Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

NAKON TUĐMANOVE SMRTI SVI SU JE ZABORAVILI! Potreseni Rojs o Ankici Tuđman: Ona je govorila samo o jednoj temi

Autor: Iva Međugorac

S obzirom na njene godine to je bilo očekivano, tim riječima vidno potresen general Ljubo Ćesić Rojs u razgovoru za naš portal prokomentirao je vijest o smrti prve dame Ankice Tuđman, supruge prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, koju je Rojs dobro poznavao budući da ju je redovito posjećivao i nakon što je njen suprug preminuo. Rojs zapravo i spada u skupinu rijetkih Tuđmanovih suradnika koji su nastavili kontakte s njegovom suprugom Ankicom Tuđman koja je preminula u 97 godini života.

”Iako je ona imala dosta godina, ožalošćen sam, ja sam Ankicu Tuđman posjećivao minimalno dva puta godišnje, redovito smo se čuli i često sam u šali znao reći da sam ja treći Tuđmanov sin.

Uvijek sam poštivao i predsjednika Tuđmana i prvog hrvatskog ministra obrane Gojka Šuška kojima ču ostati vjeran do groba”, napominje general Ćesić Rojs koji se prisjetio svojih druženja s prvom damom.

Ankica – prava prva dama

”Ona je za mene bila i ostala prva dama, jedina prava prva dama. Ankica Tuđman bila je obiteljska žena, ali bila je i iznimno pedantna, do prije tri godine radila je na računalu daleko kvalitetnije nego mnoge koje su mlađe od nje, i u tom pogledu bila je vrlo uredna, i iznimno pedantna nigdje nisam sreo takvu osobu. Uređivala je dokumentaciju od pokojnog predsjednika, i ona je zaslužna za knjige koje su o njemu tiskane nakon njegove smrti, uredno je sređivala svu tu dokumentaciju”, kaže Rojs te dodaje da je Ankica Tuđman prvom hrvatskom predsjedniku bila i lijeva, i desna ruka premda nikada nije bula nametljiva.

”Bila je stup kuće i obitelji, to je ostala i nakon predsjednikove smrti, radovala se obiteljskim druženjima posebno za Badnjak kada bi je posjećivali i sinovi, i unuci’‘, tvrdi naš sugovornik kojemu će prva dama silno nedostajati. ”Mi smo se često znali i našaliti, ona je zaista bila prava dama, nije se petljala u politiku, pričala je samo o Franceku, njihovom životu, anegdotama, usponima i padovima, vodila je Zakladu, brinula o hrvatskim braniteljima i stradalnicima, to ju je najviše držalo, nije se zamarala ovom aktualnom HDZ-ovom politikom niti je pokazivala da je nečime razočarana, nju to nije zanimalo”, zaključuje Rojs.

Franju upoznala u partizanima

Činjenica je međutim da se Ankica Tuđman od smrti svojeg supruga rijetko medijski eksponirala, ali i da su je doista rijetko posjećivali njegovi nekadašnji suradnici, baš kao što se njeno ime rijetko spominjalo među vodećim HDZ-ovcima s današnje političke scene koji se tijekom predizbornih kampanja nerijetko pozivaju na lik, djelo i politiku njenog supruga Franje Tuđmana.

Inače je Ankica Tuđman rođena 1926. godine u Zagrebu u kojem se školovala sve do odlaska u partizane u proljeće 1944. godine kada i jest upoznala svojeg budućeg supruga Franju Tuđmana. Godinu dana kasnije, netom po završetku Drugog svjetskog rata, odnosno u svibnju 45-te Franjo i Ankica Tuđman su se vjenčali. Tijekom braka Tuđmanovi su dobili troje djece- Miroslava, Stjepana i kćerku Nevenku. Sin Miroslav bivši je saborski zastupnik HDZ-a, ugledni profesor i intelektualac koji je također prije par godina preminuo.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.