7dnevno

Nećete vjerovati: Evo što se krije u biografiji veleposlanika koji je sudjelovao na Dodikovoj proslavi

Autor:

Čudom se čudi hrvatska politička elita ovih dana, zbog hrvatskog veleposlanika u BiH koji je otišao u Banja Luku na proslavu kod Milorada Dodika, odnosno na proslavu Dana Republike Srpske. Tim povodom oglasila se hrvatska šefica diplomacije Marija Pejčinović Burić koja je poručila kako Hrvatska nikada nije sudjelovala u obilježavanju toga dana, napominjući da je hrvatski veleposlanik Ivan Del Vechio donio pogrešnu odluku te imao pogrešnu procjenu.

Napomenula je i kako Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Hrvatske nije bilo upoznato s veleposlanikovom odlukom da sudjeluje na proslavi neustavnog dana RS-a. ”On tamo tog dana nije trebao biti”, navela je ministrica dodajući da je riječ o odluci koja predstavlja veliko iznenađenje, osobito stoga što joj tijekom svojega mandata nikada nije nazočio.

Inače, kada se već kolektivno zgražamo nad ovim veleposlanikovim potezom valja podsjetiti da je i bivši predsjednik Ivo Josipović svojedobno Dodiku čestitao Dan Republike Srpske, i to povodom obilježavanja 20. godišnjice postojanja RS-a. Da je tome tako, Dodik je javno izrekao, dok se Josipović srčano trudio priču o čestitki demantirati.

Inače, zanimljivo je spomenuti kako je na ovom posljednjem događaju, na kojem je sudjelovao Del Vechio odlikovan nekadašnji oficir JNA Slavko Lisica, koji je pak u Hrvatskoj pravomoćno osuđen radi ratnih zločina počinjenih na šibenskom području 1991. godine, a uz to valja spomenuti kako su veleposlanici drugih zemalja u BiH, izuzev onoga ruskoga odbili sudjelovati na toj svečanosti. Del Vechio je pak rođen u Požegi, a prema službenoj biografiji diplomirao je strojarstvo na Fakultetu tehničkih znanosti u Rijeci, dok je u Osijeku magistrirao menadžment na ondašnjem Ekonomskom fakultetu.

Del Vechio je od početka 1991. bio sudionik Domovinskog rata u 123. Požeškoj brigadi u činu brigadira, radio je i kao pomoćnik zapovjednika Središta za odgoj i obuku vojnika u Požegi, nakon čega je obnašao dužnost zapovjednika Zbornog mjesta Požega. Radio je i u Upravi za Obuku HSOS RH na uvođenju nove doktrine obuke u HV, a ujedno završio je i Vojno diplomatsku školu.

Radio je na dužnostima vojnog izaslanika naše države u Austriji i Švicarskoj. Također, bio je vojni savjetnik u Stalnoj misiji RH pri OESS-u u Beču. U biografiji osebujnog veleposlanika krije se i pozicija predsjednika Povjerenstva Informacijsko-komunikacijskog sustava MVP-a, nakon čega je promaknut u diplomatskog veleposlanika.

Prvu veleposlanički dužnost izvršavao je i Izraelu, a karijeru je gradio i u Poljskoj. Od 2013. godine obnaša dužnost veleposlanika Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini. Del Vechio je bio i prvi predsjednik SDP-a Požeško-slavonske županije te član Glavnog obora te stranke od njegova osnutka, radi i kao predavač na Diplomatskoj akademiji Ministarstva vanjskih i europskih poslova te Ratnoj školi Ban Josip Jelačić.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.