HINA/ ml

Srpske ‘Žene u crnom’: ‘Neka Republika Srbija odmah otvori tajne arhive!’

Autor: Hina

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen oblježja nestalima, u Borovu naselju je u nedjelju završio komemorativni program "Žrtva Borovo naselja za Domovinu", kojim su se Vukovarci prisjetili ubijenih i poginulih branitelja i civila u toj gradskoj četvrti u kojoj je na današnji dan 1991. godine po ulasku JNA i srpskih paravojnih postrojbi ubijena 51 osoba

Obilježavanje stradanja hrvatskih branitelj i civila u Borovu naselju započelo je komemorativnim skupom “Žrtva Borovo naselja za Domovinu” te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na mjestu nekadašnje zgrade Borovo-commercea, u čijem podrumu se nalazio stacionar ratne bolnice.

“U tim podrumskim prostorima bilo je smješteno oko 1000 ljudi, među kojima je bilo ranjenika, civila i djece. Cilj JNA i pripadnika srpskih paravojnih jedinica bio je da sruše zgradu kako bi svi oni ostali zatrpani u ruševinama”, kazao je posljednji zapovjednik obrane Borovo naselja Ivo Kovačić.

Počast ubijenima u Borovu naselju odali su i ove godine i aktivisti beogradske nevladine udruge “Žene u crnom”.

“Od institucija Republike Srbije tražimo otvaranje tajnih arhiva, a od Tužiteljstva za ratne zločine da počne procesuirati zločin urbicida, s obzirom da on nije suđen ni u haaškom tribunalu ni u Specijalnom sudu u Beogradu”, kazao je u ime “Žena u crnom” Miloš Urošević.

Sudionici obilježavanja potom su u koloni sjećanja prošli do Župne crkve Gospe Fatimske gdje je služena misa zadušnica.

Bacanjem vijenca u Dunav u Borovu odana je počast braniteljima i civilima koji su bili ubijeni na obali Dunava u tome mjestu a njihova tijela potom bačena u rijeku. Procjenjuje se kako je na tom mjestu ubijeno oko stotinu ljudi.

Vijenci su položeni i zapaljene svijeće i na mjestu masovne grobnice na farmi “Lovas” između Borova i Dalja. Iz te grobnice su 2001. godine ekshumirane 24 žrtve agresije bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi na Vukovar 1991. godine.




Po riječima predsjednika Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Danijela Rehaka, velik broj ljudi stradao je na potezu od Borova naselja do Dalja i Bogojeva, a sudbina mnogih još je nepoznata. Borovo naselje branilo je više od 800 branitelja, a tijekom obrane stradalo je njih više od 400, rekao je Rehak.

Obilježavanje stradanja hrvatskih branitelja i civila u Borovu naselju dio je programa obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. i 26. obljetnice stradanja Vukovara u Domovinskom ratu, koje će završiti u ponedjeljak odavanjem počasti stradalim Vukovarcima u koncentracijskom logoru u Veleprometu te žrtvama Ovčare.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.