AP Photo/Alvaro Barrientos/Drvna industrija, ilustracija

Najveći korupcijski skandal ikad u Hrvatskoj: Više od 1400 osumnjičenih, afera je zatresla državu

Autor: B. D.

Donosimo priču o najvećoj korupcijskoj aferi iz hrvatske povijesti. U ovoj aferi iz doba Kraljevine Jugoslavije 1930.-ih godina osumnjičeno je preko 1400 osoba, a preko sto je uhićeno. Radilo se o golemoj koruptivnoj mreži koja se protezala kroz najveći tadašnji kompleks drvne industrije u Europi.

O ovom neslavnom događaju iz hrvatske povijesti napisano je mnogo knjiga, a najbogatiji opis afere daje povjesničar Zvonimir Kulundžić u knjizi „Politika i korupcija u kraljevskoj Jugoslaviji“.

Ova bogata knjiga od 750 stranica proučava korupciju u bivšoj državi, a drugo poglavlje nazvano “Ocean korupcije” autor je posvetio Našičkoj aferi. Prvo uvodno poglavlje autor je naslovio „Korupcija kao sistem i smisao vlasti“, što je zanimljivo istaknuti jer su neke teme aktualne preko 100 godina.

Foto: Unsplash

Najveće drvno poduzeće u Europi

Našička d.d. bila je najveće poduzeće za drvnu industriju u Europi. Konglomerat velikih drvnih industrijalaca imao je 373 službenika, 4800 stalnih radnika i 10.000 sezonskih. Bavila se svim oblicima drvne i drvnoprerađivačke industrije. Počelo je kao malo poduzeće koje je 1887. godine osnovalo nekoliko mađarskih, talijanskih i švicarskih poduzetnika u blizini grada Našica u današnjoj Hrvatskoj.

Poduzeće je preraslo u industrijskog giganta koji se proširio na područje Mađarske, Čehoslovačke, Austrije, Njemačke i Rumunjske. Nakon raspada Austro-Ugarske Monarhije njene države nasljednice ujedinjene su u novu državu Kraljevinu Jugoslaviju, a ostaci poduzeća Našice d.d. ujedinjene su u veliki holding.

Otprilike tada je počela i korupcija koja će u firmi trajati sve do 1934. godine kad službeno počinje istraga njenog djelovanja. Poduzeće je se sumnjičilo da je državu oštetilo za preko 200 milijuna tadašnjih dinara, što je s obzirom na inflaciju kroz sto godina puno više nego što nam se to sada čini.

Foto: Unsplash

Podmićivanje, utaje poreza, zastrašivanja

Jedan od glavnih razloga zašto je poduzeće toliko dugo moglo djelovati bez da kriminal bude otkriven bila je mreža korupcije, odnosno podmićivanje svih uključenih strana. Našička d. d. potkupljivala je ljude na terenu koji bi mogli iz prve ruke doznati za ilegalne radnje kao što su seoski policajci i šumari, ali i ljude na važnim funkcijama, odnosno razne činovnike te čak i neke vladine ministre.
Podmićivani su bili i željeznički inspektori od kojih se tražilo da drvene pragove za pruge koje Našička prodaje željeznici lažno proglašavaju ispravnima, što je dovelo i do željezničkih nesreća sa smrtnim posljedicama. Podmićivali su i porezne službenike da uspore procese do zastare ili da izgube spise, a državne procjenitelje plaćali su da imovinu koju prodaju općinama i državi višestruko precjenjuju,

Tvrtka je djelovala i na proces donošenja zakona koji su im pogodovali i blokadu donošenja zakona koji su im ugrožavali interese, odnosno može se govoriti o korumpiranom lobiranju. Zabilježen je slučaj jednog državnog činovnika koji je odbio primiti mito i o čemu je obavijestio jednog od direktora, ali nije pokrenut nikakav postupak.

Povjesničar o Milanovićevoj ‘Trećoj republici’: ‘Aluzija je jasna, ali Hrvatska treba nešto drugo’
Početak istrage

Glavni tužilac u istrazi slučaja Našička bio je dr. Benjamin Maurović koji je započeo istragu 107 osoba, od kojih su na kraju na suđenje izveli 72 osobe. Osumnjičeni su glavni direktor i multimilijunaša Aleksandar Sohr, direktor Adolf Schlesinger, bivši ministra šuma i ruda dr. Nikola Nikić , barun Guttmann, veleposjednik dr. Svetozar Grgin i još niz direktora, inženjera, načelnika ministarstava, inspektora, kontrolora, savjetnika, odvjetnika, industrijalaca, seoskih načelnika, općinskih bilježnika, blagajnika i razno raznih činovnika.

