fbpx

Nema teorije da se NE Krško slomi kao japanske nuklearke

Autor: hina

Nuklearni stručnjaci Zdenko Šimić i Davor Grgić detaljno su analizirali i pojasnili uzroke japanske nuklearne tragedije, a situaciju na kraju usporedilii sa sigurnošću NE Krško za koju tvrde da je postrojenje iznimne sigurnosti i novijeg dizajna od 'nuklearki' u Japanu.

Hrvatsko nuklearno društvo izvijestilo je da nesreće u japanskim nuklearnim elektranama, izazvane potresom i tsunamijem, ne predstavljaju opasnost za ostatak svijeta te ističu da se slične nesreće ne mogu dogoditi u nuklearnoj elektrani Krško koja je u neposrednoj blizini hrvatske granice.

Nuklearni stručnjaci Zdenko Šimić i Davor Grgić uputili su danas Hini priopćenje u kojem detaljno analiziraju i pojašnjavaju uzroke japanske nuklearne tragedije, a situaciju na kraju uspoređuju i sa sigurnosti NE Krško za koju tvrde da je postrojenje iznimne sigurnosti i novijeg dizajna od ‘nuklearki’ u Japanu.

– NE Krško je napravljena tako da sigurno izdrži maksimalni potres koji se može pojaviti na lokaciji u vrlo rijetkom slučaju (frekvencija povrata 1 u 10000 godina). Za razliku od reaktora u Japanu Krško ima primarni i sekundarni rashladni krug i daleko veću zaštitnu zgradu koja može izdržati teže uvjete u unutrašnjosti kod bilo kakvih malo vjerojatnih poteškoća. Tome treba dodati i dobro održavanu opremu i trenirano osoblje koje je u stanju provesti i mjere savladavanja akcidenata iznad onih predviđenih projektom elektrane – ističu stručnjaci.


Dodaju da će neovisno o tome sva iskustva iz problema s japanskim nuklearnim elektranama pomno analizirati i ustanoviti njihovu eventualnu relevantnost u našem slučaju.

Japanska radijacija ima ograničeni potencijal za širenje

– Mada evidentno, valja istaknuti da kod nas nikakav tsunami ne može prijetiti NE Krško niti teorijski, a upravo je tsunami uzrokovao većinu problema u Japanu – navode u priopćenju.

Što se tiče tragedije u Japanu hrvatski stručnjaci ističu da ona predstavlja stanovitu opasnost za stanovništvo u neposrednoj okolini, jer ispuštena velika količina radioaktivnosti ‘ima ograničen potencijal za širenje’.

Japanski nuklearni reaktori građeni su tako da izdrže potrese na razini koja je blizu potresa što se nedavno dogodio i to je dokazano uspješnom obustavom nuklearne reakcije u svim reaktorima koji su radili. No, nekoliko reaktora ima probleme vezane za odvođenje tzv. ostatne topline nakon tsunamija koji je bio dvostruko veći od dizajnom predviđenoga.

Stručnjaci ističu da mnogi detalji o tome što se dogodilo i dalje događa u japanskim reaktorima nisu poznati, zbog čega tehničko znanstvena analiza i sud nisu još mogući.
Iako je prema službenim podacima ovo do sada bila manja nesreća od one koja se 1979. dogodila u američkoj elektrani Otok tri milje, najnovija događanja imaju trend da posljedice u konačnici budu gore. No, ni u najgorem scenariju ovo ne bi trebalo slično nesreći u Černobilju, navodi se u priopćenju.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.