Ilustracija Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

NEDOSTAJE JOŠ 4.500 Bolnice se bore s manjkom medicinskih sestara i tehničara

Autor: Hina

U bolnicama radi više od 20.000 medicinskih sestara i tehničara no prema važećim sistematizacijama do pune popunjenosti trebalo bi ih zaposliti još 4.500, rekli su u četvrtak iz Hrvatske komore medicinskih sestara i Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara.

Nedostatak je najizraženiji u velikim bolničkim sustavima, kliničkim bolničkim centrima i kliničkim bolnicama, dok se manjak medicinskih sestara i tehničara u općim i županijskim bolnicama kreće između 10 i 35 posto, navode njihovi predstavnici u priopćenju nakon nedavnog sastanka s ministrom zdravstva Vilijem Berošem.

“Ove brojke nisu od jučer nego su se akumulirale kroz godine. Dobar je znak da smo sada krenuli s rješavanjem problema. Predložili smo ministru Berošu da se osnuje Radna skupina za rješavanje nedostatka medicinskih sestara i tehničara te da odmah počne s radom”, kaže predsjednik komore Mario Gazić uz kojem je na sastanku bila i predsjednica sindikata Anica Prašnjak.

Komora i sindikat upozorili su i na potrebu izmjene Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama.

“Razgovor o ovoj temi je važan zbog uvažavanja zahtjeva struke za priznavanjem viših razina završenog obrazovanja medicinskih sestara. Naime, u Hrvatskoj radi oko 2.000 medicinskih sestara koje su završile fakultete i postale magistre sestrinstva, no ta diploma većini na radnom mjestu do danas nije priznata”, kaže Gazić.

Komora i Sindikat godinama upozoravaju na taj problem, a izmjenom uredbe medicinskim sestrama i tehnčarima konačno bi se priznalo visokoškolsko obrazovanje.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.