Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Naš je gradonačelnik žešći ovisnik o kokainu!

Autor: Elio Borman / 7Dnevno / 28. travnja 2016.

Za nedavne hitne hospitalizacije na Rebru zbog obilatog krvarenja iz nosa, osim što su liječnici ustvrdili vrlo narušeno zdravlje Milana Bandića, vidjeli su i da mu je nosna pregrada jako propala, što se najčešće događa uslijed dugotrajne konzumacije kokaina

Znaš li da nam je gradonačelnik žešći ovisnik o kokainu?, upitala je svoga prijatelja, inače dugogodišnjeg djelatnika pravnih poslova u Zagrebačkom holdingu, jedna od liječnica koja je imala uvid u zdravstveni karton Milana Bandića kada je nedavno hitno hospitaliziran u KBC-u Zagreb. Na popularnom Rebru zagrebački je gradonačelnih završio nedjeljne večeri, 21. veljače, zbog obilnog krvarenja iz nosa. Desetak dana ranije u bolnici Sveti Duh operirao je sinuse, ali se nije pridržavao liječničkih savjeta da miruje nego je odmah, sasvim neodgovorno i neprilično, nastavio šalabajzati Zagrebom, liječeći svoju devijantnu potrebu da bude prisutan i u najmanjem dijelu gradskoga života kao da nijedna druga služba i nitko drugi ne postoji u gradu osim njega.

Bandić je po dolasku na Rebro idućeg jutra podvrgnut novoj operaciji sinusa na Klinici za bolesti uha, nosa i grla te kirurgiji glave i vrata, predstojnika Drage Prgometa. Poslije zahvata su ga, gotovo na silu, zadržali tjedan dana u bolnici, primoravši ga da miruje, a pritom su ga i temeljito pregledali te ustanovili da je zdravstveni status zagrebačkog gradonačelnika prilično narušen, ali da on jednostavno nije svjestan svoga lošeg stanja.

Uz koku se lakše dela

„Čovjeku se učini da si je umislio da mu se ništa loše ne može dogoditi, kao da je nadnaravno biće. Kao da vas ni ne vidi ni ne čuje, ne prihvaća ni jedan savjet koliko god bili za njegovu dobrobit“, govorio nam je tada izvor s Rebra zgrožen s Bandićevim devastiranim zdravstvenim stanjem. Tom su prigodom liječnici ustvrdili i da je gradonačelnikov septum, tj. nosna pregrada zabrinjavajuće propala, što se najčešće događa uslijed dugotrajne konzumacije kokaina. Trajnije ušmrkavanje te vrlo popularne droge bogatih i moćnih može dovesti do čira na sluznici nosa i oštećenja nosne pregrade u tolikoj mjeri da može doći do njezina kolapsa. Osim toga uzrokuje i gubitak osjeta mirisa, krvarenje iz nosa, otežano gutanje i promuklost, a nismo gluhi, već najmanje dvije, tri godine slušamo izrazito neugodno promukloga Bandića, koji se neprestano javnosti i suradnicima ispričava zbog tobožnje prehlade.

Utjecajem najjačeg prirodnog psihostimulansa, kokaina, koji povećava budnost, koncentraciju te intelekutalne i fizičke sposobnosti, mnogo je objašnjivija Bandićeva hiperaktivnost, njegova euforična svepristunost i neumorna jurnjava hrvatskom metropolom uzduž i poprijeko. Godinama već naš gradonačelnik „dela i dela“ i sve nas neprestano poziva da „idemo delati od 0 do 24“ i tako sedam dana u tjednu, 365 dana u godini, kako mu se, ne slučajno, zove i stranka rada i solidarnosti, koju je osnovao prije godinu dana po izlasku iz remetinečkog pritvora.

Iskrivljena optika o ‘postignućima’

Kokainskim utjecajem mogla bi biti objašnjiva i Bandićeva česta euforija odnosno povišeno rasploženje u kojem ima osjećaj povećanih sposobnosti i postignuća, pa tako recimo posljednjih dana, kada najavljuje moguća preslagivanja u Vladi, neprestano kao mantru ponavlja „ja nisam problem, ja sam rješenje“! I inače zagrebački gradonačelnik ima posve iskrivljen doživljaj svojih postignuća: svoju 15-ogodišnju vladavinu Zagrebom smatra mega uspješnom, a zapravo neprestano obnavlja jedne te iste prometnice, koristeći se pritom Holdingovom podružnicom Zagrebačke ceste kao bankomatom za izvlačenje novca preko preplaćenih poslova, te obnavlja jedne te iste fasade. Cijelo to vrijeme čak je i šire središte Zagreba, o periferiji da i ne govorimo, besramno zapušteno, škole i vrtići se opasno urušavaju, dječja igrališta i parkovi su uglavnom uništeni, zatvoreno je stotine gradskih prostora što izlogom sablasno izlaze na središnje ulice. Svi velebni neboderi, šopingcentri i ostali objekti što su u Zagrebu niknuli u ovom tisućljeću niknuli bi jednako s Bandićem i bez njega, kao prirodni proces razvoja metropole, stranih investicija i privatne inicijative.




