Ilustracija/Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

NE POSTUPAMO NASILNO S MIGRANTIMA: Iz MUP-a demantirali optužbe

Autor: Hina

Reagirajući na prozivke nevladine organizacije Human Rights Watch (HRW) da hrvatska policija nasilno postupa s migrantima koje vraća u Bosnu i Hercegovinu, MUP je izvijestilo u utorak da ima nultu stopu tolerancije na nezakonitu uporabu sredstava prisile naspram bilo koje populacije, ali i da su se sve prijave o navodnom nasilju pokazale nedovoljnima za kriminalističko istraživanje.

MUP je naveo da je još krajem studenog primljeno pismo u kojem su predstavnici HRW-a iznijeli navode o nezakonitom i neprofesionalnom postupanju hrvatske policije prema migrantima i tražiteljima međunarodne zaštite na državnoj granici s Bosnom i Hercegovinom.

Ministar Davor Božinivić u odgovoru ih je upoznao sa stanjem u vezi s migracijskim pritiscima kojima je izložena Hrvatska te načinom postupanja hrvatske policije prema osobama koje nezakonito pokušavaju prijeći državnu granicu ili su zatečene na njenom teritoriju, navodi MUP.

Podsjetio ih je pritom da je Hrvatska kao zemlja članica Europske unije ima zadaću provoditi zaštitu državne granice i sprječavati nezakonite migracije, sukladno Zakoniku o schengenskim granicama i nacionalnom zakonodavstvu, štiteći pri tome nepovredivost državne granice Republike Hrvatske koja je ujedno i vanjska granica Europske unije.

Osim toga u odgovoru je navedeno da je za poslove zaštite državne granice primarno nadležna granična policija koja je sastavni dio ukupnih policijskih snaga, a ona svoj posao nadzora obavlja sukladno dobroj Schengenskoj praksi, Zakoniku o schengenskim granicama, te pozitivnim propisima nacionalnog zakonodavstva.

Hrvatska je stoga na granici sa Srbijom i BiH, državama koje su najugroženije od nezakonitih migracija, angažirala veliki broj policajaca na zaštiti granice i postavila suvremena sredstva dubokog optičkog i radarskog nadziranja granične crte danju i noću, u svim vremenskim uvjetima, te koristi na taj način sve mjere koje predviđa Zakonik o schengenskim granicama.

Također je tom prilikom u svom odgovoru ministar Božinović izvijestio nevladinu organizaciju HRW da su ljudski i tehnički kapaciteti granične policije povećani sredinom 2017. godine, a da od sredine srpnja 2018. godine, granicu s BiH, kao i morsku granicu prema Crnoj Gori, iz zraka nadzire Agencija Europske unije za europsku graničnu i obalnu stražu (Frontex) koja je ustupila zrakoplov angažiran za nadzor vanjskih granica Europske unije.




Ministar Božinović tom ih je prilikom izvijestio da u prvih deset mjeseci ove godine hrvatska policija registrirala 6415 pokušaja nezakonitog prelaska državne granice i ulazaka u Republiku Hrvatsku, što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine povećanje od 56,8 posto.

Kad je riječ o počinitelja kaznenih djela i kaznenih djela povezanih s krijumčarenjem ljudi, hrvatska policija zabilježila je porast od 80 posto u broju kaznenih djela i počinitelja.

Prema svim nezakonitim migrantima provodi se upravni postupak




Prema svim migrantima koji nezakonito prijeđu državnu granicu provodi se upravni postupak sukladno Zakonu o strancima radi donošenja rješenja o povratku temeljem kojeg su obvezni napustiti Hrvatsku i Europski gospodarski prostor, a ako osoba izrazi namjeru za podnošenjem zahtjeva za međunarodnu zaštitu primjenjuju se odredbe Zakona o međunarodnoj i privremenoj zaštiti te se zaprima izjava o izraženoj namjeri i osobu se smješta u prihvatilište za tražitelje azila.

Tom su prilikom upoznati i s brojem tražitelja međunarodne zaštite u Hrvatskoj, a koje potvrđuju dostupnost tog instituta u RH.

Vraćanja u treće zemlje provode se temeljem Zakona o strancima i temeljem bilateralnih readmisijskih sporazuma između Hrvatske i trećih zemlja.

U prvih deset mjeseci 2018. godine u treće zemlje je vraćeno 1106 osoba, od čega u BiH 488.

Ministar Božinović i tom je prilikom u odgovoru naglasio kako su prioritetna politika MUP-a zakonite, kontrolirane i održive migracije a u cilju razmjene informacija surađuje se sa susjednim zemljama s kojima se provode i zajedničke mješovite ophodnje.

MUP navodi da ima nultu stopu tolerancije na nezakonitu uporabu sredstava prisile od strane hrvatske policije naspram bilo koje populacije, kao i nultu stopu tolerancije nad neprocesuiranjem bilo kojeg kaznenog djela ili prekršaja počinjenog od policijskih službenika, te da sve dostupne informacije o mogućim navedenim optužbama o primjeni sile nad migrantima ili činjenju kaznenih djela na štetu migranata provjerava u svakom pojedinačnom slučaju.

Prijave o navodnoj uporabi sredstava prisile manjkave

U tom smislu je u odgovoru HRW-u rečeno je da su sve primljene prijave nevladinih udruga i drugih organizacija o navodnoj uporabi sredstava prisile prema migrantima, provjerene, uz uvažavanje da su te prijave manjkave i nisu sadržavale dovoljno podataka potrebnih za kriminalističko istraživanje.

U svim zaprimljenim pritužbama bilo od strane državnih institucija ili organizacija civilnog društva provedene su terenske provjere u policijskim upravama. Pritom dosad ni u jednom slučaju nije utvrđeno da su policijski službenici prema migrantima uporabili sredstva prisile.

Također, niti u jednom slučaju nisu potvrđeni navodi da su policijski službenici na štetu državljana trećih zemalja počinili kaznena djela krađe.

Zbog toga što su od strane policijskih službenika odvraćeni od ulaska u Hrvatsku, ili je prema njima proveden drugi propisani postupak kojim su vraćeni u zemlju iz koje su nezakonito ušli u Hrvatsku, migranti optužuju policijske službenike za nasilje, očekujući da će im takve optužbe pomoći u pokušaju ulaska u Hrvatsku i nastavku prema drugim zemljama, ističu u MUP-u.

Božinović je ponovno skrenuo pažnju da su predstavnici hrvatske policije više puta javno pozivali sve one koji imaju saznanja o eventualnim nezakonitim postupanjima policijskih službenika prema migrantima da takve informacije dostave, kako bi se one provjerile i utvrdile činjenice.

Hrvatska policija prilikom postupanja prema migrantima poštuje njihova temeljna prava i dostojanstvo te im omogućuje pristup sustavu međunarodne zaštite ukoliko im je takva zaštita potrebna, sukladno općim dokumentima o ljudskim pravima, regulativi Europske unije te nacionalnom zakonodavstvu – zaključio je ministar Božinović u odgovoru HRW-u.

HRW je u utorak objavio da hrvatska policija u nekim slučajevima ui nasilno vraća migrante u BiH ne dajući im priliku zatražiti azil.

Ta organizacija sa sjedištem u New Yorku razgovarala je s 20 ljudi, uključujući 11 glava obitelji i jednim dječakom bez pratnje, a oni su otkrili da ih je hrvatska policija deportirala u BiH bez procesuiranja njihovih slučajeva, nakon što ih je uhitila duboko u hrvatskom teritoriju.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.