnim pritiskom. S jedne se strane probudila oporba koja nakon relativno uspješnog prosvjeda održanog nedavno na Markovom trgu inzistira na raspuštanju Sabora i raspisivanju parlamentarnih izbora, s druge strane tu su sindikalisti čiji su apetiti u ovom super izbornom periodu porasli do te mjere da ih je teško zadovoljiti, s treće strane i među HDZ-ovcima uoči izbora rastu tenzije, a sa četvrte pak strane tu su i potencijalne istrage.

Pritiske oporbe, javnosti i medija pa i one sindikalne Plenković bi već nekako prebrodio da mu za vratom ponovno nije počeo puhati Ured europskog javnog tužitelja koji se ovoga puta zainteresirao za Ministarstvo kulture i medija na čijem je čelu ministrica Nina Obuljen Koržinek premijerova miljenica i žena koja s njim surađuje posljednjih osam godina.

Prošlog je tjedna policija po nalogu EPPO-a po drugi puta u posljednjih mjesec dana upala u ovaj resor zbog sumnjivih poslova s Geodetskim fakultetom, zbog čega su uoči velikog oporbenog prosvjeda pretreseni uredi i domovi najbližih suradnika ministrice Obuljen Koržinek koju premijer Plenković neumorno brani, što bi mu se kako strahuje dio njegovih stranačkih kolega moglo obiti o glavu.

Foto: Goran Sebelic / CROPIX

Rasprava koja mu nije bila potrebna

Plenković je i proteklih dana ponavljao kako je posao s Geodetskim fakultetom plaćen hrvatski, a ne europskim novcem čime je dodatno rasplamsao nagađanja kako nastoji odmaknuti Ured europskih tužitelja od ministrice koja je na glasu kao njegov kadar. Izravno i javno Plenković je nedavno objašnjavao kako bi Državno odvjetništvo trebalo početi istraživati aferu ministrice Obuljen Koržinek i preuzeti taj slučaj od europskih tužitelja.

”To sve treba istražiti. U normalnim okolnostima DORH i Uskok trebaju pokrenuti izvide neovisno o EEP-u, i onda dolazimo do pozitivnog sukoba nadležnosti”, govorio je Plenković čije su govorancije stale nakon što se odgovarajući na upit novinarke Ane Raić oglasila glavna europska tužiteljica Laura Kovesi koja je naglasila kako vjeruje da niti jednom javnom dužnosniku u Hrvatskoj, a kamoli premijeru Plenkoviću nije u cilju miješati se u istrage EPPO-a, a posebno u ovu.

Potom se u odgovoru za N1 referirala i na Plenkovićeve tvrdnje o tome tko je nadležan u istrazi. ”Uzevši u obzir snažnu potporu premijera osnivanju EPPO-a, glavna europska tužiteljica uvjerena je da nije bila namjera podržati otvaranje paralelnih procesa s istim činjenicama kao onima koje istražuje EPPO što bi dovelo do sukoba nadležnosti EPPO-a i DORH-a i Uskoka i naposljetku bi spriječilo EPPO da dovrši svoju istragu”, poručila je glavna europska tužiteljica zaključujući kako bi takav razvoj događaja odnosno sukob nadležnosti rezultirao ozbiljnim kršenjem pravilnog funkcioniranja istraga i službi javnog tužiteljstva vezano s istragom i kaznenim progonom prijevare što uključuje i poreznu prijevaru, korupciju kao i druge slučajeve kršenja zakona EU u vezi s provedbom europskog proračuna, ali i zaštite financijskih interesa Unije što je propisano Uredbom 2020/2092 o općem režimu uvjetovanja za zaštitu proračuna EU.

Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Što podrazumijeva spomenuta Uredba?

Uredba koja se spominje u priopćenju iznimno je važna, a dogovorena je još prije tri godine kako bi omogućila financijsko sankcioniranje zemalja članica Unije koje narušavanju načela vladavine prava, a ona je i svojevrsna mjera zaštite europskog proračuna kojom se predviđa ili suspenzije, ili smanjenje isplate europskih sredstava zemljama za koje se utvrdi kršenje. Sve u svemu, odgovor tužiteljice Kovesi i u vladajućim redovima protumačen je kao packa premijeru Plenkoviću, a upućeni tvrde da je pod povećalom europskih tužitelja uz Ministarstvo kulture i Ministarstvo poljoprivrede.
Međutim, kada su europske istrage po srijedi HDZ-ovci se nerado prisjećaju i slučaja bivše ministrice Gabrijele Žalac koji još nije priveden kraju, a koji je pao u drugi plan djelomice i stoga što se u medijskom prostoru daleko češće spominje njena prijateljica Josipa Pleslić ex Rimac. Nedavno se u medijima govorilo o navodnoj nagodbi između Žalac i europskih tužitelja, a onda se počelo pričati da je Plenkoviću laknulo jer je Žalac odustala od nagodbe no idila je kratko potrajala.

