fbpx

Napokon raskrinkani: Milić Bijelić, Stjepan Planinić i Marina Glokević doživjeli težak poraz!!!

Autor: 7Dnevno/19. prosinca, 2014.

Nakon što je DUUDI napokon donio odluku kojom je odbijen zahtjev Društva za dodjelom dionica radnicima putem ESOP programa, postavlja se pitanje kako će fantomski trojac - Planinić, Bijelić, Glokević - sindikatu, članovima Radničkog vijeća, a pogotovo izmanipuliranim radnicima moći suvislo objasniti svoj neuspijeh oko ESOP-a, koji su im tako ustrajno obećavali kao gotovu stvar i tako ih godinama svjesno izigravali i varali.

Eto, napokon je Mladen Pejnović u emisiji Poslovna zona HRT-a prekinuo neizvjesnost i zaključio ESOP priču RIZ Odašiljača d.d. Naime, DUUDI je napokon donio odluku kojom je odbijen zahtjev Društva za dodjelom dionica radnicima putem ESOP programa.To konkretno znači, da je Uprava na čelu sa Stjepanom Planinićem i vječnim Milićem Bijelićem, te sindikalna povjerenica Marina Glokević – pretrpjeli težak poraz.

Nakon njega teško će taj fantomski trojac – Planinić, Bijelić, Glokević – sindikatu, članovima Radničkog vijeća, a pogotovo izmanipuliranim radnicima moći suvislo objasniti svoj neuspjeh oko ESOP-a, koji su im tako ustrajno obećavali kao gotovu stvar i tako ih godinama svjesno izigravali. Hoće li, nakon svega, odnosno nakon njihovog sunovrata i njima zabraniti ulazak u dvorište RIZ–a? Protiv koga će sada radnici protestirati i gdje – na Markovom trgu ili u dvorištu RIZ-a? Hoće li i sadašnjoj Upravi, članovima Radničkog vijeća i Marini Glokević fizički zabraniti ulaz u prostorije Društva, kako su to do sada činili dosadašnjim članovima Uprave i Nadzornog odbora?

Gdje su pare, Miliću Bijeliću?


Kako će Milić Bijelić radnicima objasniti gdje je nestalo 88 milijuna kuna koje je Ministarstvo financija uplatilo kao dokapitalizaciju na račun Društva? Kako čujemo iznutra, sadašnja Uprava jedva isplaćuje plaće i zbog isplate plaća stalno se zadužuje u poslovnoj banci, bez znanja Nadzornog odbora, na račun terećenja imovine Društva hipotekom, a uskoro više neće imati što zadužiti.

Kako će Planinić, Milić Bijelić i Marina Glokević, zajedno s Radničkim vijećem, objasniti radnicima i hrvatskoj javnosti da su ih cijelo vrijeme obmanjivali kako im je država dužna 103 milijuna kuna na ime kamata za novac koji im nije ni pripadao po zakonu? Kako će objasniti da su izgubili spor s državom, da novac nije stigao, a odvjetnicima moraju platiti troškove spora? Kako će objasniti još jednu u nizu loših poslovnih odluka da se ide u taj spor? A sve je to bila podloga za traženje ESOP programa!

Pa da ne bi lutali, malo smo zavirili u članak 47. Zakona o privatizaciji, u kojem piše da naknadno pronađena imovina pripada – Republici Hrvatskoj.

Otišao u mirovinu da bi mogao zarađivti 14 tisuća kuna za savjetovanje

To znači da je temeljni kapital utvrđen Elaboratom o pretvorbi na određeni dan. RIZ-Odašiljači nije 1993. u Elaboratu o pretvorbi prijavio svoja potraživanja od Iraka, Etiopije i tko zna koja još. Zašto? Zato jer bi utvrđena visina temeljnog kapitala bila daleko veća! No, što to znači?

Znači da bi potencijalni kupci dionica, uglavnom članovi tadašnje Uprave, trebali platiti više za veći temeljni kapital, pa im je išlo na ruku utvrditi manju vrijednost temeljnog kapitala kako bi manje platili i došli jeftinije do dionica i većinskog vlasništva Društva, a novac od potraživanja na stranim računima već će nekako provući.
I tako je Milić Bijelić servisirao sve uprave, osigurao sebi poziciju nedodirljivog, a da bi to postigao, lažima je upregnuo radnike da ga podupru u njegovu koristoljublju i šačicu oko njega – u sindikatu na čelu s Marinom Glokević i ljudima iz Radničkog vijeća.

Milić Bijelić je, napokon, nakon 44 godine staža prošle godine otišao u mirovinu, ali nije otišao iz RIZ-a. Pri tom je postavio direktoricu financija, ali ona očito nije dovoljno kompetentna, pa on uz visoku mirovinu prima još 14.000 kuna mjesečno savjetničke plaće. Čovjek bi se pitao – zašto? Pa valjda nitko ne zna ono što on zna!?

Poslovno rasulo u režiji Milića Bijelića
No, ipak iznutra informacije cure… Pa tako Milić Bijelić evidentira poslovne promjene kao da se radi o dvije pravne osobe, što naravno nije istinito – repromaterijal se evidentira dva puta tako da se iskazuje dupli promet, nekretnine evidentirane u poslovnim knjigama nisu u cijelosti u vlasništvu Društva, nema obrazloženja na što se odnosi tako veliki iznos troškova za odvjetnike.

Visoki troškovi reprezentacije se pak knjiže na teret troškova plaće, što utječe na ukupno iskazane rashode Društva, a time i na rezultat poslovanja. Nema podataka o obavljenoj inventuri, a njome nisu iskazani niti manjkovi, niti viškovi. Vode se zalihe čija je iskazana knjigovodstvena vrijednost vrlo upitna. Ne zna se gdje nestaje alat iz skladišta, te se stanje imovine Društva u bilanci ne iskazuje istinito. Dok Milić Bijelić upravlja financijama, RIZ Odašiljači d.d. sve dublje tone u gubitke. Tako će ovu godinu Društvo završiti s kumuliranim gubicima u visini polovice temeljnog kapitala, odnosno oko 70 milijuna kuna, a odnos dugotrajne imovine i obveza ukazuje na prezaduženost Društva.

I s kojim bi novcem Milić Bijelić, Planinić i Marić gradili tvornice u Etiopiji? S novcem iz Etiopije? Ne, jer su ga zatajili!!! A, ako je Marić bio tako uspješan, zašto su ga smijenili? Kad je lova u pitanju, prestaje ljubav. A kako bi prodavali znanje kad otpuštaju stručan i obrazovan kadar kojem ne mogu prodati svoju priču. A kao da je njima uopće i stalo do tvornica i znanja! Svake godine, navodno, prepisuju poslovne planove iz prethodne, prodaju sve manje i slabije odašiljače, nelikvidnost i zaduženost im je sve veća. Milić Bijelić i Glokevićka ne mogu više prodati ni ESOP priču!

Eto, to je ono što su htjeli uvaliti radnicima!!!

Autor:7Dnevno/19. prosinca, 2014.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.