Foto: Patrik Macek/PIXSELL

NE NIJE SAMO PLENKOVIĆEV HDZ! Kontroverzni tajkun koji SDP-ovce povezuje sa Sanaderom

Autor: Iva Međugorac

Ime koje se nerijetko vezalo uz sudske procese bivšem premijeru Ivi Sanaderu ono je Roberta Ježića, poduzetnika rođenog u radničkoj, ali imućnoj obitelji čija je imovina oduzeta tijekom nacionalizacije.

Ježić je sve do sudskih sporova sa Sanaderom hrvatskom javnosti bio prilično nepoznat tajkun koji je svoje poslovno carstvo gradio u sjeni, nezapaženo je studirao na riječkom Pravnom fakultetu, a paralelno uz studij radio je i to kao skiper na jahtama, njegujući pritom veliku strast prema jedrenju, što i ne čudi jer se 1969-te okrunio titulom kadetskog prvaka Jugoslavije. Skiperski posao uveo ga je u društvo poznatih hrvatskih i stranih poduzetnika, od kojije dobivao ponude za posao, kakve se ne odbijaju.

Jednu od njih prihvaća pa se zapošljava u švicarskoj podružnici Philip Brothersa, tvrtki Phibro sa sjedištem u Zugu, mjestu koje je i inače na glasu kao porezna oaza. Tvrtka u kojoj Ježić pronalazi prvi ozbiljan posao tih se godina bavila svime i svačime pa su trgovali naftom, kavom, žitom, metalima, uljima i sirovinama za petrokemijsku industriju što u konačnici i jest odigralo najvažniju ulogu u njegovoj daljnjoj karijeri, jer nakon što postaje direktor zagrebačke podružnice navedene tvrtke Jezić dolazi u doticaj s petrokemijskom industrijom, čime mu se otvaraju vrata petrokemijskog sektora Ine.

Donacije Josipoviću

Sredinom 80-ih Ježić je odselio u Milano gdje je vodio odjel petrokemije u tvrtci Petraco, a dobro poznavanje ruskog jezika preko Talijana odvodi ga i na golemo tržište Sovjetskog Saveza. Tijekom učestalih boravaka u ruskoj prijestolnici Moskvi Ježić upoznaje Franju Gregurića, ali izgleda da njegov nemiran duh tu ne staje. Posao u talijanskoj tvrtci mijenja novim, u šivarskom Landmark Chemicalsu gdje preuzima funkciju direkorra za istočnu Europu, u tom razdoblju jača njegova suradnja s Inom, čiji se petrokemijski biznis 96-te odvaja u posebnu tvrtku – Polimeri, odnosno preteču Ježićeva Diokija. Glavni poslovni partner tvrtke bio je belgijski ured kojega je Ježić vodio – Landmark Chemicals. U biznisu sa svojim švicarskim partnerima Ježić ostaje i nakon što je postao većinski vlasnik Diokija, koji je u Sanaderovom mandatu prvo pao u ruke Hypo banke, a zatim tvrtku preuzima ovaj riječki poduzetnik kao dugogodišnji član HDZ-a.

Prijateljevao je Ježić sa Sanaderom još od 2000-te godine, a spojio ih je Sanaderov prijatelj Mladen Barišić koji je u međuvremenu dogurao do ravnatelja Carinske uprave. Gurao je Ježić na sve strane pa je postao vodeći hrvatski industrijalac, kupnjom Diokija, diva koji je nekoć zapošljavao oko 4.000 ljudi. Premda se činilo kako pod njegovom palicom Dioki posluje solidno medijski prostor počinje puniti gospodarska kriza koja dovodi u pitanje poslovanje tvrtke. No u pitanju nikada nije bio Ježićev imetak, on je kao predsjednik sjedio na čelu NK Rijeke, postao većinski vlasnik riječkog Novog lista za kojega je iskeširao 15 milijuna eura. Krenuli su međutim ubrzo sudski procesi, sprega sa Sanaderom, ali i neugodnosti po ostale protagoniste političke scene, jer kao što je poznato ovaj riječki tajkun bio je donator bivšeg predsjednika Ive Josipovića kojemu je u predsjedničkoj kampanji dao rekordan iznos od 200.000 kuna. Predsjednik se pomalo nespretno pokušavao ograditi od Josipovića tri dana nakon što je Ježić uhićen.

“Savjest mi je mirna. Kad je posrijedi vraćanje novca, mislim da treba vrijediti jednako pravilo za sve. Ako postoji uzročna veza između eventualnih kriminalnih radnji i njegove donacije, vratit ću novac”, rekao je tada predsjednik. Donaciju koliko je poznato nikada nije vratio, a o donaciji su se u to vrijeme oglašavali i SDP-ovci koji danas sipaju paljbu i po HDZ-u i po Plenkoviću, i po Sanaderu. “Točno je da nas je Ježić donirao, ali ne radi se o nekakvoj nezgodnoj informaciji za stranku. Tada nije bio ni uhićen ni osumnjičen, ako ga se poveže s kriminalnim radnjama, mi vraćamo novac”, rekao je prije par godina SDP-ov Dinko Suton, gotovo u zarez isto što i Josipović, od tada se na ovu temu nisu oglašavali.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.