Foto: Luka Gerlanc / CROPIX

Nasljednici hrvatskih generala: Na računima imaju milijune, stvaraju probleme i čuvaju privatnost

Autor: Iva Međugorac

Otkako se okrenuo poduzetništvu i svojoj obitelji general Ante Gotovina u medijskom se prostoru sve rjeđe pojavljuje, a oni koji ga dobro poznaju svjedoče da legendarnog generala ne zanima ni medijska pažnja ni politika u koju ga se nerijetko nastoji involvirati. Tek s vremena na vrijeme, na kakvu važnu braniteljsku obljetnicu Gotovina stane pred kamere, ali i tada nastoji ostati suzdržan važući svaku izgovorenu riječ.

Ne samo da se Gotovina osobno drži podalje od znatiželjnika, već je na taj način odlučio sačuvati i privatnost svoje obitelji s posebnim naglaskom na svojeg imenjaka, sina Antu koji se rodio 1997. godine. I dok je njegov otac boravio u Haagu Gotovina mlađi držao se podalje od javnosti, mada je taj period za ovog mladića bio poprilično kompleksan.

Mladi Gotovina inače je završio Zagrebačku školu ekonomije i menadžmenta, a u očevom društvu pojavio se na misi koja se odvijala nakon što je general župnoj crkvi Uzašašća Gospodinova u rodnim Pakoštanima poklonio vitraju s oslikanim svecima na prozorima crkve.

Foto: Luka Gerlanc / CROPIX

Stažirao u Bruxellesu kod Ivane Maletić

Tada je generalovom sinu društvo pravila i njegova zgodna djevojka, o kojoj se također na zna gotovo ništa. Inače je generalov sin prije par godina stažirao u uredu HDZ-ove europarlamentarne zastupnice Ivane Maletić zbog čega je boravio u Bruxellesu gdje je kako tvrde upućeni radio marljivo i predano, bez ikakve potrebe za nadmetanjem, jer je kako tvrde poznanici ionako riječ o skromnom mladiću, kojemu je baš kao i njegovom ocu u životu poprilično važna vjera i miran obiteljski život. Unatoč tome što nastoji ostati podalje od medija mladi Gotovina privlači pažnju gdje god da se pojavi pa se o njemu pisalo i usred pandemije korona krize 2020.godine kada je boravio na studentskoj razmjeni u dalekom Singapuru.

Na internetskim stranicama njegova ZŠEM-a objavljen je tada njegov tekst u kojem detaljno objašnjava kakve je mjere Singapur donio kako bi suzbio širenje pandemije. ”Mi studenti dva puta dnevno, ujutro i uvečer, mjerimo temperaturu i očitanu vrijednost šaljemo mailom na upravu.

Ulazi u zgrade s učionicama opremljeni su termo kamerama, uz to svaki odlazak na predavanje moramo unaprijed online najaviti kao i navesti broj učionice. Svi studenti i zaposlenici koji planiraju putovanja obvezni su obavijestiti fakultet o terminu odlaska, lokaciji i terminu povratka u kampus. U protivnom slijede disciplinske mjere i sankcije”, pisao je mladi Gotovina.

Foto: Mario Todoric / CROPIX

Čermakova djeca medijski su eksponirana

I dok se o sinu generala Gotovine ponešto informacija može pronaći u domaćim medijima, kćeri generala Rahima Ademija ne eksponiraju se nikada pa se stoga znade samo da su Rahim i njegova supruga roditelji dviju djevojaka Valentine i Afrodite. Za razliku od njih o djeci generala Ivana Čermaka u medijima se ipak podosta znade pa je tako poznato da su Hrvoje i Andrea Čermak u braku još od 2005.godine te da imaju troje djece.
Godinama generalov sin i njegova supruga privlače medijsku pažnju zbog svojeg luksuznog stila života, ali i zbog druženja s brojnim poznatim Hrvatima i Hrvaticama pa su tako primjerice supružnici viđeni i na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Kataru gdje im je društva pravila Vanja Modrić supruga hrvatskog reprezentativca Luke Modrića. Čermakovi su u dobrim odnosima i sa obitelji nogometaša Darija Srne, a poznato je da je Andrea bila kuma pjevačici Severini na vjenčanju s Igorom Kojićem, baš kao što je poznato da je Severina vjenčana kuma Andree Čermak.

