Ne bacajte još radne knjižice u smeće!

Autor: V. B.

- Svakako treba upozoriti građane da ne bacaju radnu knjižicu i da ju ne uništavaju, već sačuvaju kako bi u konačnici, u nekoj budućnosti temeljem nje mogli ostvariti neko pravo - kazao je Dujmović

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju promijenila su se pravila vezana uz radnu snagu, tj. njihovu "identifikaciju" na tržištu rada. Govorilo se kako će one kao dokument "izumrijeti", no svako malo javi se neka organizacija, zavod ili udruga koja poručuje kako ih treba i dalje čuvati. Posljednji koji na to upozoravaju su djelatnici Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje građana, koji poručuju kako je to i dalje javna isprava i nipošto se ne smije baciti.

– Stara, papirnata radna knjižica i dalje je javna isprava kojom se dokazuje radni status do 30. lipnja 2013. Svakako treba upozoriti građane da ne bacaju radnu knjižicu i da ju ne uništavaju, već sačuvaju kako bi u konačnici, u nekoj budućnosti temeljem nje mogli ostvariti neko pravo – rekao je glasnogovornik HZMO-a Filip Dujmović za Media Servis.

Elektronička evidencija je uvedena od 1. srpnja te HZMO osigurava razmjenu podataka i izdaje potvrde o istom. Podaci su dostupni i preko stranica HZMO-a uz korisničko ime i lozinku koje građani mogu dobiti u svim područnim službama i uredima HZMO-a. – Radi se o dva posebna broja na potvrdi, čijim se ukucavanjem na stranici može dobiti identična potvrda u elektroničkom obliku i na taj način provjeriti da je ta otisnuta varijanta identična onoj pravoj koju Zavod izdaje. Naravno, potvrdu je moguće dobiti i osobno u svim područnim službama i uredima – rekao je glasnogovornik HZMO-a.

Autor:V. B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.