Nakon žustre rasprave MIP skinuo imunitet Sanaderu za pokretanje postupka u aferi Hypo

Autor: hina

Odluci je prethodila žustra rasprava u kojoj su SDP-ovi zastupnici prozivali HDZ-ove da su, izabrani na listi koju je predvodio upravo Sanader, prešutno gledali na njegov kriminal, dok su HDZ-ovci uzvraćali da su, za razliku od SDP-ovaca, imali snage raščistiti kriminal i korupciju u svojim redovima

Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) danas je na zahtjev USKOK-a odobrilo pokretanje kaznenog postupka protiv nezavisnog zastupnika i bivšeg premijera Ive Sanadera, protiv kojega je USKOK prošloga tjedna podigao prvu optužnicu kojom ga tereti za zlouporabu položaja i ovlasti te ratno profiterstvo u aferi Hypo banke.

MIP je odluku o skidanju Sanaderovog zastupničkog imuniteta radi pokretanja kaznenog postupka donio jednoglasno, a budući da Sabor ne zasjeda, ta je odluka odmah stupila na snagu, iako je Sabor na prvom predstojećem zasjedanju još treba formalno potvrditi.

Odluci je prethodila žustra rasprava u kojoj su SDP-ovi zastupnici prozivali HDZ-ove da su, izabrani na listi koju je predvodio upravo Sanader, prešutno gledali na njegov kriminal, dok su HDZ-ovci uzvraćali da su, za razliku od SDP-ovaca, imali snage raščistiti kriminal i korupciju u svojim redovima.

Raspravu je otvorio Arsen Bauk (SDP), upitavši HDZ-ove članove MIP-a da li se njihova predsjednica i premijerka Jadranka Kosor “crveni zato što je devet godina bila desna ruka osumnjičenog ratnog profitera”.

“Zanima me je li Jadranku Kosor imalo sram i je li kolege iz HDZ-a sram što su izabrani na listi koju je predvodio Ivo Sanader”, poručio je Bauk, ocijenivši aferu Hypo banke kao “kamen temeljac onoga što se od 2004. do 2009. i kasnije događalo u Hrvatskoj”.

Odgovorio mu je predsjednik MIP-a Damir Sesvečan (HDZ), istaknuvši kako se ne crveni zato što je izabran na listi HDZ-a, a uvjeren je da takav stav dijele i njegovi stranački kolege.

“Ponosni smo što smo zastupnici HDZ-a i uvjeren sam da je predsjednica Jadranka Kosor itekako ponosna što su ona i vlada učinili u borbi protiv korupcije, posebno od kada je na čelu vlade od srpnja 2009.”, naglasio je.




Ispravnost HDZ-ove i vladine politike, dodao je, potvrdile su i međunarodne institucije, pohvalivši borbu protiv korupcije te stvaranje zakonodavnih i materijalnih preduvjeta za tu borbu.

Odricanje ‘Sanaderovih djela’ i njegove politke

Sesvečan je SDP prozvao da, za razliku od HDZ-a, pravi razliku među počiniteljima kaznenih djela ovisno o njihovoj stranačkoj pripadnosti, te da na svako podnošenje kaznene prijave protiv SDP-ovaca vrše političke pritiske i omalovažavaju rad nadležnih tijela.




Naglasio je kako se, hipotetički, može postaviti pitanje hoće li MIP u budućem radu možda raspravljati “o nekom od vaših, primjerice Milanoviću ili Liniću, kao počinitelju kaznenog djela”.

“Ni vi u SDP-u, kao ni mi u HDZ-u, ne možemo staviti ruku u vatru ni za jednog člana političke stranke”, poručio je.

Ingrid Antičević Marinović (SDP) pozvala je HDZ-ovce da ozbiljno razmisle o tome da se odreknu “Sanaderovih djela” i njegove politike, dok je Bauk ocijenio kako aktualna kampanja premijerke Kosor u mnogočemu podsjeća na Sanaderovu. “želim da ne budete više slijepi, nekritički poslušnički prema vašoj predsjednici i da u oporbenom mandatu više poradite na tome”, poručio je Bauk HDZ-ovcima.

Uzvratio mu je Tomislav Čuljak (HDZ), naglasivši da HDZ “koji je ostvario sve važne ciljeve za Hrvatsku” neće slušati lekcije iz SDP-a “koji je napuštao Sabor i izbjegavao donositi bitne odluke za Hrvatsku”.

“Kukuriku koalicija nikako da se uskladi, nekada kukuriču prerano, nekada prekasno, ali siguran sam da će građani prepoznati kada se kukuriče, a kukuriče se na vrijeme. Trebalo je kukurikati kada se Hrvatska osamostaljivala, branila, obnavljala, a ovo je zakašnjelo”, kazao je.

U raspravu se uključio i Ivan Drmić (HDSSB), koji je HDZ-ovcima poručio kako “nemaju veze s onim HDZ-om koji je stvarao Hrvatsku, zbog čega se pokojni predsjednik (Tuđman) okreće u grobu”.

Drmić je prigovorio proglašavanjima tajnim MIP-ovih sjednica kada se odlučivalo o USKOK-ovim predmetima, dok se s druge strane, rekao je, o optužnici protiv Sanadera moglo čitati u medijima.

Napomenuo je i da su naši mediji prenijeli objavu WikiLeaksa kako su glavni državni odvjetnik Mladen Bajić i bivši ministar pravosuđa o kaznenim postupcima u Hrvatskoj “brifirali” strane veleposlanike i tajne službe.

“Predlažem da promijenimo način rada i da na sjednice pozovemo strane veleposlanike i da nas brifiraju što će se ubuduće događati u Hrvatskoj”, rekao je Drmić.


Svjedok tvrdi: Dva puta sam predao preko pola milijuna maraka

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.