fbpx
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

‘NE RADI SE O ODBIJENICI’ Ministrica kulture kulturno opovrgava: ‘Nismo tražili produljenje roka za sredstva iz Fonda solidarnosti’

Autor: Dnevno

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek opovrgnula je navode prema kojima je Europska komisija poslala negativan odgovor Vladi na prijedlog za produljenjem roka za korištenje sredstava iz Fonda solidarnosti za obnovu. Rekla je da se ne radi o odbijenici.

“Radi se o netočnim navodima, meritum pisma je bio potvrditi ono o čemu se razgovaralo na sastanku, a razgovaralo se o provedbi projekata koji se financiraju iz Fonda, kao i o načinu izvještavanja. U pismu piše follow-up našeg tehničkog sastanka koji smo održali sa službama EK tijekom prosinca i na kojem smo se dogovorili oko dinamike daljnjeg rada.Cilj pisma bio je potvrditi ono što se dogovaralo na sastanku. Dogovaralo se o provedbi projekata koji se financiraju iz projekata Fonda solidarnosti, o organizacijskoj strukturi i o načinu izvještavanja. U pismu se posebno ističe da se po metodologiji koja je izrađena u Ministarstvu kulture i medija pripreme izvještaji i za sve ostale koji provode Fond solidarnost. Ono što piše u pismu, a što se prenijelo kao navodnu odbijenicu, govori se o rokovima u kojima se moraju potrošiti sredstva iz Fonda solidarnosti što jako dobro znamo jer je to propisano regulativom. Dakle, rok za trošiti sredstva iz Fonda solidarnosti je 18 mjeseci”, rekla je ministrica.

Naglasila je da za zagrebački potres namijenjena je 5,1 milijarda kuna, a dobili smo 1,1 milijardu ugovora te je ugovoreno  više od 8 milijardi ugovora.


“Mi nismo tražili produljenje roka, niti se u ovome trenutku o tome razmišlja”, tvrdi, dodajući: “Kad gledate od onoga što smo ugovorili, prvi zahtjevi za naknadu sredstava su oni s najmanjim iznosom i to su one najnužnije mjere koje su se poduzimale nakon potresa”, rekla je.

“Radi se o tehničkim sastancima koji služe za praćenje dinamike obnove. U ovom trenutku bilo bi neozbiljno da govorimo što će se realizirati. Preko osam milijardi projekata je ugovoreno. U nekim projektima sigurno će doći do kašnjenja, u prvom redu zbog javne nabave. Došlo je do rasta cijena na globalnom tržištu, ali u ovom trenu tema potrošnje sredstava, posebno na ovakav senzacionalistički način ne bi trebala biti na stolu”, poručila je te tvrdi da iz Fonda solidarnosti bit će pokriven samo dio obnove, ostatak, odnosno veći dio ići će iz Nacionalnog plana oporavka.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.