16.12.2017., Zagreb - Sjednica Glavnog odbora SDP-a. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Nećete vjerovati tko razmišlja o utrci za predsjednika: ON je zadnja nada Partije!

Autor: Iva Međugorac

Da je hrvatska ljevica u ozbiljnim nedaćama, dade se naslutiti iz zbivanja na tom političkom polju, koja se odvijaju u proteklih nekoliko mjeseci. Osim što se SDP raslojava te se unutar te stranke vode ratovi, koji se od javnosti više ne mogu skriti, lavina drugih problema pala je na leđa mladog, i ne odveć spremnog predsjednika stranke Davora Bernardića koji priliku za svoj povratak na političku scenu i svojevrsno uskrsnuće vidi u predsjedničkim izborima. U skladu s time, ovih dana ispija kave s bivšim predsjednikom Ivom Josipovićem, koji bi trebao biti partijski kandidat za predsjednika Republike te se kao takav suprotstaviti aktualnoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović, koja ga je ne tako davno politički sahranila. Ali da Josipović baš i nije odveć svjestan vlastite političke smrti svjedoči kampanja u koju se evidentno uključio kritizirajući po društvenim mrežama i medijima svaki njezin potez. No, da Josipović neće tako lako zadobiti povjerenje Partije svjedoči najava Ante Kotromanovića da će učiniti sve kako bi vratio Zorana Milanovića na političku scenu. Nije tajna da se Milanović mjesecima spominje kao potencijalni kandidat za predsjednika, a da je u tom naumu sve sigurniji svjedoče glasine kako se u bitku namjerava upustiti kao nezavisni kandidat, bez podrške stranačke mašinerije, što i nije loša ideja s obzirom na zbivanja u SDP-u. Premda Milanović kandidaturu javno i službeno nije istaknuo protiv te ideje ustali su članovi skloni Bernardiću, a glas razuma pokušao je biti i Zlatko Komadina, koji je poručio kako je takova kandidatura besmislena s obzirom na to da je Milanović izgubio dvoje izbore. Pravo je pitanje stoga, ima li Partija, ali i ljevica uopće pravog čovjeka koji bi se mogao suprotstaviti predsjednici.

Dio partijskog članstva sklon je ideji da se na tu poziciju kandidira Neven Mimica koji ima ogromno međunarodno iskustvom ali i posao kojega bi zdrav čovjek napustio samo pod utjecajem ludih gljiva. Upravo stoga, SDP-ovci se okreću svojem jedinom, suvislom i relativno pristojnom kandidatu riječ je o Toninu Piculi, nesuđenom šefu stranke, koji se proslavio izjavom da će Partiju voditi iz Bruxellesa. Mali je to gaf, kojega su mu u stranci spremni oprostiti, a pošto su prije predsjedničkih europarlamentarni izbori, nije nemoguće da Picula na njima ne sudjeluje te da se upusti u bitku za predsjednika. Uistinu, Picula je u Europskom parlamentu izgradio zavidnu karijeru i pokazao da znade svoj posao, cijenjen je u inozemnim krugovima, poglavito europskim, britak je i odmjeren te je posve oprečan Milanovićevoj pomalo balkanskoj i bahatoj politici. Ova ideja o Piculinoj kandidaturi sve je prihvatljivija u Partiji i o njoj se raspravljalo i na druženju s Bernardićem koje se odvilo proteklog vikenda, te ni mladi šef stranke nije zatvoren za tu ideju, koju dakako još moraju razraditi.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.