Iako je kokain ilegalan, jako skup, opasan i izaziva ovisnost, u širokoj je upotrebi , uopće upotreba narkotika postala je toliko raširena, osobito među bogatima, uspješnima, slavnima i moćnima, da se na neki način smatra čak i društveno prihvatljivom, a njihovi konzumenti sebe ne smatraju ovisnicima, jer vjeruju da mogu prestati uzimati drogu kad god žele te su uvjereni da nemaju problem. Što je, naravno, čista zabluda.

„Kad je riječ o drogama nema govora o povremenom konzumiranju, jer se ovisnost razvija prije ili kasnije. Neke droge poput marihuane ili kokaina jedno kratko vrijeme doista mogu biti na razini vikend uporabe, ali s vremenom će to preći u pravu ovisnost. Nekome će se to dogoditi prije, nekome kasnije, ali će se neizostavno dogoditi“, govorio je nedavno za tportal dr. Boris Gracin, psihijatar iz Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar. Svaka konzumacija, kaže dr. Gracin, vodi u ovisnost i ozbiljne probleme, jer sve droge oštećuju mozak. One uništavaju moždane veze što je i znanstveno dokazano. Dolazi do strukturnih promjena mozga što dovodi do promjena u osobnosti i ponašanju.

Danas spašava Zagreb, sutra će Hrvatsku




Pa ako uzmemo za primjer Milana Bandića s početka mandata i danas, uočavamo veliku razliku u njegovu ponašanju i artikulaciji, koja možda nije uvjetovana samo dugogodišnjom pozicijom moći i svevlađa. Danas djeluje ili ubrzano do sumanutosti, ili depresivno i odsutno, a populističku retoriku kojom se želi identificirati s narodom sve više zamjenjuje metaforama koje ga bi trebale prikazati kao nedodirljvog, nadčovjeka, Supermana, Batmena odnosna spasitelja danas Zagreba, sutra Hrvatske. I ta bi se njegova promjena mogla pripisati uzimanju kokaina pod čijim utjecajem osoba postaje uvjerena da misli puno kvalitetnije i da sve može učiniti puno bolje nego prije. No, najčešće precjenjuje i svoje sposobnosti i kvalitetu svoga rada.

„Kako kokainska euforija istroši količinu dopamina, serotonina i norepinefrina u mozgu, a to su regulatori raspoloženja, nakon što prestaje utjecaj droge javlja se depresija“, objašnjva psihologinja Dubravka Miljković u knjizi „S onu stranu zrcala“.

Kokain dovodi do privremene eksplozije energije, ali kad njegovo djelovanje prestane osoba se osjeća fizički iscrpljenom. Kokain također može povećati vjerojatnost agresivnih reakcija s kojima su se ne jednom suočili svi koji surađuju sa zagrebačkim gradonačelnikom koji je, kažu, postao nepodnošljivo neugodan i neumoran u vrijeđanju čak i najbližih suradnika.

Bandićev okršaj sa Šukerom u Areni

Naše su novine pisale prošloga rujna o jednom agresivnom ispadu Milana Bandića na otvaranju Eurobasketa u VIP loži zagrebačke Arene, gdje se nakon spektakularne verbalne makljaže, za gušu pohvatao sa Sanaderovim i Kosoričin ministrom financija Ivanom Šukerom. Pa da malo podsjetimo na živopisni okršaj u Areni u koju je Bandić te večeri stigao vidno umoran cjelodnevnim predizbornim krstarenjem Slavonijom. Dakle…

Ivan Šuker si grunta, grunta, pa priđe Bandiću:

„Bi li se trampio? Vidim da si odlučio ići na izbore u cijeloj državi, ne samo u Zagrebu.“

Sluša ga Bandić i kratko priupita: „Dobro, i?“

Šuker: „Čuj, mene ne vide kao budućeg ministra financija. I ako hoćeš, ja bih ti ponudio Veliku Goricu, s tim da ostanem barem tu gdje jesam (saborski zastupnik, op.p.). „

