Nećete vjerovati što ide ‘na bubanj’: Pravaši digli bunu | Dnevno.hr
Davor Puklavec/PIXSELL

Nećete vjerovati što ide ‘na bubanj’: Pravaši digli bunu

Autor: dnevno.hr

U javnosti se posljednjih nekoliko dana uvelike progovara o tome kako se prodaje krunidbena crkva kralja Zvonimira iz 11. stoljeća. Vijest je to koju je demantirao dio političara, ali i sam vlasnik parcele. No, kako se radi o prodaji zemljišta koje je dio kulturnog dobra, sam vlasnik sukladno zakonu obavezan je prije prodaje trećoj osobi nekretninu ponuditi državi.

U početku se govorilo o tome kako Županija pa ni Ministarstvo nemaju namjeru iskoristiti pravo prvokupa, a na županijskoj skupštini govorilo se o ovoj temi oko koje se oglasio i župan Boban najavivši kako će Ministarstvo i Županija vjerojatno zajedno kupiti zemljište uz krunidbenu baziliku u Solinu. Povodom prodaje parcele uz ovaj povijesni spomenik oglasio se i HSP u priopćenju kojeg potpisuje glavni tajnik prof. dr. Zvonko Čapko. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

”Sve hrvatske Vlade koje su uništavale hrvatsku budućnost ne prepoznaju značenje hrvatske prošlosti. Vijest da vlasnik prodaje zemljište na kojem se nalazi krundbena crkva hrvatskog kralja Zvonimira na granici Solina i Klisa, i da nema reakcija i spremnosti da isto zemljište otkupe ili Splitsko dalmatinska županija ili Republika Hrvatska duboko i iskreno vrijeđa svakog Hrvata. Već sama činjenica da taj lokalitet na kojem se nalazi, crkve svetog Petra i Mojsija gdje se okrunio slavni Zvonimir, u puku poznatije kao Šuplja crkva, nije u državnom posjedu, žalosna je i pokazuje nebrigu svih državnih institucija o kolijevci hrvatske državnosti i spomeniku nulte kategorije.

Kako mediji javljaju, vlasnik je sukladno Zakonu, ponudio nadležnim državnim institucijama da konzumiraju pravo prvokupa, ali do sada nije dobio odgovor, a Splitsko dalmatinska županija najavljuje da nema novaca za otkup ove, za hrvatski nacionalni identitet i ponos, vrijedne nekretnine. Svaka samosvjesna država koja drži do svoje prošlosti, identiteta i ponosa već bi do sada ovo pitanje riješila i od jednog ovakvog mjesta, mjesta krunidbe jednog svoga kralja, napravila prvorazrednu lokaciju, zaštitila je i predstavila javnosti kao mjesto koje se može koristiti u edukativne i turističke svrhe. Podsjetiti ćemo samo što su mnoge zemlje napravile i kako su brendirale svoje povijesne lokalitete, a u nedostatku istih čak ih i izmišljaju, a Hrvati ne znaju ili ne žele koristiti i ono što imaju. Što će se dogoditi ako ovu lokaciju kupi netko koga ne zanima ni hrvatska povijest ni značaj ovoga mjesta za Hrvatsku, za njen identitet i nacionalnu samosvijest i ponos, ne želimo ni pomisliti. Što će se dogoditi ako ovo zemljište otkupi strani državljanin s ciljem devastacije ovog prostora, pa na ovoj lokaciji osvanu neki apartmani ili parking??

Tko će biti kriv i odgovoran za moguću sramotu?? Tim više nas iznenađuje, ali ne čudi, da nema reakcija Ministarstva kulture i ministrice Nine Obuljen po ovom pitanju. Da nema želje i volje da se osiguraju novci, da se zemljište otkupi, uredi i stavi u edukativno-turističku namjenu, i kao takvog ga se brendira!? Hrvatska stranka prava poziva Splitsko dalmatinsku županiju, državna ministarstva da se pokrenu i riješe ovaj slučaj, u protivnom ćemo pozvati sve Hrvate u Hrvatskoj i poglavito izvandomovinstvu da se uključe i zaštite ovo mjesto od neprikosnovenog nacionalnog interesa. Mjesto našeg ishodišta. Ukoliko to ne učine u idućih tjedan dana , odnosno ukoliko ne objave namjeru otkupa ovog zemljišta HSP će pokrenuti akciju prikupljanja sredstava u Hrvatskoj i izvandomovinstvu kako bi ovaj vrijedan lokalitet očuvali. Za kraj samo konstatiramo da kletva kralja Dmitra Zvonimira još uvijek lebdi nad Hrvatskom.”

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.