fbpx
Foto: Damjan Tadic / CROPIX

NAKON OCJENE EUROPSKE KOMISIJE, PLENKOVIĆ POPUT PAUNA ODRŽAO PRESICU: Prikazao hrpu slideova i poručio, ‘Sve se brže približavamo prosjeku Europske unije’

Autor: Dnevno.hr

Hrvatska više nema makroekonomskih neravnoteža nakon što su proteklih godina omjeri duga znatno pali i nastavljaju snažno padati, objavila je u ponedjeljak Europska komisija, a premijer Andrej Plenković odmah održao konferenciju za medije.

Europska komisija je u okviru proljetnog paketa Europskog semestra objavila rezultate dubinske analize makroekonomske situacije u 12 zemalja članica EU-a u kojima su ranije postojale makroekonomske neravnoteže. Od 12 država članica, samo za dvije, Hrvatsku i Irsku, utvrđeno je da više nemaju makroekonomske neravnoteže.

Na početku konferencije premijer je započeo s objašnjavanjem paketa EU RePower.


“Zašto je ovaj paket bitan za RH? On se odnosi na fiskalne i ekonomske politike država članica, sastoji posebne preporuke Hrvatske i ono što je najbitnije za nas u ovom trenutku, sadrži ocjenu EK o makroekonomskim ravnotežavama za države članice”, naglasio je premijer.

Naglasio je kako su oni u ovom nacionalnom djelovanju za ublažavanje situacije s rastom cijena energenata već donijeli plan i program vrijedan pet milijardi kuna koji je imao za cilj ublažiti udar na građane i gospodarstvo zbog rasta cijena energenata.

“Upravo na tom tragu, kada gledate energetski dio preporuka Komisije. Oni kažu bitno je da se državama članicama omogući da pomognu građanima kada je riječ o ovakvoj krizi energetskog rasta cijena. Ono što smo mi već napravili Komisija je u svojim preporukama i potvrdila”, rekao je.

Premijer je naglasio kada je riječ o fiskalnoj politici, tu se govori o fleksibilnosti, da svaka država mora pronaći prostora kako iznađi sredstva da se pomogne građanima.

“Naš rebalans proračuna je rađen imajući na umu ovaj intervencionistički pristup koji je vlada imala. Naš energetski paket mjera je bio dobro koncipiran i osmišljen da pomogne gospodarstvu i kućanstvima”, rekao je.

Plenković je rekao da je komisija utvrdila da Hrvatska više nema makroekonomskih ravnoteža. “Iz prekomjernih neravnoteža izašli smo 2014. godine, a danas ih više nemamo”, rekao je. Premijer je naglasio da se vidi da sve brže približavamo prosjeku Europske unije. Ponovio je da će “članstvo u eurozoni za Hrvatsku značiti plus. Naš ulazak je dobar i za Hrvatsku i za eurozonu”.
Na upit je li novi paket pomoći za građane na stolu odgovorio je: “Mislim da smo reagirali jako dobro po svim poljima. Detaljno ćemo izvidjeti što možemo napraviti oko cijena naftnih derivata, oko subvencija gospodarsvima i kućanstvima na cijenu energenata. Tu smo napravili jako puno. Koje god opcije budu na stolu, a imamo ih uvijek, mi ćemo učiniti daljnje iskorake kako bi se smanjio udar na standard građana u svim aspektima”.

Odgovorio je i na pitanje o sukobu Torcide i policije na A1.

“Osuđujem apsolutno svako nasilje, naročito nad pripadnicima hrvatske policije. Mislim da je ovaj događaj na A1 jedan grozan događaj. Toliki broj navijača koji se išao obračunavati, ne znam što im se dogodilo. To je nedopustivo. Slijedi istraga, vidjeli ste da se i DORH uključio…”, rekao je.
Na upit ima li veze ovo što se događa s politikom u nogometu, kako je rekao Ivica Puljak koji je danas u komentaru sukoba Torcide i policije na A1 napao HDZ Plenković je odgovorio: “Zamislite koliko kreativan morate biti da ubacite svoje sitne interese za kampanju. To što on osobno štiti divljaka koji je prijetio novinarima, netko takav sada osuđuje drugoga..”.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.