Bandić: „Koliko si stranačkih ogranaka osnovao u posljednje četiri godine?“

Šuker: „Dva.“

Bandić: „Koji broj cipela nosiš?“

Šuker u čudu: „Broj 44. Zašto?“

Bandić: „Pomnoži jedno s drugim i to ti je mjesto na listi koje ti mogu dati. Ali, tek kad napraviš isto što sam napravio ja, makar samo u Gorici ili u Sisku.“

Oštar uzvrat najgladnijem HDZ-ovcu

Šuker se zatečeno zamislio, malo se povukao utranu jer Bandiću prilazi jedna žena, pa druga, ljube ga, on uzvraća. Uto se opet dovuče Šuker:

„Čuj, Remetinec spada pod Brezovicu, možeš mene tamo staviti na listu? Delal bum sve kaj treba, ali imam troškove. Pokrij dio proračuna za Eurobasket inače ću ispasti seljak“.

Bandić u Šukerovim riječima čuje izravnu političku prijetnu istragama te ucjenu novcem. Zacrvenio se, zuji mu u ušima, te uzvraća najgladnijem HDZ-ovcu:

„Pa čovječe Božji, ti ne možeš proći ni kroz vrata kao čovjek, a kamoli na mojim listama! S tim što ti pojedeš, ja mogu nahraniti cijeli Kozari bok.“

E, tu je Šukeru pao mrak na oči, zaškrgutao je zubima i krenuo onako korpulentan dohvatiti malog, ali žilavoga Bandića. Otresli su u kličnu jedan drugome prašinu s odijela, a pale bi tu i šake da se nisu umiješali pristuni i na jedvite jade razdvojili dvojicu nezajažljivo ambicioznih političara sve kraćeg fitilja. Obojica su, svaki zbog svojih razloga, izgubili čvrsto tlo pod nogama, pred jednim i drugim je neizvjesna budućnost, i politička i svaka druga…

U međuvremenu, Šuker je, iako u stranci marginaliziran, ipak s HDZ-ove liste za dijasporu završio u Saboru, a Bandić sa svojom strankom postao je dio vladajuće koalicije i posljednjih nam dana kao papagaj sa svih portala i naslovnica poručuje da skoro stiže vrijeme preslagivanje unutar vladajuće koalicije i da je on, dakako, rješenje, bio i ostao!

Hitler Barbarossu“ vodio je pod utjecajem 80 supstanci koke

Ako je uistinu tako kako među sobom pričaju liječnici s Rebra, a nemamo im razloga ne vjerovati (premda vam nijedan to neće javno potvrditi), da je zagrebački gradonačelnik ovisnik o kokainu, onda se Bandić pridružio brojnoj galeriji planetarno poznatih redovitih korisnika najjačeg prirodnog, zabranjenog psihostimulansa. Osim brojnih glazbenih i glumačkih zvijezda, književnika, oligarha…, kokain su uzimali i mnogi političari, a najpoznatiji među njima su britanski ratni premijer Winston Churchill, pa američki predsjednik John F. Kennedy te Adolf Hitler, koji je, piše povjesničar Giles Milton, bio teški ovisnik o kokainu, a operaciju „Barbarossa“ (invazija na SSSR) vodio je pod utjecajem više od 80 različitih supstanci.

Medicinski dokumenti o Hitlerovu zdravstvenu statusu svjetlo dana ugledali su u SAD-u 2012., a među njima je i izvješće koje je na 47 stranica pisao Hitlerov osobni liječnik dr. Theodor Morell. Među ostalim, Morell je Hitleru počeo davati kokain u obliku kapi za oči, a kako se Führer osjećao sve bolje i bolje, Morell mu je u kapi počeo stavljati deset puta više kokaina. Tako jako koncentrirana doza često je pokretala Hitlerova psihotična ponašanja tijekom kasnijih godina rata. Hitler je osobno imao vrlo visoko mišljenje o kokainu, baš kao svojedbno i otac psihoanalize Sigmud Freud. Tražeći 1884. godine lijek za psihičku iscrpljenost i depresiju, Freud je shvatio da kokain djeluje kao anestetik i pomaže pri uklanjaju depresije te ga je nazvao čarobnim lijekom. No, 1887. godine Freud uočava stvaranje ovisnosti i kokainske psihoze dok se droga uzima te prestaje koristiti kokain i osobno i profesionalno. Hitler se kokaina nikada nije odrekao, nego je sve više žudio za njime. Uz kapi za oči, počeo ga je i šmrkati pod izlikom da treba očistiti sinuse i smiriti grlo.

Autor:Elio Borman / 7Dnevno / 28. travnja 2016.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.