Foto: Milivoj Keber / CROPIX

Napustio nas je osnivač čak dviju stranaka: ‘Jedinstvena pojava u hrvatskoj političkoj areni’

Autor: milandalmacija

Bivši zastupnik Hrvatskog sabora i Europskog parlamenta, Nikola Vuljanić preminuo je u 74. godini u Karlovcu. Tužnu vijest su objavili njegovi kolege i prijatelji. Vuljanić je u političkoj javnosti poznat kao jedan od osnivača HNS-a u Karlovcu i prvi predsjednik tamošnjeg ogranka te stranke. Bio je i jedan od osnivača Hrvatskih laburista, no tu je stranku napustio 2015. godine, nakon poraza na unutarstranačkim izborima.

U Hrvatskom saboru bio je zastupnik od 2003. do 2008. godine te od 2011. do 2013. kad je izabran u Europski parlament. Nakon dvije godine u Bruxellesu, vratio se natrag na Markov trg. Njegov kolega iz Hrvatskih laburista – stranke rada, Branko Vukšić, Vuljanića je opisao kao “jedinstvenu pojavu u hrvatskoj političkoj areni”. Vuljanićeva prijateljica, Biserka Schmuck otkrila je da se s njime povezala krajem devedesetih, jer su bili složni oko pitanja zaštite okoliša.

Inače, Vuljanić je 1973. godine diplomirao engleski jezik i jugoslavistiku na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Do 1981. godine je predavao engleski jezik u Gimnaziji Karlovac i u Srednjoj tekstilnoj školi u Dugoj Resi, a potom i na Višoj tehnološko-kemijskoj školi, čiji je bio i dekan. Od 1983. bio je predavač na Institutu za tekstil i odjeću Tehnološkog fakulteta u Zagrebu.

Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

Od osnivanja Veleučilišta u Karlovcu 1997. godine, Vuljanić je bio vanjski suradnik, prorektor za poslovanje te prodekan. Godine 1987. objavio je sveučilišni udžbenik “English for Textile Engineers”, a 1994. “Rječnik tekstilno-tehnoloških izraza”.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.