fbpx

NAPOKON KAZNILI KARTELE: Koja je veza Klemmovih mutnih zaštitarskih poslova i šatora na Savskoj?!

Autor: Nikica Gović

Ako je i prije bilo ovakvih sastanaka, čudno je da je AZTN baš sad reagirao. Ako je agencija već prije imala ove poslovne manipulatore na nišanu, zašto su opalili baš sad? Kako znamo da je Klemm Sigurnost jedan od glavnih organizatora prosvjeda branitelja na Savskoj, nije isključeno da je vlast odlučila "vaditi mast" Josipu Klemmu zbog njegove uloge na braniteljskom prosvjedu, pogotovo kad se zna da nas u subotu očekuje novi val "antiprosvjednika".

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja(AZTN) po prvi put je žestoko kaznila “zaštitarski kartel” i to za milijunski iznos. Točnije, AZTN je u postupku protiv zaštitarskih tvrtki Sokol Marić, AKD-Zaštita, Securitas Hrvatska, Klemm Sigurnost, Bilić-Erić, V GRUPA, i Arsenal-Ivezić utvrdila da su 23. listopada 2013. sudjelovali na sastanku na kojem su dogovorili minimalnu cijenu usluga privatne tjelesne zaštite od 32,52 kune te su im izrekli rekordnu kaznu od 5,325 milijuna kuna.

Zašto su kartel “zaštitara” kaznili tek sad?

Iako je velik dio javnosti zadovoljan s izrečenom kaznom, prava je istina da su ovi “krim-zaštitari” još i dobro prošli.Pri donošenju odluke o visini upravno-kaznenih mjera Agencija se vodila utvrđenjem da je riječ je o kartelnom sporazumu o izravnom utvrđivanju cijena koji predstavlja najteži oblik povrede Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja. Pritom je kao otegotnu okolnost uzela u obzir činjenicu da je riječ o sporazumu koji se primjenjivao na čitavom teritoriju Republike Hrvatske na kojem članovi kartela imaju značajan tržišni udio. Kao olakotnu okolnost, Agencija je uzela u obzir da je sporazum primjenjivan relativno kratko i to ne od svih sudionika sporazuma, što je umanjilo štetne posljedice tog sporazuma na tržišno natjecanje”, stoji u službenom priopćenju AZTN-a. Zanimljivo je da je olakotna okolnost to da se nisu svi učesnici sastanka složili oko ovog sporazuma pa se postavlja pitanje je li prije ovog sastanka već neki drugi dogovor bio na snazi?


Ako je i prije bilo ovakvih sastanaka, čudno je da je AZTN baš sad reagirao. Ako je agencija već prije imala ove poslovne manipulatore na nišanu, zašto su opalili baš sad? Kako znamo da je Klemm Sigurnost jedan od glavnih organizatora prosvjeda branitelja na Savskoj, nije isključeno da je vlast odlučila “vaditi mast” Josipu Klemmu zbog njegove uloge na braniteljskom prosvjedu, pogotovo kad se zna da nas u subotu očekuje novi val “antiprosvjednika”. No činjenica je da to ne umanjuje štetu koju su ovi poduzetnici nanijeli građanima Lijepe naše te ih se svakako trebalo kazniti za ovakav mutan način poslovanja. Ovo je jedna od najtežih mogućih povreda slobode tržišta jer se tu gubi smisao konkurencije. Ne samo da je ovo zločin protiv bilo koga tko ikad želi ući na tržište “sigurnosnih djelatnosti”, to je i direktna uvreda svim potrošačima. Naime, jedna od najboljih strana kapitalizma je da svi imaju mogućnost natjecati se sa svima, a zbog ovakvih “kartel”, to im se odmah u startu onemogućava. Naravno, direktna posljedica je da onaj koji uzme usluge neke od ovih sedam tvrtki neće dobiti pravu cijenu nego onu koju su se čelnici tvrtki dogovorili na nekom tajnom sastanku.

U kartelu “marina” sudjelovao i HGK

Osim zaštitarskih tvrtki, milijunsku packu od AZTN-a je dobio i kartel “marina” u kojem su sudjelovali Croatia International Club, Tehnomont, Marina Šibenik, Ilirija, Marina Hramina, Brodogradilište i marina Betina, Marina Punat, Marina Dalmacija i Marina Borik, ali i Hrvatska gospodarska komora. “Agencija je utvrdila kako su predstavnici marina na sjednici Vijeća Udruženja nautičkog turizma (marina) Hrvatske gospodarske komore, održanoj u listopadu 2012. u Biogradu na moru, međusobno razmjenjivali informacije o budućim cijenama svojih usluga”, stoji u priopćenju AZTN-a.

Kako doznajemo, Agencija je HGK izrekla simboličnu upravno-kaznenu mjeru u iznosu od 100.000 kuna dok je ostalimsudionicima zabranjenog sporazuma Agencija je izrekla upravno-kaznene mjere u ukupnom iznosu od 2.263.000,00 kuna.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.