fbpx

‘Ne osporavajte potpise i ne vodite nas žedne preko vode!’

Autor: V.T./Hina

Provjeru potpisa prikupljenih za referendum Damir Kajin naziva opasnom igrom, a Goran Beus Richemberg shvatio je kao dokaz da Vlada u kratkom roku može obaviti ogroman posao, ali samo kad to želi.

Zahtjev za raspisivanje referendum o izmjenama Zakona o radu na dnevnom je redu sjednice Sabora. Nakon izlaganja predsjednika Odbora za Ustav Vladimira Šeksa (HDZ), uslijedila je rasprava klubova zastupnika o prijedlogu zaključaka Odbora kojim Saboru predlože da od Ustavnog suda zatraži ocjenu jesu li ispunjene pretpostavke za raspisivanje referenduma o ZOR-u.

Tijekom rasprave oporba je prozivala vladu da na svaki način pokušava osporiti legitimno izraženu volju građana za referendumom, dok vladajući ističu kako činjenica da je vlada iz procedure povukla izmjene ZOR-a pod znak pitanja stavlja potrebu za raspisivanje referenduma.

Što se pak tiče samog tijeka sjednice, baš kao i u srijedu, učestali su ispravci netočnih navoda, no zastupnici se uglavnom trže teme. Sjednicu vodi Ivan Jarnjak, koji pokušava uvesti disciplinu u raspravu pa tako često upozorava zastupnike da ‘ne dobacuju iz klupa’.


‘Kome je pala na um ta genijalna ideja?’

Zastupnik Damir Kajin (IDS) smatra da HDZ na svaki način pokušava izbjeći referendum, “jer ne želi dopustiti izbore prije izbora jer bi to bilo političko samoubojstvo”.

– Ne vodite nas žedne preko vode. Vlada je kriva što je predložila nepotrebne izmjene Zakona o radu. Kome je pala na um ta genijalna ideja? – upitao je Kain i spomenuo kako je Vlada u srijedu iz hitne procedure povukla prijedlog izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju, pa je upitno hoće li ‘ova garnitura poštivati volju naroda na izborima’.

– Vlada se upustila u opasnu igru osporavanja potpisa građana. Ovaj je referendum i pitanje kolektivnog ugovora, ali i pitanje povjerenja Vladi. Nitko nema prava poigravati se s legitimnom voljom preko 700,000 građana – zaključio je Kajin.

Iako nije stao na stranu oporbe, u ime kluba SDSS-a Milorad Pupovac je izjavio da se protivi zaključku Odbora. Saboru je predložio da taj zaključak primi na znanje, a vladu i sindikate pozove da povrate međusobno narušeno povjerenje i nastave pregovore oko spornih pitanja vezanih uz kolektivne ugovore.

Provjeru potpisa Goran Beus Richemberg (HNS) shvatio je kao dokaz da Vlada u kratkom roku može obaviti ogroman posao ali samo kad to želi.




– Vlada kad želi može provjeriti svaki potpis za referendum, ali kad se pojave sumnje u popise birača tad se koriste svi načini da se izbjegne provjera – istaknuo je Beus.

Pravne smicalice i maska referenduma

Josip Leko je u ime SDP-a ocijenio da prijedlog Odbora i vladajuće većine da Ustavni sud utvrdi postoje li pretpostavke za raspisivanje referenduma, zapravo ignorira volju 717.149 građana ili gotovo 16 posto ukupnog biračkog tijela, dok već zaključak Odbora da je prikupljen dovoljan broj potpisa jasno ukazuje da Sabor referendum mora raspisati.




– Umjesto da reagira kao Odbor, vlada je našla za shodno staviti pod sumnju volju građana. Sve pravne i proceduralne smicalice tu ne pomažu jer su birači u demokratskom sustavu vrhovno demokratsko tijelo – poručio je Leko.

– Pojedinci koji su na raznim mjestima išli s listama za prikupljanje potpisa, ispred bolnica, škola i raznih drugih mjesta koja nisu bila prijavljena, ti su pojedinci udovoljili želji da nagomilaju što više potpisa, ali ne u nakani da se zadrže važeća pravna pravila iz ZOR-a, nego da se izjašnjava o vladi. Na taj se način mamilo građane da se pod maskom referenduma o ZOR-u izjašnjava protiv vlade – poručio je Šeks.

Emil Tomljanović rekao je da HDZ podupire zaključke Odbora, a apsurdnom situacijom ocijenio je oporbene prijedloge da se, umjesto o ZOR-u, referendum raspiše s pitanjem jesu li građani za zadržavanje važećih zakonskih odredbi koje se tiču trajanja kolektivnih ugovora.

– Apsurdno je referendumom štititi pravo koje po važećem zakonu već imamo – ocijenio je Tomljanović.

Autor:V.T./Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.