Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Nema šanse da znate! Imamo vruću listu najplaćenijih zastupnika

Autor: Iva Međugorac

Koliko ih uistinu zabrinjavaju svi problemi koji pritišću hrvatski narod i državu saborski zastupnici potvrđuju još jednom po tko zna koji put, i to odmorom na kojega odlaze. Naime, Hrvatski sabor ulazi u posljednji tjedan zasjedanja prije dvomjesečne ljetne stanke, a naši vrli zastupnici na svoja radna mjesta na koja ni inače ne dolaze redovito vratiti bi se trebali sredinom rujna. U skladu s time zastupnici odlaze na odmor kojega si zahvaljujući plaćama mogu i priuštiti, za razliku od većine građana.

Kako brojke nikada ne lažu, barem ne bi trebale one koje se nalaze u imovinskim karticama hrvatskih političara, nije teško otkriti kako žive narodni zastupnici koje plaćamo i koji se uvijek „prvo za sebe pobrinu“.  Da te kartice nisu uvijek do kraja transparentne svjedočili smo u više navrata, baš kao što gotovo svakodnevno svjedočimo lagodnom životu hrvatskih političara, osobito onih čije smo stražnjice pozicionirali u saborske klupe. Družina je to koja po svemu sudeći nema srama, jer u društvu koje od siromaštva pada na koljena, oni su ti koji uzimaju ne produžene vikende, već tjedne i mjesece nerada, oni su ti koji se ne pojave na svojem radnom mjestu dozvoljavajući si da nemaju kvoruma za donošenje važnih odluka, ali svemu tome unatoč oni su ti na čije račune svakoga mjeseca, iz naših džepova sjeda veliki novac za naše pojmove.

Nije demagogija, a možda i jest kada se kaže da je to novac kojim bi se mogle financirati škole, bolnice, platiti sva dopunska osiguranja u zemlji. No, jasno, demokracija košta i zbog toga se ne treba buniti, međutim pobuniti se treba kada danak demokracije plaćamo za neradnike koji svim privilegijama unatoč nisu u stanju barem se pojaviti na svom radnom mjestu ne bi li ispunili zadatak stranke, partije i na koncu onih koji su ih birali i koji ih plaćaju.

Po zakonu saborski zastupnik od stupanja na dužnost ima pravo na stalna novčana primanja, a tu pak nije kraj njihovim povlasticama za koje su se toliko pobrinuli da su ih uokvirili čak i u zakon. I naravno donijeli jednoglasno. Kamo sreće da su toliko revni kada su u pitanju neki drugi zakoni i prava.

Dakle, zastupnici uz mjesečnu plaću, ostvaruju pravo na isplatu zastupničkog paušala u iznosu od 1.500 kuna mjesečno, zastupnici imaju pravo i na isplatu dnevnice – koja za službeno putovanje u zemlji iznosi 150 kuna, zatim na naknadu troškova za korištenje privatnog automobila u službene svrhe (dvije kune po prijeđenom kilometru). Pa na posebne naknade članovima nadzornih i upravnih odbora u državnim poduzećima iznose koje iznose i do 2.000 kuna mjesečno, imaju pravo na dužnosnički stan, službeni automobil, naknadu za odvojeni život, povlašteni parking, jeftin ručak itd. Sve kao i prije.

Kada je o plaćama riječ, svaki saziv Sabora nosi svoje kapitalce, a neka imena kontinurirano se provlače. Plaća aktualnog predsjednika Sabora Željka Reinera iznosi 21.319,03 kune neto, dok plaća potpredsjednika Ivana Tepeša jest 16.470,69 kuna. Ali, to ne znači da je predsjednik parlamenta ujedno najplaćeniji. Na listi zastupnika prvo mjesto drži HDZ-ov Josip Đakić čija plaća zbog raznoraznih olakšica iznosi 21. 462,15 kuna neto, slijedi ga njegov stranački kolega general Krstičević s plaćom od 20.133 kune. Na popis se zatim smjestio HNS-ov Milorad Batinić čija plaća iznosi basnoslovnih 20.018,07 kuna. Bivši ministar prometa SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić pri vrhu je ove laskave liste s plaćom od 18.880,54 kune. Tu je i HDZ-ov Gordan Jandroković čija je plaća 18.673,95 kuna, a ne zaostaje previše niti Mostov nekadašnji potpredsjednik Sabora Robert Podolnjak s plaćom od 18.580,29 kuna. Nekadašnji kukuriku ministar Branko Grčić prima zastupničku plaću od 18.500 kuna, a HDZ-ov Pero Ćosić plaću od 18.310 kuna. Igor Dragovan iz SDP-a može se pohvaliti plaćom od 18.023 kune neto.

Ustavni stručnjak partije Peđa Grbin također je pri vrhu ljestvice s plaćom od 17.892,86 kuna, a njegov kolega bivši ministar školstva Željko Jovanović prima plaću od 17.875,34 kune. Glasova Vesna Pusić jedna je od imućnijih saborskih zastupnica, a kada se tome pridoda plaća od 17.803,49 kuna, mora se priznati da postaje jasno zašto se njena stranka u javnosti opisuje karijerističkom. Ranko Ostojić još je jedan od SDP-ovih ponositih pionira, a razlog za ponos time je veći kada vam na račun svakog  mjeseca sjeda 17.652, 14 kune. Žena koja nema dana radnog staža izvan politike Milanka Opačić uspjela je dokazati da je politika uistinu najunosniji biznis u Hrvata. Štoviše ta se SDP-ovka popela do trona ministrice hrvatske sirotinje, a i danas kao saborska zastupnica ne živi nimalo loše, jer plaća joj iznosi 17.595,85 kuna. Sin oca Franje, Miroslav Tuđman, jedan je od HDZ-ovih kapitalaca s plaćom od 17.300 kuna. Kaže li vam ikada itko da manjine u Hrvatskoj loše žive, recite mu da Furio Radin desetljećima lomi saborske klupe te da mu je trenutna plaća 17.296,84 kune. Vrijedan spomena jest i Ivo Jelušić iz SDP-a s plaćom od 17.154 kune te kolega mu s istom iskaznicom požeški Zdravko Ronko čija je plaća 17.062,52 kune.




Bivša ministrica Anka Mrak Taritaš prima plaću od 16.137,84 kune, a njen kolega iz vlade Mirando Mrsić 16.085 kuna.

Slijedi potom na listi najplaćenijih zastupnika Miro Bulj iz Mosta s plaćom od 15.968,24 kune, dok je iduća njegova kolegica Ljubica Ambrušec čija primanja iznose 15.951,70 kuna. SDP-ov Nenad Stazić možda nije spretan na biciklu, ali već desetljećima, sabornica je mjesto s kojeg spretno ispaljuje svoje otrovne strelice, ovoga puta za „samo“ 15.934,57 kuna mjesečno. Bivši HSS-ov šef  Branko Hrg u svojoj stranci slovi kao loš trgovac, ali što ga briga kada je sebi istrgovao saborsku plaću od 15.871,79 kuna. Štedljivi Bračanin Arsen Bauk prima plaću od 15.300,00 kuna, a jedan od najbogatijih zastupnika Darinko Kosor živi od 15.272 kuna plaće.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.