Naslovnice novina bile su pune naslova o borbi protiv korupcije. Međutim poduzeće je angažiralo najbolje odvjetnike u državi koji su u potpunosti preuzeli suđenje i manipulirali cijelim pravnim procesima. Poduzeće je u manevar oslobađanja okrivljenih uložilo milijune dinara. Došlo je do cenzure medija po pitanju izvještavanja o tom slučaju.

Državne institucije navodno su reketarile i iznuđivale mito za baš sve vezano s Našičkom d.d. Odvjetnici su se žalili na nepravilnosti prilikom istrage i suđenja. Istraga vjerojatno nikad ne bi došla do kraja da se jedan od uključenih nije osobno zamjerio kralju Aleksandru.

Foto: X

Dug kralju postao glavni motiv istrage

Istraga je u stvari krenula od Svetozara Grgina koji je pomoću s grofa Ladislava Maylatha oprao novac prodajom svojem imanja i dvorca u Donjem Miholjcu. Grgin je naime bio dužan milijunski iznos Beogradskoj zadruzi, banci koja je bila u vlasništvu samog kralja. Iako Grgin zapravo nije bio izravno uključen u mrežu Našička, no dug kralju bio je motiv da se nastavi s istragom.

Kralj je smatrao da su korumpirani biznismeni iz Našičke d. d. bili suodgovorni u Grginovim malverzacijama, što u stvari nije bilo istina, ali su doveli istražitelje na trag ogromne korupcijske mreže. Kralj je za obračun s biznismenima iz afere koristio ministra pravde dr. Dragutina Kojića koji je sam pripadao korumpiranoj frakciji iz vlade koja je bila nezadovoljna jer nisu mogli iznuđivati mito vrijednosti koje su htjeli.

Kralj je sam bio uključen u malverzacije u drugim slučajevima te je pozvan u francusku da posljedice otkrivanja korupcije raspravi s čuvenim odvjetnikom koji će mu objasniti kako dalje. Međutim kralj je ubijen u atentatu u Parizu a istraga nastavlja neočekivanim putem.

Foto: Nikola Vilic / CROPIX

Istraga dobiva vjetar u leđa

Optuženi bivši ministar dr. Nikola Nikić dokazao je da je i ministar Kojić zapravo primao mito od Našičke. Informacije su počele curiti u javnost. Rasni konj lipicaner kojeg su cijenili u bogataškim krugovima i kojeg se često davalo kao mito postao je takoreći zaštitni znak korupcije u Jugoslaviji. Ministar Kojić je smijenjen na radost naroda. Osječki odvjetnik dr. Marko Lajtner objavio je da ima dokaze koji će razotkriti aferu sve do vrha te se čak tiću pokojnog kralja.

Sud je odbio Lajtnerove dokaze. Optuženi bivši ministar šuma i ruda dr. Nikola Nikić koji je tada bačen kao žrtveno janje rekao je da su “Oni na klupi sitne ribe” te je zaprijetio da će otkriti još više detalja iz afere. Vlada pokušava sve zataški, ali istraga je sad već došla predaleko.

Mediji doznaju da su okrivljeni u zatvori uživali u nesvakidašnjem luksuzu, da im se donosi hrana iz najskupljih restorana te da ih posjećuju maseri i da idu na izlete u skupa lječilišta. Mediji se odjednom okreću na stranu optuženih shvativši da ih je država “bacila pod žrvanj” kako bi sakrila vlastitu upletenost u korupciju. Konačno proces je završio presudom glavnom direktoru Aleksandaru Sohru koji je dobio 8 godina zatvora, direktoru Adolfu Schlesingeru na  7, a dr. Nikoli Nikiću na 2 godine. Sud osuđuje još 45 osoba, a ostale oslobađa.

Foto: Unsplash

Suđenje odjednom propalo

Nakon radosti završetkom procesa odjednom nastupa šok i nevjerica. Apelacijski sud u Zagrebu u samo šest sati zasjedanja od presude (suđenje je trajalo do tad šest mjeseci) ruši presude dr. Nikiću i još nekima, a Sohru i Schlesingeru kazna se smanjuje na sedam i osam mjeseci. Oslobođeni su svoju pravnu pobjedu proslavili u Esplanadi.

Državni tužitelj Maurović nadao se da će ipak moći strpati korumpirane poduzetnike u zatvor, ali nažalost ova priča nema pravedan kraj. U procesima su bile upletene dvije korumpirane frakcije koje su krivnju svaljivale jednu na drugu, a mito se stalno “vrtio u krug”. Na kraju su glavni krivci izbjegli kaznu, a u zatvoru su završile “sitne ribe”.

Korupcija je i dalje goruća tema u Hrvatskoj, a tužno je vidjeti da su istrage korupcije i dalje praktički jednako spore i nekad nepravedne kao što su to bile i prije sto godina. Ipak, ovo je i dalje najveća afera u hrvatskoj povijesti iz koje bi i građani i političari mogli puno naučiti.

 

 

Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.