fbpx
Foto: Darko Tomas / CROPIX

‘NEĆEMO SNOSITI TERET FINANCIJSKIH POTEŠKOĆA GPZO-a’: Oglasilo se Prvo plinarsko društvo demantirali su Tomaševića

Autor: Dnevno.hr

Prvo Plinarsko poduzeće d.o.o. reagiralo je na izjave gradonačelnika Tomislava Tomaševića povodom blokiranja računa Gradske plinare Zagreb Opskrba GPZO-a. Podsjećamo, PPD je blokirao Gradsku plinaru Zagreb Opskrba zbog duga, a Tomašević je rekao kako je to bilo nekorektno.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Jučer, 23. svibnja PPD je radi namirenja dospjelog duga GPZO-a predao FINI na naplatu instrumente osiguranja plaćanja. Naime, dospjeli dug GPZO-a prema PPD-u u trenutku aktiviranja zadužnice 23.5.2022. bio je veći od 95 milijuna kuna dok je ukupna izloženost premašila 130 milijuna kuna. Ističemo kako do ovoga trenutka, unatoč tvrdnjama gradonačelnika Tomaševića, niti jedna kuna iz GPZO-a na ime dospjelog dugovanja nije uplaćena PPD-u, a plin se i dalje povlači te izloženost i dalje raste.


Proteklih 5 mjeseci PPD je u dobroj vjeri pregovarao s GPZO-om oko uređenja međusobnih prava i obveza, upravo u cilju izbjegavanja podnošenja instrumenata osiguranja plaćanja na naplatu. Ističemo kako, nažalost, unatoč postignutoj suglasnosti oko sadržaja GPZO nije potpisao Sporazum na koji se poziva gradonačelnik, a koji je inicirao PPD. S obzirom na navedeno, jasno je da nije postojala stvarna namjera GPZO-a za postizanjem dogovora prihvatljivog za obje strane.

Naime, izloženost PPD-a po isporuci plina GPZO-u primjerice u veljači 2022. godine premašila je 390 milijuna kuna iz čega je jasno da je PPD pokazao iznimnu korektnost dok je s druge strane Zagrebački Holding kao vlasnik GPZO-a neprestano otežavao pregovore.

Gradonačelnik Tomašević danas je izjavio kako je u ovom slučaju riječ o štetnim ugovorima potpisanim s PPD-om, a činjenica je da GPZO punih pet mjeseci nastoji zadržati ugovore s PPD-om čak i pod cijenu blokade. Iako gradonačelnik kašnjenje u plaćanju od 15 dana naziva urednim plaćanjem, ističemo da kašnjenje u podmirivanju ovoliko velikih računa izaziva probleme svakoj kompaniji i nikako se ne može smatrati urednim.

PPD ne može i neće nositi teret financijskih poteškoća GPZO-a i to je nedvosmisleno u više navrata komunicirano GPZO-u. PPD ima obvezu postupati upravo i jedino u skladu s potpisanim Ugovorima te u rokovima i prema ugovorenoj proceduri podnijeti instrumente osiguranja plaćanja na naplatu i zaštititi svoje vlastito poslovanje.

PPD ne prihvaća politizaciju ove situacije i ne prihvaća izrečene neistine o nekorektnom ponašanju i štetnim ugovorima. Radi se o ugovornom odnosu dviju tvrtki i kontinuiranom nepoštivanju ugovora”, poručili su.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.