Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

NE MIRIŠE NA DOBRO: Šef gradske plinare Zagreb podnio ostavku, sve se događa uoči energetske krize koje potresa svijet

Autor: Dnevno.hr

Direktor Gradske plinare Miroslav Živko podnio je ostavku.

Događa se to u jeku energetske krize koja pogađa svijet, a prelijeva se i na Hrvatsku.

Živko je obavijestio zaposlene i članove Nadzornog odbora putem maila. U mailu nisu navedeni razlozi ostavke.

Sve je eskaliralo

Prošli tjedan pisalo se o nepovoljnom kreditu, a koji bi mogao loše utjecati za financije plinare.

Podsjetimo, Zagrebački holding nije poštovao proceduru vezano za kredit od 240 milijuna eura, što bi tri gradske tvrtke, koje su sudužnici tom kreditu – Gradsku plinaru Zagreb, Gradsku plinaru Zagreb – Opskrbu i Vodoopskrbu i odvodnju d.o.o. – moglo gurnuti u posebno nepovoljnu financijsku situaciju.

Isto tako, Zagrebački holding, u vrijeme dok su o kreditu raspravljali na Skupštini grada Zagreba, nije imao dozvolu, potporu i suglasnost Gradske plinare Zagreb za sudužništvo u kreditu.

Svojevrsna noćna mora Gradske plinare Zagreb Opskrba (GPZO) počela se ostvarivati prije nekoliko tjedana. Tada su dva opskrbljivača plinom povukla svoje korisnike i obavijestili da nisu više u mogućnosti nastaviti s opskrbom plinom te ih upućuju na GPZO, koja je na njihovom području opskrbljivač u obvezi javne usluge.




Riječ je o križevačkom Radnik-plinu, te Plinu Vrbovec, koji zbog poremećaja cijena na tržištu nisu u mogućnosti nastaviti s opskrbom krajnjih kupaca, jer bi, kako su ih izvijestili proteklih dana, u današnjim tržišnim uvjetima morali povećati prodajnu cijenu preko deset puta.

Stoga su svoje korisnike iz redova kućanstava usmjerili na GPZO, koji im na tom području može osigurati isporuku plina po reguliranoj cijeni, dok pravne osobe plin mogu nabavljati od drugih opskrbljivača na tržištu.

Nedavno je GPZO upozorio na mogući problem zbog neočekivanog priljeva velikog broja kućanstava od drugih opskrbljivača, koji bi mu mogao prouzročiti enorman gubitak od 100 milijuna eura.




Nakon svega, šef Plinare je odstupio.

O kome se radi?

Miroslav Živko, dipl. ing., diplomirao je na FER-u, smjer telekomunikacije i informatika na temi Razvoja ERP sustava posebne namjene. I

Ima više od 20 godina iskustva u radu s bazama podataka. Područje interesa su mu ERP sustavi u različitim djelatnostima.

Projektirao je i vodio implementaciju programskih rješenja u mnogim složenim sustavima i različitim industrijama kao npr. Prehrambena industrija (Mesna industrija Lijanovići), financijski sektor (Veneto banka), te energetski sektor (Gradska plinara Zagreb).

Od 2002. godine direktor je i vlasnik firme te je po zavodu za poslovna istraživanja jedan od najuspješnijih poduzetnika u Republici Hrvatskoj za 2005. i 2006. godinu. Do sada je implementirao programska rješenja vlastite izrade u više od 100 poduzeća u RH i BiH. Od 2010. godine radi u Gradskoj plinari Zagreb na mjestu pomoćnika direktora Društva.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.