Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Nakon tople veljače slijedi pravi vremenski ringišpil: U ožujku će se javiti i zabrinjavajući trend

Autor: F.F

Prema preliminarnim analizama Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), srednja mjesečna temperatura zraka u Hrvatskoj tijekom ovogodišnje veljače dosegnula je rekordno visoke vrijednosti. Ovo iznadprosječno toplije razdoblje, zajedno s pozitivnim odstupanjem temperature zraka u siječnju i prosincu, rezultiralo je neviđeno visokim srednjim sezonskim temperaturama zraka, često dosežući razine koje do sada nisu zabilježene u povijesti meteoroloških mjerenja.

Klimatolozi DHMZ-a uskoro će vjerojatno potvrditi da je ova zima bila jedna od najtoplijih u povijesti, posebno u gradovima kao što su Osijek, Gospić, Rijeka i Dubrovnik, piše HRT. U Splitu je primjerice zabilježena druga najtoplija zima od 2013./2014. godine.

Dugoročne prognoze za ožujak ukazuju na vjerojatnost nastavka trenda toplijih mjeseci, koji traje od lipnja 2023. godine. Unatoč očekivanoj toplini, moguća su i povremena razdoblja hladnijeg vremena, s obzirom na poznatu promjenjivost ožujka.

Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX/Ilustracija

Topli i promjenjivi ožujak je pred nama

Važno je istaknuti da prognoze, iako korisne, nisu uvijek precizne te je potrebno pratiti njihove ažurirane verzije kako bi se pravilno prilagodili mogućim promjenama u vremenskim uvjetima.

Pogled unaprijed pokazuje da postoji umjerena do velika vjerojatnost da će srednja sezonska temperatura zraka tijekom proljeća i ljeta biti viša od prosječne iz razdoblja od 1991. do 2020. godine. Iako su prognoze oborina manje pouzdane, postoji mogućnost lokalno znatnijih oborina tijekom proljeća, dok se u ljetnim mjesecima povećava vjerojatnost za sušu.

Mamić se predao ‘kolegama’! Bivši policajac uhićen nakon dva dana bijega
Nisu samo ožujak, već i cijelo proljeće i ljeto, prema dugoročnim prognozama, pokazuju umjerenu do veliku vjerojatnost, često veću od 80%, da će srednja sezonska temperatura zraka biti barem nešto viša od prosjeka iz posljednjeg klimatološkog razdoblja od 1991. do 2020. godine.

Što se tiče oborina, prognoze mjesečnih i sezonskih količina su manje precizne. Iako tijekom proljeća može biti lokalno značajnih količina oborina, u ljetnim mjesecima povećava se vjerojatnost za sušu, kaže Zoran Vakula za HRT.
Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.