Narušilo ju je oglašavanje zagrebačke šefice Ureda europskog tužitelja Tamare Laptoš koja je još prije nekoliko mjeseci kazala kako je optužnica podignuta i da je poslana sudu uz očekivanje da bude potvrđena uz opasku da europski tužitelji raspolažu s preko tisuću dokaza na kojima se temelji optužnica protiv bivše HDZ-ove ministrice regionalnog razvoja iz čije su se istrage prema riječima tužiteljice Laptoš otvorile i neke nove istrage. Nije tajna da europski tužitelji pored Žalac istragu provode i protiv bivšeg ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, a upućeni svjedoče da ni Laptoš ni Kovesi na tome neće stati.

ČUVALI NOVAC U ČARAPAMA I MADRACIMA: Pratio se trag novca, Tolušić je sve dobro isplanirao?
Hrvatska je jedna od najkorumpiranijih zemalja EU

Izvješće o radu europskog tužitelja potvrdilo je kako je Hrvatska jedna od najkorumpiranijih zemalja Europske unije, što zasigurno ni Plenkoviću nije bilo ugodno za čuti, a da će istraga biti još potvrdila je Kovesi i u svojem zadnjem posjetu Zagrebu nakon kojega se saznalo i za aferu u Hrvatskim šumama u koju je involviran Vladin glasnogovornik Marko Milić koji spada u skupinu najbližih Plenkovićevih suradnika.

Poznato je da se i u medijskom prostoru polemiziralo o porukama koje je Milić upućivao bivšem šefu Hrvatskih šuma Krunoslavu Jakupčiću kod kojeg je lobirao za prijatelja Niku Dujmića koji je zaposlen u toj državnoj tvrtki premda jedini od 11 kandidata nije imao uvjete propisane natječajem. To zapošljavanje samo je jedan od problema i to onaj sitniji, daleko je ozbiljnije to što su se Milić i Jakupčić koji je ujedno jedan od protagonista afere Vjetroelektrane dopisivali i o tvrtkama Ager Alpha i Panonska Biomasa koje su u vlasništvu obitelji Ivana Matasića, Ivana Vugrinovića i Gabrijela Dužnovića.

Te su tvrtke od 2015.godine uživale status povlaštenog proizvođača električne energije temeljem statusa koji se svake tri godine produljuje. Posljednji je puta to učinjeno u vrijeme kada je HERA-om ravnao Tomislav Jureković koji se također spominje kao jedan od suoptuženika u aferi Vjetroelektrane. Jednu od tih tvrtki koja je imala ugovor sa Hrvatskim šumama o otkupu drvene sječe i ogrjevnog drva Milić spominje u svojoj prepisci s Jakupčićem s kojim je komunicirao i Zvonimir Frka Petešić kontaktirajući ga zbog tvrtke Akuo Energy Med, s tim da su Hrvatske šume posao sklopile s tvrtkom Energostatik koja je vlasnički povezana s francuskom tvrtkom Akuo Energy. Kao što je poznato sa Jakupčićem je kontaktirao i glavni tajnik HDZ-a, premijerov prijatelj Krunoslav Katičić, ali i predsjednik Sabora Gordan Jandroković kojemu se doduše Jakupčić žalio na pritiske iz vladajućih redova.

FOTO Cropix/editor

Mjera 14 i ministrica Vučković

Kada se govori o europskim istragama tada u vladajućim redovima podsjećaju i na Mjere 14 koje su prije par mjeseci problematizirali domaći stočari jer je iz njih velikim proizvođačima dodijeljeno oko 80 milijuna kuna, što je gotovo trećina svih sredstava predviđenih za tu mjeru. TO je izazvalo nezadovoljstvo među malim poljoprivrednicima koji su radi toga podnosili prijave protiv Ministarstva poljoprivrede smatrajući da je novac podijeljen HDZ-ovim donatorima, o čemu je pisao Nacional.

O europskim istragama progovaralo se i u vrijeme kada se u sabornici raspravljalo o opozivu resorne ministrice Marije Vučković zbog katastrofalne borbe protiv afričke svinjske kuge, a tada je i predsjednik SDP-a Peđa Grbin na konferenciji za tisak ustvrdio kako je upravo njeno ministarstvo dalo najviše posla Uredu europskog javnog tužitelja.

‘RATNICA’ POLITIČARIMA KRADE BOŽIĆ! Mnogima je poslala Uskok na vrata, HDZ-ovci zbog nje ne spavaju: Tko je Plenkovićeva noćna mora?

“Cijeli cirkus u njenom resoru, od pitanja potpora koje su nezakonite i toga da su ministarstvo kojem je na čelu i Agencija dali vjerojatno najviše posla Uredu europskog javnog tužitelja na području čitave Europske unije pa do ove sadašnje situacije s afričkom svinjskom kugom koja od načina na koji je organizirana, preko načina na koji se obavještavaju građani, uzgajivači, pa do pitanja obeštećenja, jednostavno ispod svakog nivoa”, izjavljivao je Grbin.

Sve ono što se u njenom resoru problematiziralo ministrica je demantirala, ali je pitanje je li doista time uspjela zaustaviti  europske istražitelje čija je beskompromisna šefica Laura Kovesi svojim posljednjim oglašavanjem za hrvatske medije ozbiljno uzdrmala premijera Plenkovića i njegove najbliže suradnike koji vrlo dobro znaju da ovu Rumunjku kada je borba s korupcijom po srijedi stranački i politički predznak ne zanima previše.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.