screenshot/YouTube

NAKON DEVET DUGIH GODINA: Tko je naručitelj ubojstva Ive Pukanića?

Autor: dnevno.hr

U središtu Zagreba 23. listopada 2008. ubijeni su Ivo Pukanić i njegov direktor marketinga Niko Franjić

Prije devet godina ubijen je osnivač Nacionala, Ivo Pukanić. Izvršitelji atentata uhićeni su i osuđeni, no još uvijek nema odgovora na pitanje – tko je naručio ubojstvo?

Podsjetimo,  23. listopada 2008., u atentatu u središtu Zagreba ubijeni su Ivo Pukanić i njegov direktor marketinga Niko Franjić.

Ubijeni su auto-bombom u ulici Stara Vlaška u dvorištu ispred sjedišta Nacionala u 18.22 sata. Kako je pokazala kasnija rekonstrukcija Pukanić i Franjć, svaki sa svoje strane, prilazili su njegovom Lexusu, a trenutak prije nego su ušli u automobil odjeknula je snažna eksplozija koja je obojicu ubila na mjestu, piše Zagreb.info.

Čim se pojavila na mjestu zločina, policija je blokirala promet oko Stare Vlaške i obližnjeg Langovog trga s namjerom sprječavanja ubojičinog bijega, ali bez uspjeha.

Mogući sumnjivac je bio uočen netom nakon eksplozije. Policija je izvijestila da je bio u ranim tridesetim godinama, nosio šiltericu i da je bježao ne obazirući se na promet. Kasnije je utvrđeno da se radi o Željku Milovanoviću. Odmah je bilo jasno da je napad organiziran i izveden profesionalno. Eksploziv je aktiviran na daljinski upravljač.

Policija je u suradnji s Uskokom odmah pokrenula veliku akciju otkrivanja počinitelja atentata koji je uskoro okarakteriziran kao teroristički čin, a zbog sudjelovanja u atentatu uhićeno je čak 6 osoba u akciji Balkan exspress.

Međutim, tko je naručitelj ubojstva još uvijek nije poznato, a ako je suditi prema izjavi Berislava Jelinića, današnjeg urednika Nacionala i Pukanićevog suradnika za 24 sata –  naše institucije su odustale od daljnje istrage.




Zanimljivo, još u travnju iste godine Pukanić je policiji prijavio da je na njega nedaleko od stana u središtu Zagreba izvršen atentat. Prema njegovim izjavama napadač mu je prišao vrlo blizu, ali mu je pištolj zatajio, pa ga je Pukanić uspio svladati. Iako je policija prijavu shvatila ozbiljno te je Pukanić neko vrijeme imao pratnju, ona mu je ubrzo ukinuta.

O Pukanićevom atentatu još uvijek se šire razne teorije zavjere –  od toga da iza Pukanićeva ubojstva stoji duhanska mafija pa sve do toga da iza Pukanićeve likvidacije stoje udružene državno-političko-policijsko-obavještajne strukture Hrvatske, Srbije i Crne Gore, o čemu je tijekom suđenja govorio Sreten Jocić zvani Joca Amsterdam. Ove teorije do danas nisu dokazane niti su dobile kakvu relevantnu potvrdu.

Napomenimo kako je Uskok uhićene teretio za udruživanje u zločinačku organizaciju, opisujući Pukanićevo ubojstvo kao najnasilniji čin u povijesti Hrvatske i zločin protiv novinarske riječi i demokracije, ustvrdivši da je Pukanić likvidiran kako bi ga se spriječilo da piše o poslovima kriminalnih skupina povezanih s duhanskom mafijom, zagrebački sud ove tvrdnje nije prihvatio.




Izvor: Zagreb.info

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.