Nastavak suđenja Boljkovcu: ‘Svi su znali da je on strah i trepet na karlovačkom području’

Autor: A. R.

Nastavak suđenja Josipu Boljkovcu za zločine koje je navodno počinio kao šef karlovačkog Odjeljenja za zaštitu naroda (OZNA).

U srijedu ujutro na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljeno je suđenje prvom hrvatskom ministru unutarnjih poslova Josipu Boljkovcu kojeg se tereti za likvidaciju 21 civila 1945. kad je bio šef karlovačkog Odjeljenja za zaštitu naroda (OZNA).

Svjedokinja Đurđica Turkalj rekla je da su crnogorski partizani u svibnju 1945. odveli njezinog brata i oca koji je bio zadržan u zatvoru 99 dana i po potrebi vozio Boljkovca na motoru.

U to vrijeme Đurđica Turkalj imala je 14 godina. Potvrdila je da je Boljkovac bio glavni za karlovačko područje i da je bio strah i trepet ne samo u Dugoj Resi nego i u Karlovcu, te da je naređivao, “vedrio i oblačio”.

Ante Nobilo je upitao svjedokinju otkud zna da je Boljkovac bio glavni, a nije znala odgovoriti koje je naredbe Boljkovac izdavao, ali se sjeća da je on naredio da joj se pusti oca. Prema njenim riječima, stariji su uvijek govorili “odi Boljkovcu pa će ti on pomoći ili odmoći”.

Svjedokinja Dragica Katić kazala je da su joj u svibnju 1945. odveli njezine dvije sestre, od kojih se jedna više nikad nije vratila. Sestre je posjećivala u zatvoru u “vili”, gdje je vidjela i Boljkovca. No, kazala je da ne može reći da je Boljkovac likvidirao njezinu sestru jer ona to ne zna i vjeruje u Boga.

Sestre su joj u Dugu Resu odveli dva brata Dragan i Vlado Zatezalo za koje je rekla da su se cijeli rat skrivali u selu, a da su poslije rata postali bogovi.




Autor:A. R.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.