fbpx

‘Ne može se jednom nogom biti na zapadnom Balkanu, a drugom na zapadnom balkonu’

Autor: Damir Kramarić

Hrvatska će morati postupiti u skladu s propisima Europske Unije, te izručiti Perkovića. Njemačka će potom umjesto Hrvatske provesti lustraciju, te će tako poručiti Hrvatskoj da se mora odreći totalitarizma. Nije dobro da je Hrvatska počela otvarati sukobe i prije nego li je ušla u EU – ističe dr. Milardović.

Slonovski 'taktičnu' medijsku pripremu premijera Milanovića za ono što će se kasnije dogoditi, odnosno za ono se u petak popodne i dogodilo (usvajanje zakona kojim se od izručenja Njemačkoj štiti Josip Perković), komentirali su za Dnevno.hr dvojica poznatih političkih analitičara: dr. Anđelko Milardović i dr. Žarko Puhovski.
I premda u trenutku dok smo razgovarali nisu znali kakvu će odluku Sabor donijeti, obojica sugovornika unaprijed su osudili kasnije doneseni zakon, te su predvidjeli da će Hrvatska, unatoč tom aktu, ipak morati ispoštovati europske pravne stečevine.

Premijer svojim izjavama opet šteti Hrvatskoj

A lakrdija oko novog zakona, koji tobože nema veze s Perkovićem, Hrvatskoj će samo štetiti, smatraju naši sugovornici.
– Hrvatska će na kraju morati postupiti u skladu s pravnim propisima Europske Unije, te će morati izručiti Perkovića. Njemačka će nakon toga napraviti ono što nije napravila Hrvatska: provest će lustraciju barem na simboličkoj razini, te će tako poručiti Hrvatskoj da se mora konačno odreći totalitarizma i totalitarnog naslijeđa. No, nije dobro da je Hrvatska počela otvarati sukobe unutar EU i prije nego li je ušla u tu asocijaciju – istaknuo je u petak oko 13 sati dr. Anđelko Milardović, voditelj zagrebačkog Centra za politološka istraživanja, koji se potom osvrnuo na neprimjerene premijerove izjave koje su s nemalim čuđenjem kasnije komentirane u mnogim europskim medijima.


Nismo ni ušli u EU, a Milanović već izaziva sukobe

– Milanovićeva izjava da Hrvatska nije Grčka, te da mi nećemo stajati njemačke porezne obveznike ni približno skupo kao naši južni susjedi, kao i izjava da Hrvatska nije Poljska ni Slovačka, koje su također dobile velike novčane iznose iz fondova Europske unije, posve je neprimjerena i nepotrebna. Još nismo ni ušli u EU, a hrvatski premijer već izaziva nepovjerenje i sukobe sa spomenutim zemljama. Milanović je, osim toga, izjavio da kancelarka Merkel ni ne zna za slučaj Perković, što također nije trebao izjaviti, jer je malo vjerojatno da šefica najznačajnije vlade unutar EU ne zna o čemu se ovdje radi. Takve premijerove izjave su nepotrebno dolijevanje ulja na vatru. Milanović bi morao znati da se ne može jednom nogom biti na zapadnom Balkanu, a drugom na zapadnom balkonu. Ne može, dakle, prije fešte dovoditi u pitanje održavanje same fešte. Hrvatska nije ni ušla u Europsku Uniju, a već se konfrontira s najmanje četiri zemlje: Grčkom, Slovačkom i Poljskom, te Njemačkom. To nam nije trebalo. Premijer bi trebao zatomiti svoj škorpionski ego, te se prisjetiti uobičajenih diplomatskih normi. Čudno je, naime, da je Milanović na premijersku poziciju došao iz diplomatskog miljea, a da u javnosti nastupa posve nediplomatski – zaključuje dr. Milardović.

Puhovski: Premijer je sam sebe doveo u bezizlaznu situaciju

Podjednako kritički razmišlja i dr. Žarko Puhovski, poltički analitičar kojega se u široj javnosti doživljava kao osobu skloniju lijevoj političkoj opciji, no koji ovaj put nije imao puno razumijevanja za predsjednika Socijaldemokratske partije.
– Mislim da Milanović ima pravo kad kaže da ova zavrzlama s Perkovićem nije njegova krivica, no odgovornost je njegova. Sam je sebe, naime, doveo u situaciju da preuzima odgovornost za nešto što, po svemu sudeći, nije odgovoran. Jer za Perkovića su odgovorni Savez komunista i Hrvatska demokratska zajednica. No Milanović je svojim postupcima preuzeo odgovornost i za posljedice odluke da se izglasa zakon po kojem se bivšeg šefa Udbe neće izručiti Njemačkoj. Njegova namjera da ukine zastaru za politička ubojstva u Ustavu RH također je promašena. Jer ukidanje zastare za politička ubojstva automatski znači ukidanje zastare za sva ubojstva. Nemoguće je unaprijed znati koja su ubojstva politički motivirana, što znači da se tek nakon istrage, suđenja i presude može tvrditi da je neko ubojstvo bilo, ili nije bilo, politički motivirano. I nije dobro da se Ustav tako često mijenja – napominje Puhovski, pa dodaje da Milanović može u nedogled govoriti da donošenje novog zakona nema veze s Perkovićem, no nitko, prema njegovu mišljenju, neće vjerovati u to.

'Što je radio u pola pet u sobi jedne dame?'

– Parafrazirat ću Mark Twaina koji je svojedobno izjavio da 'Možete sto puta reći da ništa niste 'skrivili' u sobi jedne dame, iako su vas vidjeli da izlazite u pola pet ujutro, no nakon svega ostaje činjenica da ste u pola pet izašli iz sobe jedne dame'. Tako i Milanović može tisuću puta ponoviti da uvođenje novog zakona nema veze s Perkovićem, no nikoga u tu tvrdnju više neće uspjeti uvjeriti – zaključuje Puhovski.
Potom primjećuje da Zoran Milanović ima stalnu potrebu za izricanjem teških riječi.
– Kad kaže: 'Htjeli ste istjerati lisicu', ne doda: 'istjerat ćete vuka', već govori o King Kongu. Njeguje stil koji počiva na pretjerivanju, što ga dovodi u stalne sukobe s javnošću, premda premijer ne bi smio biti čovjek koji stalno polemizira. Mogao je reći da je Hrvatska manja zemlja od Grčke i Poljske, da smo počeli uvoditi financijsku disciplinu, te da zbog toga vjerojatno nećemo Eurposku Uniju skupo stajati. No, rečenice koje je izgovorio posve su neprimjerene za premijera države koja se tek sprema ući u Europsku Uniju – smatra Žarko Puhovski.

Autor:Damir Kramarić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.