Inače supružnici Čermak imaju dvije kćeri Saru i Anu te sina Ivana, a ova peteročlana obitelj godinama živi u Andreinom rodnom gradu Munchenu. U Londonu pak živi generalova kćer iz prvog braka Darija Čermak Gadža, a u Londonu je jedno vrijeme s majkom Marijanom drugom generalovom suprugom živio i generalov sin Borna koji se nakon školovanja u Londonu obrazovao i na američkom koledžu Rochester Institute of Technology u Zagrebu. Danas je Borna Čermak član Uprave u očevoj kompaniji Delta-oil International čije je sjedište u Kaptol centru. Zajedno s njime u Upravi je i generalov sin iz prvog braka Hrvoje Čermak.

Ogroman propust na Pantovčaku: Na jednu od vodećih pozicija imenovan čovjek krivotvorene biografije?
Čermak nije zanemarivao djecu iz prvog braka

Iako je s drugom suprugom Marijanom dobio sina Bornu Čermak nikada nije zanemarivao obitelj iz prvog braka pa shodno tome sin Hrvoje ima udjele u svim vitalnim tvrtkama pa čak i u očevim građevinskim projektima. Za generalovu kćer Dariju u javnosti se ne bi niti znalo da se u medijima nije eksponirala njena kćerka Lana Gadža Čermak za koju se pročulo kada je bila u vezi s nogometašem Vedranom Ćorlukom. Nakon što je pukla ta veza Lana se vratila u London gdje je nastavila studirati i živjeti s roditeljima koji su vodili trgovinu Baldininijeve obuće u britanskoj metropoli. Kako taj biznis nije cvjetao tako je tvrtka i ugašena.

Kćerka generala Čermaka u Zagrebu je pak spominjana kao vlasnica tvrtke Spuntino, a prije toga bila je i direktorica u tvrtki svojeg brata Orka film, a spominjana je i kao voditeljica tvrtke Tifoneta koja je ugašena. Kći Darija spominjana je i kao vlasnica vile u zagrebačkim Mlinovima dok se o njenom suprugu ne zna gotovo ništa. Sin generala Krešimira Ćosića Marko Ćosić u energetskim je krugovima dobro poznato ime pa je tako nedavno spominjan kao kandidat za ministra gospodarstva, ali i kao nasljednik Frane Barbarića na čelu HEP-a. No, čini se kako je on ipak odlučio ostati na postojećoj poziciji predsjednika Uprave Đure Đaković Grupe u koju je stigao iz Uprave HEP-a.

Ćosić je inače završio diplomski studij makroekonomije na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu nakon čega je studij nastavio na Korporativnim financijama gdje je stekao zvanje magistra znanosti ekonomije. Zatim se školovao na specijalističkom studiju gospodarske diplomacije pri Diplomatskoj akademiji Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Ulaganje u obrazovanje na tome nije stalo pa je Ćosić pohađao Harvard Business School Executive Education program te Global Executive MBA program pri INSEAD Business School. Jedno je vrijeme Ćosić bio savjetnik Agencije za promicanje izvoza i ulaganja Vlade RH, a potom je karijeru gradio i kao suradnik na projektu Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu.

Foto: Zvonimir Barisin / CROPIX

Respektabilna karijera Ćosićeva sina

U sklopu Korlea Invest Holdinga bio je izvršni direktor društva kćeri u Hrvatskoj, a potom i direktor za jugoistočnu Europu gdje je bio zadužen za razvoj, trgovinu energijom i investicije u proizvodne kapacitete. Potom je karijeru nastavio kao generalni menadžer Proenergy Grupe gdje je upravljao poslovanjem na tržištima Hrvatske, Slovenije, BiH, Srbije i Makedonije. Gostovao je kao predavač na kolegijima na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, a iza njega su i brojni stručni radovi iz polja energetike objavljivani u međunarodnim časopisima. O Ćosiću mlađem pisalo se u vrijeme kada je sjedio u Upravi HEP-a kada su se mediji bavili njegovom imovinom i tvrtkama, čime se bavilo i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa koje ga je kaznilo novčanom kaznom od 2.000 kuna kada je utvrđen nesklad u njegovoj imovinskoj kartici zbog neprijavljivanja prijenosa vlasništva svojih tvrtki HM SUN, AirCash i Energopotens. Ćosić je tada spominjan i kao vlasnik tvrtki Senega Nova i Hotka Super te Zicter.

Od imovine je Ćosić mlađi tada u imovinsku karticu prijavio kuću s okućnicom od 152 m2 vrijednu 3,3 milijuna kuna. Ćosićeva supruga zaposlena je u tvrtki Yonas tvrdio je on u svojoj kartici u kojoj je stajalo i da ondje zarađuje više od 8.000 kuna. U to se vrijeme dok je Ćosić sjedio u Upravi HEP-a pisalo kako u Mesnićkoj ulici u centru Zagreba gradi stambenu građevinu s dvije stambene jedinice, a u svojoj kartici Ćosić je spomenuo i štednju od 2,8 milijuna kuna.

