Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX

NEĆETE VJEROVATI ŠTO ČITATE! Veliki hrvatski apsurd: Ovo morate vidjeti

Autor: Iva Međugorac

Pravosuđe je rak rana hrvatskog društva, mantra je to koja se često ponavlja u javnom prostoru, no i bez te mantre percepcija građana spram domaćem pravosuđu prilično je negativna. Tom lošem dojmu u prilog idu dugotrajni procesi, kao i brojne nelogične odluke koje se uvelike manifestiraju na stanje u društvu.

Prema ljestvici konkurentnosti područje pravosuđa smatra se jednom od najsbalibijih hrvatskih točaka koje se negativno odražavaju i na ekonomski položaj naše zemlje. Svjetski europski forum nedavno je objavio istraživanje konkurentnosti u kojem se Hrvatska pojavila na 126.poziciji, iznad nas su države poput Ukrajine, Turske, ali i Obale Bjelokosti te Zimbabvea.

Svakog prosječnog građanina koji se u nekom obliku susreo s funkcioniranjem hrvatskog pravosuđa ti podaci vjerojatno ne čude, mnoštvo je primjera koji ukazuuju na nefunkcionalnost sustava, dok je paradoks to što je Hrvatska jedna od vodećih zemalja Europske unije po broju sudaca premda je u zadnjih pet godina naše sudstvo ostale bez 200-tinjak sudaca.

Iako smo po broju odlazaka potencijalni europski rekorderi s četrdesetak sudaca na sto tisuća stanovnika uz Slovence smo vodeći u Europi, naime Irska na ovu količinu stanovnika ima svega tri suca, Danska njih šest, Francuska 10, Italija 11, a Njemačka 24 suca.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.