screenshot

‘NEMA ALTERNATIVE!’ Ćorić o transformaciji rafinerije u Sisku

Autor: Hina

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić izjavio je kako vlada želi uspješnu i profitabilnu Inu, za što je nužno restukturiranje njezinih rafinerija, a u vezi LNG terminala na Krku istaknuo je da to ostaje prioritetan energetski projekt, bez obzira na skroman odaziv potencijalnih zakupaca njegovih kapaciteta.

“Cilj vlade je uspješna i profitabilna Ina s vertikalnom integriranošću. Uspješna i efikasna Ina nema alternativu”, rekao je Ćorić na konferenciji za novinare posvećenoj energetskim temama.

No, ta se želja, po njegovim riječima, ne poklapa s trenutnim stanjem Ininih rafinerija, jer Rafinerija u Rijeci radi sa 70 do 80 posto, a u Sisku s 30 posto kapaciteta.

Komentirao zatvaranje rafinerije u Sisku

Ćorić tvrdi da planirana transformacija rafinerijskog kompleksa u Sisku donosi maksimalno moguće zadržavanje zaposlenosti, a povezana je i s ulaganjima u rafineriju u Rijeci i u druge dijelove poslovanja koja planiraju Inina Uprava i Nadzorni odbor.

Transformacija rafinerije u Sisku, po njegovim riječima, odluka je Inine Uprave i Nadzornog odbora i ona, kako je rekao, “nema alternativu, neovisno o tome koliki je vlasnički udio države u Ini”.

Upitan što može poručiti radnicima u Sisku, rekao je da “njihova sudbina i budućnost neće biti dovedeni u pitanje” niti će se rješavati “od danas do sutra”. Spomenuo je i da će ih 40 do 50 posto, prema poslovnom planu, ostati u sisačkim pogonima.




Zadnjih deset godina, kaže Ćorić, bavimo se dominantno “političkim kontekstom” oko Ine, a ne poslovnim, te se pita je li “veleizdaja” brinuti se o unapređenju Inina poslovanja.

Kaže da vlada nije odustala od otkupa dionica

Ministar kaže da vlada nije odustala od otkupa dionica Ine od MOL-a, ocijenivši da je taj proces vrlo složen.




Što se pak tiče prijedloga izmjena i dopuna zakona o privatizaciji Ine, Ćorić kaže da se njima osigurava “maksimalno moguća zaštita interesa Republike Hrvatske” te da nisu u pravu oni koji ih vide kao mogućnost promjene Inina sjedišta ili otvorena vrata za ulazak “treće strane” u Inu.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.