O kćeri Kaji general i bivši ministar obrane Ante Kotromanović rijetko je javno govorio, poznato je tek da ju je dobio u braku sa drugom suprugom Anom Popovčić koja je 2009. u Zagrebu s prijateljicom pokrenula studio Pole Dance Fitness. Ana je u svibnju 2015.godine Kotromanoviću rodila kći Kaju, a tri godine kasnije doktorirala je povijest na Hrvatskim studijima.

U TRI RIJEČI! Genijalni Ante Kotromanović o Oluji: Ovo nikoga ne ostavlja ravnodušnim

Markačeva sina prozivala bivša supruga

U medijima se nisu puno eksponirala ni djeca generala Mladena Markača, ali je zato svojedobno za Nacional istupala Sandra Markač bivša generalova snaha koja je tada progovorila o problemima s bivšim suprugom Danijelom za kojega je tvrdila da ne skrbi o dvoje malodobne djece te da joj duguje 75 tisuća kuna za alimentaciju. Pisala je u to doba pismo i tastu dok je boravio u Haagu, a sumnjala je i da institucije pogoduju njenom bivšem suprugu. General Markač osim sina Danijela iz prvog braka sa bivšom suprugom ima i sina Dejana, no o njemu se u medijima nije moglo čuti ništa.

Podosta toga moglo se čuti o sinu pokojnog generala Pavla Miljavca njegovom Mariju Miljavcu koji je 2017.godine postao ravnatelj Operativno-tehničkog centra za nadzor telekomunikacija. Miljavac mlađi rođen je u Karlovcu, a opisivalo ga se kao osobu iz obavještajnog sustava, ali i kao iznimno obrazovanog mladića koji se kroz karijeru nikada nije ni pokušao pozivati na oca. Diplomirao je na zagrebačkom FER-u i postao inženjer elektrotehnike nakon čega se zaposlio u HIS-u.

Opisuju ga kao samozatajnog mladića koji se fokusirao na tehnički razvoj u službama pa je nakon HIS-a bio djelatnik Obavještajne agencije i SOA-e nakon čega je prešao u Ured vijeća za nacionalnu sigurnost gdje je bio šef Odjela za informacijsku sigurnost, a potom je u OTC-u postao pomoćnik ravnateljice nakon čega je odlukom Vlade preuzeo njenu poziciju. Mario Miljavac najstariji je od troje djece generala Miljavca koji pored toga ima i sina Dubravka te kćerku Anitu, koji su vezani uz obiteljski obrt odnosno pilanu kojom je Miljavac godinama upravljao u Novigradu na Dobri.

Foto: Darko Tomas / CROPIX

Problematični sinovi generala

Kada je o nestašlucima riječ tu svakako vrijedi spomenuti Marija Koradea, sina generala Koradea koji je čest gost naslovnica crne kronike. Korade mlađi spominjan je zbog sukoba, prijetnji oružjem, ali i brojnih drugih neprimjerenih radnji. Tako je 2008. godine u fokus javnosti dospio nakon što je pretukao vlastitu suprugu, u to je doba Korade imao 19 godina, a uhićen je nakon što ga je supruga koja je sa djetetom pobjegla u Varaždin, prijavila zbog obiteljskog nasilja. Već naredne godine u medije je dospio zbog divljaštva po kafiću, a zatim ga prijatelj prijavljuje zbog iznude više od 40 tisuća kuna praćenih prijetnjama opasnim po život. Spominjalo se tada i premlaćivanje, ali i brojni drugi prijestupi koji su mu obilježili život.

Stupce crne kronike punio je i David Kruljac, sin generala Mladena Kruljca, koji se izvukao od zatvorske kazne premda je policija kod njega pronašla veću količinu droge koju je prema medijskim napisima preprodavao sa sumnjivim ljudima iz Srbije. Sin generala Josipa Lucića , Tomislav svojedobno je skrivio prometnu nesreću očevim Renaultom Twingom vozeći unatrag ispred zagrebačkog Saloona, kada je udario 25-godišnjeg mladića nanijevši mu lakše tjelesne ozljede.

Uspostavilo se potom da Lucić uopće nije smio voziti jer mu je vozačka oduzeta na devet mjeseci. Kako je tada pisao Večernji, mladić je bezuspješno pokušavao pobjeći vjerojatno stoga što mu je policija osam sati kasnije izmjerila 0,42 promila alkohola u krvi. Lucić mlađi zabilježen je i zbog izbacivanja iz narodnjačkog kluba Fontana, nakon tučnjave, ali i neumjesnog ponašanja ponukanog rasizmom. Nemili događaj odvio se prema pisanju medija davne 2001.godine.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.