foto: screenshot

NEĆETE VJEROVATI TKO ZARAĐUJE NA NAŠOJ NAFTI: Sirovinu odvoze vlakovima, a onda ju po većoj cijeni prodaju u Hrvatskoj

Autor: Dnevno

Protekloga tjedna, od ponedjeljka do četvrtka, sa željezničkog kolodvora Caprag u predgrađu Siska prema Mađarskoj su upućene tri željezničke kompozicije s ukupno 3500 tona domaće sirove nafte, prenosi Paraf. Svaka kompozicija naftu vozi na preradu u mađarsku rafineriju Százhalombatta kraj Budimpešte.

Kako piše Paraf, to potvrđuje ekskluzivna fotografija jedne kompozicije koju je dobio Nacional, ali i službeni odgovor iz INA-e.

“Kao što smo 8. svibnja iz Rafinerije nafte Sisak prevezli dvije kilotone domaće sirove nafte u Rafineriju nafte Rijeka, tijekom lipnja prevezli smo željeznicom otprilike istu količinu u Rafineriju nafte Danube u Százhalombatti. Radi se o okvirno 0,5 posto od ukupne godišnje količine domaće sirove nafte. Riječ je o testnom prijevozu kojim se, osim provjere mogućnosti takvog prijevoza, žele ispitati njegovi tehnički, logistički i komercijalni aspekti”, komentirali su u INA-i.

Dakle, radi se o inicijalnoj fazi realizacije plana o transportu hrvatske nafte na preradu u Mađarsku radi transformacije Rafinerije nafte Sisak u industrijski centar. Riječ je o provedbi programa INA R&M Novi smjer 2023, koji je odobren krajem 2018. godine.

O ovoj temi razgovarali su premijer Andrej Plenković i Viktor Orban u Budimpešti.


Hrvatska naftna polja godišnje proizvode oko 528 080 tona sirove nafte. Dio će se prerađivati u Mađarskoj pa nakon toga prodavati u Hrvatskoj, čime se puni zaposlenost mađarskih rafinerija.

Autor:Dnevno
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.