fbpx
Foto: Jure Miskovic / CROPIX, Ilustracija

NAORUŽANI SU DO ZUBA I TO SKRIVAJU! Neki Hrvati kao da čekaju novi rat: U kućama i podrumima skriva se opako naoružanje

Autor: Dnevno.hr

Od završetka Domovinskog rata prošlo je skoro 30 godina.

Ipak, dio građana u svojim domovima još uvijek drži puno skrivenog oružja bez obzira na to što policija godinama poziva na dragovoljnu predaju svih vrsti naoružanja.

Nedavno je tako vukovarskoj policiji jedan građanin predao 15 ručnih bombi i dva komada protuavionskog streljiva.


Nema kaznenog gonjenja

Glasnogovornik PU vukovarsko-srijemske Dragoslav Živković podsjeća da se protiv građana koji dragovoljno prijave zabranjeno ili dozvoljeno oružje nadležnom tijelu, neće pokretati prekršajni niti kazneni postupak.

“Također podsjećamo građane, koji još uvijek u svojim domovima imaju oružje ili eksplozivna sredstva da ih bez straha od sankcija mogu anonimno predati policiji i na taj način učiniti svoj i tuđi život sigurnijim”, napominje Živković.

A prema podacima PU vukovarsko-srijemske, u prvih devet mjeseci ove godine građani su u toj županiji policiji predali 64 komada zabranjenog rasprskavajućeg vatrenog oružja, dva komada dugog oružja, 2422 komada streljiva te 13,1 kilogram eksploziva.

Policija od početka akcije “Manje oružja – manje tragedija”, od rujna 2007. godine pa do kraja 2021., vodi podatke o preuzimanju i sigurnom spremanju minsko eksplozivnih sredstava. Prema statistici iz toga razdoblja, građani Vukovarsko-srijemske županije predali su 197 komada automatskog oružja i 5719 komada bombi i mina, potom 270 komada dugog i kratkog oružja, poput poluautomatskih puški pištolja i revolvera, 28 komada hladog oružja i 177.976 komada streljiva te gotovo pola tone (463,1) kilograma epskloziva.

Prodaju se kuće s oružjem u septičkim jamama, bunarima

To su podaci za oružje i minsko-eksplozivna sredstva koja građani dragovoljno predaju policiji, a manje odgovorni bacaju ih u odvodne kanale, ostavljaju na oranicama i livadama.

A nevjerojatna priča otkrivena je nedavno te se tako zna da je prije 15-ak dana djelatnik šumarije u odvodnom kanalu u šumskom predjelu kod Bošnjaka na županjskom području, uočio minsko-eksplozivnu napravu, policijski službenik protueksplozijske zaštite je na mjestu pronalaska utvrdio da se radi o ručnom bacaču raketa, tzv. zolji.
Pronađenu zolju, kao i sve drugo pronađeno ili predano oružje policija pohranjuje u skladište PU do uništenja.

Vođa grupe protueksplozijske zaštite PU vukovarsko-srijemske Josip Colarić kaže kako se najveći broj povrata, ali i odbacivanja oružja, eksplozivnih i opasnih stvari zaostalih iz vremena Domovinskog rata dogodio tijekom i nakon završetka procesa mirne reintegracije.

“Omjer između dragovoljno vraćenog i odbačenog oružja i eksplozivnih naprava u to doba bio je 50:50 posto. U kasnijim godinama, do 2015. porastao je omjer dragovoljno vraćenog”, navodi Colarić. Dodao je da je razdoblje poslije Domovinskog rata bilo poprilično “zamršteno” jer su oružje i eksplozivna sredstva pronalazi na poljima, u kanalima, vrtovima.
Ima i bizarnih mjesta za spremanje svoje artiljerije.

“Nedavno je u Ilači prodana kuća, a u bunaru i septičkoj jami potom su pronađene značajne količine oružja i minsko-eksplozivnih sredstava”, rekao je Colarić.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.