FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

NEKRETNINE, OGROMNE UŠTEĐEVINE I PLAĆE, SKUPOCJENI AUTOMOBILI: Imovina kandidata za predsjednika Vrhovnog suda

Autor: Iva Međugorac

Mjesecima domaća politička javnost vodi polemiku oko izbora predsjednika Vrhovnog suda. Prvotno su HDZ-ovci opstruirali izbor kandidatkinje predsjednika Zorana Milanovića, odnosno profesoricu Zlatu Đurđević, no Milanović nije odustao pa je trenutno njegov kandidat sudac sa zagrebačkog Trgovačkog suda Radovan Dobronić koji je simpatije javnosti pobrao na slučaju švicarac.

Dobronić se uz još četiri kandidata javio na javni poziv za izbor predsjednika Vrhovnog suda, a prošlog tjedna na saborskom Odboru za pravosuđe predstavljeni su programi kandidata koji su odgovarali na zastupnička pitanja. l sada je na redu Milanović koji mora ispuniti formu i Saboru predložiti svojeg kandidata koji je zapravo već poznat, a nakon toga na redu su saborski zastupnici koji bi na plenarnoj sjednici trebali glasovati o Dobronićevoj kandidaturi. Glasanje s kandidatkinjom Đurđević nije prošlo, a i situacija s Dobronićem za sada nije posve jasna zbog zategnutih odnosa između Milanovića i premijera Andreja Plenkovića.

Puna kesa Đure Sesse

No, zato je jasno kako je razumljiv interes kandidata za poziciju predsjednika Vrhovnog suda što je fotelja koja donosi niz beneficija, a među ostalim i pozamašnu plaću. Da je tome tako jasno je iz imovinske kartice bivšeg predsjednika suda Đure Sesse čija je bruto plaća tijekom mandata varirala od 44 do 45 tisuća kuna, što znači da je plaća predsjednika Vrhovnog suda veća i od premijerske i od predsjedničke pričemu treba imati na umu da se plaće državnih dužnosnika i plaće u sudstvu ne određuju po istim zakonima. Naime, mjesečna primanja državnih dužnosnika definirana su Zakonom o obvezama i pravima državnih dužnosnika, prema kojem predsjednik ima najveći koeficijent od 9,30 dok je premijerski koeficijent 7,68, istovremeno se plaća predsjednika Vrhovnog suda definira Zakonom o obvezama i pravima državnih dužnosnika prema kojem predsjednik Vrhovnog suda i glavna državna odvjetnica imaju najviši koeficijent od 7,86, a ti koeficijneti se zatim mnoge s osnovicom dok dohodak uvećavaju godine radnog staža.

Prema imovinskoj kartici sudac Dobronić prilično je skroman tip tako pored nasljeđenog stana od 58 m2 u Zagrebu vrijednog oko 800.000 kuna posjeduje i vikendicu od 50 m2 na Jelsi, a ova nekretnina vrijedna 1,3 milijuna kuna takoiđer je dio njegova nasljedstva. Na nedavno objavljenom popisu vlastite imovine Dobronić je spomenuo i kuću s okućnicom u Šiljakovini od 539 m2 vrijednu 150.000 kuna. Uz Škodu Yeti iz 2010.godine procjenjenu na 40.000 kuna posjeduje ušteđevinu od 60.000 eura koju je nasljedio od majke te još 400.000 kuna, a plaća mu je do sada iznosila od 19 do 20.000 kuna bruto uz još 5.000 kuna autorskog honorara. Dobronićev protukandidat i navodni favorit premijera Plenkovića sudac Vrhovnog suda Marin Mrčela svoju je imovinsku karticu okitio s podosta nekretnina pa tako u Zagrebu posjeduje darovani stan od 138 m2 sa spremištem od 1,75 m2, kojega je procijenio na 2,35 milijuna kuna. Uz to tu je još jedan darovani stan u Zagrebu od 61,25 m2 sa spremištem od 1,75 m2 vrijedan 700.000 kuna, Mrčela također posjeduje dvije darovane garaže koje su zajednički vrijedne 190.000 kuna, a tu je i jedna darovana nekretnina koju je okarakterizirao kao druge nekretnine, a tih nedefiniranih 15,95 m2 vrijedno je 80.000 kuna.

Velika ušteđevina

Vrijedan je i Mrčelnin prvi automobil upisan u imovinsku karticu, radi se o Toyoti Land Cruiser iz 2016.godine za koju su mu roditelji dali 365.000 kuna, dok je on vlastitim sredstvima, odnosno prodajom starog auta namakao 295.000 kuna. Njegov drugi auto procjenjen na 10.000 kuna je VW 1303 S iz 1972 godine. Pozamašna je ujedno i Mrčelina ušteđevina od 203.000 dolara do koje je došao prodajom stana, uz to ima ušteđevinu od 1645 eura što zapravo i nije neka cifra s obzirom na to da mu plaća na Vrhovnom sudu varira između 35 i 36 tisuća kuna, dok na popisu ostalih prihoda spominje 72.139 kuna od ugovora o djelu, autorskih honorara i naknada za pravosudni ispit. Plaću između 38 i 39 tisuća kuna ima pak sutkinja Visokog kaznenog suda Lana peto Kujundžić koja uz to od honorara zaradi oko 15 tisuća kuna. Ova poznata sutkinja vlasnica je stana u Zagrebu od 63 m2 vrijednog 780.000 kuna. Nakon suprugove smrti naslijedila je kuću za odmor u Preku, a tih 91 m2 procjenila je na 1,5 milijuna kuna, ujedno je od roditelja naslijedila 45 posto kuće za odmor u Novom Vinodolskom, a tu se pak 110 m procjenuje na 1,65 milijuna kuna. Na lising se vozi u BMW-u2 procjjenjenom na 112 tisuća kuna, a uz to posjeduje i ušteđevinu od 280.000 kuna te jeu je stekla nasljedstvom i prodajom nekretnine uzdržavane osobe, drugi dio ušteđevine od 84.023 eura stekla je štednjom i nasljedstvom.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.