fbpx
Foto: Milan Sabic/PIXSELL

NAPRAVLJEN VELIKI KORAK KA SPAJANJU HRVATSKE: Riječ je o projektu koji je jednako zahtijevan kao i sama gradnja Pelješkog mosta

Autor: Dnevno

Dugo se u javnosti vodila rasprava oko Pelješkog mosta koji je već spojen, ali su postavljalo pitanje što je s pristupnim cestama.

Stoga je dobra vijest da je probijen i četvrti, posljednji tunel, koji vodi prema mostu, prenosi Večernji list.

Radi se o tunelu Supava dugom 1290 metara, koji se nalazi na dionici pristupnih cesta koje gradi grčki Avax.


Jedan od najzahtjevnijih dijelova

Tunel Supava čini jedan od najzahtjevnijih dijelova cjelokupnog projekta cestovnog povezivanja južne Dalmacije i pristupnih cesta Pelješkom mostu s obzirom na to da je između njega i drugog tunela na toj dionici – Polakovice – most Ston dug 485 metara, odnosno iz jednog tunela se izravno ide na most, a zatim s mosta opet izravno u drugi tunel Polakovica, dug 1242 metra, koji je probijen u srpnju.

U Hrvatskim cestama kažu da je na mostu Ston sve spremno za prihvat i montažu segmenta koji su proizvedeni u Brodosplitu.

Na dionici pristupnih cesta koje gradi austrijski Strabag također su dva tunela – Debeli brijeg dug 2467 metara te tunel Kamenice dug 499 metara. Debeli brijeg je probijen krajem prošle godine, i to 74 dana prije planiranog roka, a tunel Kamenice probijen je potkraj travnja ove godine.

Ništa manji izazov od samoga mosta

Pristupne ceste Pelješkom mostu, ukupne dužine 30 kilometara, vrlo su zahtjevan projekt kao i sam most zbog brojnih objekata i nepristupačnog terena na trasi.

Na istoj je dionici jedan od objekata je i vijadukt Prapratno dug 212 metara, na kojem je završena montaža čelične konstrukcije. Vrijednost gradnje te dionice je 511,5 milijuna kuna.

Ugovor za gradnju dionice Duboka – Sparagovići/Zaradeže sklopljen je 9. listopada 2019., a radovi su počeli 13. studenoga te godine, kada je izvođač službeno uveden u posao. Strabag je taj posao ugovorio za 478,3 milijuna kuna.
Na toj dionici su uz tunel Debeli brijeg i Kamenice još su i objekti vijadukt Doli duljine 156 metara te mostovi Dumanja jaruga I duljine 488 metara i Dumanja jaruga II duljine 80 metara.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.