Nekoliko tisuća vjernika u procesiji “Za Križen”

Autor: hina

Procesije polaze na Veliki četvrtak u 22 sata i cijelu se noć kreću u smjeru kazaljke sata, a do povratka na mjesto s kojeg su krenule, ujutro na Veliki petak, nigdje se ne smiju međusobno susresti.

U glasovitoj procesiji “Za Križen” u noći s Velikog četvrtka na Veliki petak na središnjem dijelu otoka Hvara sudjelovalo je nekoliko tisuća vjernika i hodočasnika.

Ta je procesija prošle godine kao jedinstvena pasionska pučka pobožnost stavljena na Popis nematerijalne svjetske kulturne baštine UNESCO-a. Neprekidno se održava oko pet stoljeća, a uključuje procesije iz šest otočnih mjesta.

Procesije polaze na Veliki četvrtak u 22 sata i cijelu se noć kreću u smjeru kazaljke sata, a do povratka na mjesto s kojeg su krenule, ujutro na Veliki petak, nigdje se ne smiju međusobno susresti.

Predbilježbe za križonoše

O zanimanju za sudjelovanje u procesiji koja uključuje molitve i pjevanje arhaičnih korizmenih napjeva, a na putu kojim prolazi pohodi sve župne crkve, pa i neke kapelice, svjedoči činjenica da su predbilježbe za križonoše ponegdje napravljene i do 2037. godine, na primjer u Jelsi.

Ta je čast je ove godine pripala Grgi Peronji (Jelsa), Josipu Crnčiću (Pitve), Jakovu Franičeviću (Vrisnik), Toniju Cariću (Svirče), Mariju Lušiću Buliću (Vrbanj) i Marku Džakuli (Vrboska).

Najdojmljiviji trenutak
Najdojmljiviji trenutak procesije jest doček jelšanskog križonoše na mjesnoj Pjaci, gdje se nešto poslije sedam sati zateklo gotovo dvije tisuće ljudi. Bosonogi križonoša s pomoćnikom – sinom Krunom prikupio je posljednje atome snage i poslije pješačenja stazom dugačkom više od 20 kilometra s Raspelom obavijenim crnim velom, koje teži čak 18 kilograma, posljednjih je 30-ak metara potrčao u zagrljaj svojem župniku don Stanku Jerčiću i rodbini.

Prizor je to koji je izmamio i pokoju suzu u očima nazočnih, a nakon čestitki procesija je nastavila put prema crkvici sv. Ivana i konačno do župne crkve, odakle je sinoć i krenula.
Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.