Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

NAJVEĆI MISTERIJ SLUČAJA TODORIĆ! Sve se znalo mjesecima: Hrvatska će mu zbog ovog morati isplatiti milijunsku odštetu?

Autor: Iva Međugorac

Ovih su se dana pravosudni krugovi uzburkali radi odluke Visokog kaznenog suda koji je naložio novo propitivanje zakonitosti financijskog vještačenja na kojem se temelji nepotvrđena optužnica u slučaju Agrokor protiv Ivice Todorića.

O ovom slučaju za N1 televiziju progovorio je Todorićev odvjetnik Fran Olujić.


“Obrane više okrivljenika, nas šest, tvrdile su od početka da ovaj izvještaj po sadržaju ne predstavlja vještačenje i da su ga sačinile nepoznate osobe za koje se može pretpostaviti da se nalaze u sukobu interesa jer je riječ o zaposlenicima tvrtke KPMG koja je paralelno radila za izvanrednu upravu, a prije toga za upravu Agrokora dok je društvo vodio Todorić. Sad nam je Visoki kazneni sud dao za pravo i po našoj žalbi je naložio da se naši navode provjere u posebnom suđenju o zakonitosti dokaza”, objasnio je Olujić otkrivajući daljnje korake obrane.

Sumnja u pristranost

“Ovo je paradoksalna situacija da je Županijsko odvjetništvo povjerilo vještačenje toj tvrtki, a izvještaj potpisuje osoba koja je radila za Todorića. Potom se ispostavilo da izvještaj nije radio ni on ni tvrtka u Poljskoj, nego trgovačko društvo KPMG Hrvatska”, izjavio je Olujić podsjećajući da su oni ranije ukazivali da postoji sumnja u pristranost.

“Ivica Todorić već vodi arbitražni postupak u Washingtonu, to nije u neposrednoj vezi s ovim, no oba postupka utječu jedan na drugog. Ako bi arbitraža dala za pravo, ima pravo na naknadu štete od Republike Hrvatske”, naglasio je Fran Olujić koji je istini za volju i ranije upravo u razgovoru za naš portal ukazivao na nelogičnosti koje su odlukom Visokog kaznenog suda potvrđene.

”Riječ je o strateškoj pogrešci pri odabiru vještaka, većinu tog vještačenja obavile su osobe koje su zaposlene u KMPG-u u Hrvatskoj, a imena tih osoba nisu nam za vrijeme istrage bila poznata jer ih je KPMG Poljska odbio dati čak i DORH-u, što je dosad nezabilježena situacija” tvrdio je Olujić.

Odbili dati imena

A da od samog početka nešto u priči oko DORH-ova nezavisnog vještačenja Agrokora ne štima, potvrđuje i to što je naše Državno odvjetništvo na račun KPMG-a u Poljskoj uplatilo 8,6 milijuna kuna, dok su im oni odbijali otkriti tko je sve u timu koji je proveo vještačenje te poslati dopunu životopisa vještaka Ismeta Kamala.

Svojedobno je u javnost procurio izvještaj koji je za zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo u ovom slučaju pripremao intrigantni Kamal, koji se u uvodu izvještaja čiji su dijelovi danima punili medijske stupce predstavio kao neovisni stručnjak.

Riječ je o članu Instituta ovlaštenih računovođa Engleske i Walesa, osim toga, on je voditelj poljske podružnice revizorske kuće KPMG, dok je prije vodio ogranak te tvrtke u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Prema podacima iz Kamalove dokumentacije, članovi njegova tima izvrsni su hrvatski govornici, od kojih neki tečno govore engleski, a neki čak i njemački jezik.
Novac poreznih obveznika

No, mišljenja u izvještaju od 390 stranica njegova su osobna knjigovodstveno-financijska vještačenja. Ubrzo potom oglasio se Todorić i prozvao DORH, odnosno Županijsko državno odvjetništvo koje je za vještaka izabralo tu konzultantsku kuću koja nije u stanju odraditi nezavisno vještačenje jer istodobno ubire višemilijunske honorare u Agrokoru.

Istini za volju, KPMG-u se sreća osmjehnula nakon donošenja “lex Agrokora” i dolaska izvanredne uprave koja je obavila takozvanu pretvorbu kompanije u Fortenova grupu, a prema službenom izvještaju koji je objavila ta nova izvanredna uprava, od travnja 2017. do listopada 2018. na listi isplaćenih honorara spominje se KPMG Hrvatska i drugi KPMG uredi, koji su na petom mjestu s isplaćenih 6,8 milijuna eura, što pravosudna tijela nije spriječilo da baš tu kuću angažiraju za vještačenja, a za taj posao od našeg su odvjetništva ubrali osam milijuna iz džepa poreznih obveznika.

Račun je DORH ispostavio poljskom ogranku, plaćen je na bankovni račun tvrtke u Varšavi, a premda je dobio izdašnu svotu iz državne blagajne, do sada nitko nije inzistirao na tome da se otkrije tko je sve radio na spornom vještačenju ni kako se ono uistinu provodilo.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.