Foto: Josip Regovic/PIXSELL

NAJVAŽNIJI DETALJ DORH-ova IZVJEŠĆA! Jeste li zapazili što su zapravo priznali? Nevjerojatan gaf u aferi Žalac

Autor: Iva Međugorac

Posebno izvješće DORH-a o nadzoru postupanja Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u slučaju afere Softver nije iznjedrilo nikakav rezultat, barem ako je suditi po stavu vladajućih, koji su nakon svega što su građani imali prilike čuti i vidjeti u slučaju bivše ministrice Gabriele Žalac ipak odlučili podržati glavnu državnu odvjetnicu Zlatu Hrvoj Šipek. Rezultat internog nadzora u predmetu Žalac, zapravo je potvrdio ono što se iz medija već znalo Šipek je kao glavna državna odvjetnica bila upoznata sa slučajem bivše HDZ-ove ministrice, no nije tražila da se protiv Žalac otvori istraga. Osim toga, kada je i profunkcionirao Ured europskog tužitelja Šipek taj predmet nije predala europskim tužiteljima.

Iz posebnog izvješća jasno je kako su DORH i USKOK štitili utjecajnu HDZ-ovku premda su imali sve osnove za njeno uhićenje. Ta zaštita trajale je gotovo dvije godine, nakon čega su posao umjesto hrvatskih, odradili europski tužitelji. Objavljujući rezultate internog nadzora i sam je DORH to potvrdio.

“Zatraženo je postupanje Samostalnog sektora za financijske istrage Središnjeg ureda Porezne uprave Ministarstva financija, angažirani su informatički stručnjaci jedne pravne osobe, prikupljene su obavijesti od većeg broja osoba te su provedeni financijski izvidi”, navodi se u DORH-ovoj objavi. Kao što je poznato, akciju uhićenja zbog afere softver na koncu je odradio Ured europskog javnog tužitelja u suradnji s hrvatskom policijom, koja se i tada nakon privođenja Žalac i Tomislava Petrica obratila javnosti potvrđujući postojanje sumnje u sklapanje štetnog pravnog posla kojim je isplaćen višestruko veći iznos od tržišne vrijednosti proizvoda u iznosu od 13.448.750,00 kuna.

Vukli poteze da istraga padne u zaborav

I Ured europskog tužitelja u vrijeme uhićenja bivše ministrice pozivao se na sporni softver kupljen po višoj cijeni od tržišne. Drugim riječima, i policija i Ured europskog tužitelja u tim svojim prvotnim obraćanjima javnosti pozivali su se na vještačenja koja je odradio USKOK, no za razliku od europskih tužitelja DORH i USKOK, na sastanku na kojem je prema pisanju medija nazočila i Šipek, temeljem tog istog vještačenja donose zaključak da to nije dovoljan razlog za privođenje Gabrijele Žalac. Da su u USKOK-u po pitanju ove istrage vukli poteze kako bi istraga pala u zaborav te kako bi se izbjegla reputacijska šteta Plenkovićevoj vladi, tvrdili su pak nedavno u Nacionalu, dok je DORH i u svojem posljednjem priopćenju dao naslutiti da se išlo ka tome da se Žalac izvuče iz situacije u kojoj se na koncu ipak našla zbog europskih tužitelja.

“USKOK je 24. siječnja 2020., na temelju ocjene stanja spisa u tom trenutku, donio odluku o završetku rada, ocijenivši da nema osnova za daljnje postupanje i nastavak izvida. Odluka je donijeta na temelju slobodne ocjene prikupljenih obavijesti i podataka i ta odluka, kao takva, predstavlja pravni stav”, navodi se u DORH-ovom priopćenju.

Treba podsjetiti kako su i mediji dvije godine do privođenja Žalac izvještavali o aferi softver, a teze o preplaćenom softveru potvrdio je Telegram. No bez obzira na sve te spoznaje, iz prihvaćenog izvješća glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek za prošlu godinu jasno je da nastavljamo gdje smo stali i da odgovornih u ovom iznimno velikom propustu naprosto nema.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.